Special

Oltchim, combinat cu angajaţi „pe drumuri”

Ultimele declaraţii ale liderilor sindicali aruncă în aer “clasa muncitoare”: cumul de funcţii, pensionari salariaţi şi angajaţi cu firme

Oltchim a ajuns cunoscut în toată lumea nu datorită performanţelor echipei de handbal din Râmnicu Vâlcea, nu datorită producţiei record şi a profitului înregistrat în ultimii 20 de ani în cadrul companiei, ci datorită circului privatizării şi insolvenţei derulate de mai bine de şapte luni pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea. Numai la capitolul profit putem lua în calcul datoriile de peste 700 milioane euro realizate în ultimii ani de combinatul chimic vâlcean ca să vedem unde se situează compania.

O adevărată durere de cap pentru oficialităţi, administratori judiciari şi actuali sau foşti directori, Oltchim SA a ajuns să îşi ducă veacul, cel puţin din prisma muncitorilor, pe drumurile naţionale ce tranzitează judeţul Vâlcea.

Blocaj la bani, blocaj la drum

De aproape o săptămână, sute de muncitori ai combinatului chimic fac ture la blocajul drumurilor ce duc spre Craiova şi Târgu Jiu, în încercarea de a trezi simpatia celor ce nu-s de acord ca ei să îşi primească salariile pentru buna funcţionare la 5% a companiei. La începutul acestei săptămâni, protestatarii de la Oltchim au blocat DN 67 pentru o aproximativ o oră şi au plecat în marş spre DN 64, scandând „Jos Guvernul Ponta!” şi „Vrem să muncim”. Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, cei aproximativ 500 de salariaţi au deblocat DN 67 după aproximativ o oră şi au pornit în marş spre DN 64. Oamenii au scandat „Jos Guvernul Ponta!”, „Jos mincinoşii!”, „Vrem salarii!” şi „Vrem să muncim!”, ei suflând, de asemenea, în vuvuzele. Aproximativ 400 de salariaţi de la combinatul Oltchim au blocat DN 67 Râmnicu Vâlcea - Horezu - Târgu Jiu, traversând şoseaua în mod repetat, pe o trecere de pietoni, traficul rutier fiind deviat pe rute ocolitoare. Protestatarii au cerut ca premierul Victor Ponta să vină în combinat pentru a dezamorsa conflictul. „Am înţeles că se va anunţa astăzi că 1.000-1.200 de salariaţi din cei peste 3.300 vor fi disponibilizaţi, cu câte trei salarii compensatorii. Prima problemă este că, potivit contractului colectiv de muncă, la disponibilizare, în funcţie de vechime, salariaţii trebuie să primească între 6 şi 18 salarii medii, salariul mediu fiind de 2.900 de lei. Altă problemă este că această decizie este ilegală. Cerem demisia acestui administrator judiciar, care a venit la Oltchim cu gândul falimentului, nu cu cel al insolvenţei şi al salvării combinatului”, a declarat unul dintre cei prezenţi la protest. Conform informaţiilor strânse de reporterii „Săptămâna în Oltenia”, în zilele următoare, protestatarii se vor muta pe DN 7 în încercarea de a bloca traficul între Piteşti şi Sibiu, urmând ca vineri aceştia să se deplaseze în faţa Guvernului. Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin. „Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări”, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta. El a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim. Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie.

