Economic

Şomaj cu gust de pensionare la RAAN

Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă. 300 de locuri de muncă de la RAAN se vor transforma în 300 de pensii la Ministerul Muncii.

Este oficial. Aproximativ 300 de persoane din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare vor fi disponibilizate în viitorul apropiat. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, cel care a spus însă că cei care îşi vor pierde locurile de muncă sunt persoanele în prag de pensionare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a declarat, în ultima şedinţă de consiliu, că în jur de 300 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă, iar activitatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare nu va fi sistată cel puţin cinci ani de acum înainte. Directorul Regiei, Gheorghe Dulcea, a fost înlocuit cu Marius Preda. Potrivit prim-vicepreşedintelui Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc Scrădean, conducerea RAAN a fost schimbată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie, prin ordinul ministrului Energiei, Constantin Niţă. Gheorghe Dulcea a revenit în funcţia de director economic, funcţie pe care a deţinut-o până în anul 2011.

Planuri de reorganizare

Marius Preda lucrează în cadrul RAAN din anul 1983, iar din anul 2001 a fost director al Combinatului de Apă Grea, Romag Prog. Pisc a mai spus că, totodată, a fost schimbată conducerea platformei Romag Termo, director fiind numit Octavian Graure, fost director al Complexului Energetic Turceni, acesta având misiunea de a transfera în plată Termocentrala către Complexul Energetic Oltenia (CEO), în următoarele trei luni, în contul datoriei de peste 110 milioane de lei pe care o are RAAN către CEO, pentru cărbunele care a fost livrat şi neplătit. Potrivit sindicatelor, la Guvern se află un proiect de hotărâre de Ordonanţă de Urgenţă care prevede reorganizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Proiectul prevede că, în prima etapă, cele două institute ale RAAN: Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti, se vor comasa într-o regie separată de cercetare şi proiectare. În cea de-a doua etapă, în următoarele trei luni, sucursala Romag Termo ar urma să treacă în plată către Complexul Energetic Oltenia, iar în cea de-a treia etapă Romag Prod ar urma să-şi restrângă activitatea.

300 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă

Din cele două linii tehnologice care produc apă grea, una ar urma să producă în continuare apă grea, în timp ce a doua linie ar urma să intre în conservare, fapt ce ar duce la disponibilizarea unui număr de angajaţi de la Romag Prod, care ar putea fi stabilit ulterior. „Prin ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de Guvern se asigură o bună funcţionare a RAAN-ului încă pentru patru-cinci ani de acum încolo. Prin această ordonanţă de urgenţă se asigură o cantitate de apă grea care va fi ridicată periodic de la combinatul din Severin. Trebuie spus că această unitate va rămâne în funcţiune, iar numărul de persoane care vor trebui treptat să fie disponibilizate este extrem de mic şi nu va fi vorba în nici un caz de persoane tinere sau până în 50 de ani. Este vorba despre persoanele care se află în pragul pensionării, iar numărul lor nu va depăşi 300. Disponibilizările vor fi făcute etapizat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...