Inedit

„Împăratul” Iulian: „Vechile noastre legi ne asigură continuitatea!”

De Ziua Mondială a Romilor, preşedintele Alianţei Romilor din România prezice un viitor sumbru pentru români

Trăiesc la periferia oraşelor, în cartiere formate numai din membri din etnie şi de cele mai mute ori sunt marginalizaţi de societate, consideraţi hoţi şi evitaţi pe stradă. Ei sunt romii tradiţionali, căldărari şi nomazi, păstrători ai unor tradiţii şi obiceiuri vechi de mii de ani care le dau identitate şi îi individualizează, dar îi şi stigmatizează. Ei sunt cei care pe 8 aprilie sărbătoresc Ziua Mondială a Romilor, prilej să îşi afirme statornicia în tradiţiile şi obiceiurile lor, vechi de mii de ani, care le asigură continuitatea.

Încremeniţi într-o tradiţie milenară

Cartierul Colonie Nuci din oraşul Râmnicu Vâlcea este cunoscut ca fiind populat de romi căldărari. Case, care mai de care mai mari şi mai frumoase, se înghesuie pe o străduţă, alături de alte barăci, foste locuinţe ale muncitorilor, pe care autorităţile oraşului le-au transformat în case pentru romi încă de acum câţiva ani. Tot de câţiva ani, oaspete, nu tocmai comod, a devenit şi Iulian Rădulescu, preşedintele Alianţei Romilor din România şi autoproclamat Împărat al Tuturor Romilor. În vreme ce la Sibiu liderii lor discutau despre problemele comunităţilor de romi din România, Împăratul a ales să întâmpine ziua lor mondială, sărbătorită pe 8 aprilie, la Vâlcea, în mijlocul comunităţii din Colonie Nuci, o societate închisă, ghidată după propriile reguli şi care se încăpăţânează să rămână fidelă acestor cutume în ciuda vremurilor moderne. „Tradiţia este conservată la fel de bine cum o au şi chinezii pe a lor. De peste cinci mii de ani este aşa şi va rămâne până când va fi pământul. Nu au cum vremurile moderne să spargă tradiţia şi aşa e valabil pentru toate neamurile. Că îşi mai etalează ei costumele, dar asta nu durează mult, mai mult de 50 de ani nu durează şi se întoarce la început, de acolo unde a plecat”, spune Împăratul.

Despre puritatea rasei şi căsătorie la romii căldărari şi nomazi

Deşi nu mai obişnuiesc să migreze dintr-o parte în alta şi şi-au ridicat case în zonele în care s-au stabilit, păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor lor a devenit primordială pentru romii căldărari şi nomazi. Sistemul lor de norme şi valori gravitează în jurul familiei, spune Împăratul Iulian, care nu pare dornic să se lase influenţat de modernitate nici în ceea ce priveşte căsătoria timpurie dintre membrii comunităţii. „Dacă femeia e măritată de tânără, la 12-13 ani, e gravidă sau poate are un copil şi atunci nu mai are problema să caute alţi bărbaţi pentru că are sau nu nevoie de unul îl are pe bărbatul ei acolo. Îşi consumă problema dragostei ei între ei acolo, de mici, căci cei tineri sunt cei care conservă şi duc această tradiţie mai departe. Vine de la indieni. Acolo, fetele, pentru a nu umbla la alţii sau cu alţii, încă de când sunt mici li se extirpă clitorisul şi nu mai are dragoste pentru bărbaţi. Face copii, dar pentru ea dragostea e imună. La noi încă nu a început, dar cu siguranţă vor începe şi la noi, pentru că indienii ne sunt neamuri. Româncele au fost întrebate ce au cu negrii, de ce merg să facă sex cu negrii, iar răspunsul multora dintre ele a fost că sunt mai dotaţi ca românii. A apărut atunci întrebarea de ce sunt mai dotaţi negrii şi s-a ajuns să se spună că fiind tăiaţi împrejur de tineri şi atunci penisul creşte mai mult decât a celorlalţi care nu sunt. Aşa şi cu romii. Sunt mai dotaţi decât românii pentru că sunt căsătoriţi de mici… E vorba apoi şi de păstrarea purităţii rasei. Femeia fiind tot timpul cu acelaşi soţ sigur că are copii doar cu el şi nu poate intra altă rasă în rândul lor”.

Văd în partea cealaltă, a românilor, dispersare, scandaluri între ei, îi văd fugind dintr-o parte în alta, dintr-o ţară în alta şi pentru că şi-au vândut ţara. Mâine-poimâine, o să rămână fără ţară, aşa cum au rămas evreii fără ţară!

Legea lor bate legea statului

Ba chiar şi legile lor sunt mai bune pentru ei, deşi nici legile statului român nu le sunt străine şi vrând nevrând li se supun. Ceea ce diferă însă la ei este apartenenţa la grupurile informale şi încrederea pe care o acordă cuvântului celor din comunitate. „Romii nu sunt angajaţi, dar au o meserie de care sunt absorbiţi şi care se transmite din tată în fiu. Acolo lucrează tata, mama, soacra, fiul, nora, copiii, toţi în jurul familiei, în jurul stăpânului şi nu există probleme în societatea lor. Ei sunt puşi tot timpul să facă bani. Din nimic trebuie să facă bani... pleacă cu căldarea, pleacă cu vasul la oameni care au nevoie de aşa ceva şi de aici îşi câştigă existenţa. Dacă au bani şi au bani câştigaţi din munca lor, nu sunt nevoiţi să fure din bunul altuia. S-a vorbit la congresul de la Sibiu despre acele legitimaţii pentru romi care să ne ajute să-i identificăm pe cei care fac delicvenţe în străinătate. Ele ne vor ajuta să ştim că el este din partea romilor nomazi şi căldărari şi vom şti din ce neam se trage şi astfel îi vom putea trage la răspundere, iar sancţiunile noastre sunt mai dure decât la români. Nu mai intră în comunitate, trebuie să părăsească locul în care a stat. Legile statului român se bazează foarte mult pe martori, se bazează forte mult pe neadevăr, pe când noi ştim ce se întâmplă. Nu ne bazăm pe martori ci pe ceea ce a făcut. Ştim ce a făcut şi dacă unul dintre noi spune că un altul a făcut aia pe el îl credem. Legile noastre ajută legile statului. Să nu credeţi că nu respectăm legile statului, dar ne supunem legilor noastre. Administrativ, social, financiar, economic, avem legile noastre. Singurele legi pe care nu le avem sunt cele criminalistice şi pe astea le deferim procuraturii, în rest, le discutăm şi noi”, a mai precizat reprezentantul romilor.

„Românilor le lipseşte unitatea”

Mii de ani au rezistat aşa şi sunt hotărâţi să reziste şi în continuare, ghidaţi de obiceiurile lor. „Peste 10 ani, eu văd comunitatea noastră călcând pe aur, îmbrăcată, pusă la punct, în palate şi fără să tragă unul de altul. Văd în partea cealaltă, a românilor, dispersare, scandaluri între ei, îi văd fugind dintr-o parte în alta, dintr-o ţară în alta şi pentru că şi-au vândut ţara. Mâine-poimâine, o să rămână fără ţară, aşa cum au rămas evreii fără ţară! Nu există unitate între ei”, a conchis liderul romilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

30.08.2013 - 23:44mezinu usa:moarte tiganilor

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...