Câţi „Roibi” a generat Oltchimul

Cu fostul manager al combinatului Constantin Roibu mazilit în faţa întregii Românii de către guvernanţi, lucrurile par foarte simple. Raportul administratorilor judiciari îl incriminează pe acesta şi rudele sale pentru dezastrul în care combinatul chimic s-a complăcut decenii întregi. „Sunt în posesia unui raport preliminar de declanşare a procedurii de insolvenţă, urmând ca până la jumătatea lunii martie administratorul judiciar să prezinte un raport detaliat. Cred că pe cazul Oltchim se poate întemeia orice aserţiune ca statul să se retragă din economie, urmând ca statul să îşi menţină calitatea de garant al liberei competiţii. Strategia de marketing a Oltchim prevedea un astfel de deznodământ. Oltchim a început să meargă tot mai mult pe relaţii dintre furnizorii de materie primă care erau în acelaşi timp şi clienţi care nu permiteau asigurarea fluxurilor curente şi a obligat Oltchim să facă datorii. Această strategie nu a fost doar greşită, ci şi extrem de îndoielnică din punct de vedere moral. Avem multe firme care sunt în acelaşi timp furnizori şi clienţi. Am să vă dau patru exemple:
- Chempro Chemical Vâlcea, printre administratori figurează fiul fostului director general al Oltchim, Călin Alex Roibu. Aceeaşi firmă este şi client;
- o altă fimă, Olt Grup PVC SRL, printre administratorii statutari apare domnul Gheorghe Roibu, fratele fostului director general. Aceeaşi firmă se regăseşte şi printre clienţi;
- printre prestările servicii mentenanţă Protectchim SRL, unde găsim printre administratori pe Constantin Roibu, fostul director general şi pe Mihai Diculoiu, care este reprezentantul sindicaliştilor. Aceeaşi firmă este şi client.
- mai găsim firma SC Designo SRL, printre administratori domnul Constantin Roibu şi Radu Olaru, directorul general adjunct, aceeaşi firmă o găsim şi la clienţi. Şi mai interesant este că unele din aceste firme au intrat în insolvenţă, ducând în neant şi banii Oltchim. Firma Olt Grup PVC, care este administrată de fratele fostului director general şi firma Oltchim GMBH, au rămas, fiind în insolvenţă, cu o datorie, pe care probabil că nu o vor mai plăti niciodată, de 7 milioane euro”, a afirmat în urmă cu o lună Varujan Vosganian. Nimeni nu a reuşit însă a descrie mai plastic situaţia angajaţilor din Oltchim mai bine ca liderul sindical Corneliu Cernev, pus în faţa unei iminente disponibilizări colective: „Vor intra pe lista disponibilizaţilor cei care mai au o firmă, cei care cumulează pensia cu salariul, cei care deţin două sau mai multe funcţii. În alt paragraf al contractului colectiv de muncă este prevăzut că, dacă disponibilizarea vizează ambii soţi, unul dintre ei trebuie păstrat la serviciu, cel care are un salariu mai mare ca să asigure un venit familiei, cei care sunt bunici întreţinători de familie să fie protejaţi, precum şi cei care mai au trei ani până la pensie, având în vedere că cu greu îşi mai pot găsi un loc de muncă”, a delarat Cernev după anunţul făcut de administratorul judiciar Gheorghe Piperea. Cu alte cuvinte, cine muncea în Oltchim: bunicii întreţinători de familii, angajaţii pe 2-3 posturi sau plebea?

"Vor intra pe lista disponibilizaţilor cei care mai au o firmă, cei care cumulează pensia cu salariul, cei care deţin două sau mai multe funcţii.", Corneliu Cernev, preşedinte sindicat Victoria

Salarii umflate peste măsură

Nicolae Bălan, unul din administratorii judiciari ai combinatului chimic, a precizat la rândul său: „Avem o sarcină deosebit de dificilă pentru că suntem confruntaţi cu dificultăţi cu operarea curentă. Suntem în negocieri cu sindicatele pentru a găsi o formulă de optimizare a cheltuielilor salariale, o legătură între venituri şi cheltuieli”. Din comparaţia făcută în ceea ce priveşte numărul de personal şi fondurile salariale, a rezultat că între 2009-2012 numărul de salariaţi a scăzut cu 12%, iar fondul de salarii a crescut cu 40%, rezultând o creştere salarială de 50%. În 2010, salariul mediu net la Oltchim era de 1.900 lei, în timp ce la Arpechim ajungea la 3.100 lei. Reglarea decalajului salarial după achiziţionarea secţiei de piroliză din cadrul Arpechim a fost făcută prin metoda mediei aritmetice fără a se lua în calcul faptul că muncitorii preluaţi de la Arpechim erau 500, iar numărul angajaţilor Oltchim era 3.200. În acest moment, salariul mediu brut în Oltchim ajunge la aproape 4.000 lei, salariul mediu net cifrându-se la peste 2.800 lei. „Vom avea cu siguranţă o listă detaliată care să reflecte cauzele şi persoanele care se fac vinovate. Nu vă ascund că se cumpără în continuare energie electrică la preţuri foarte mari şi sunt capacităţi de producţie neutilizate”, a mai spus Nicolae Barbu.

Peste 1.000 de muncitori vor trebui disponibilizaţi

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii Ministerului Economiei şi de administratorii judiciari ai Oltchim, peste 100 de muncitori ai combinatului vor trebui să îşi ia adio de la locurile de muncă în perioada imediat următoare. Cu toate acestea, liderii de sindicat încă mai mizează pe o perioadă de linişte socială. „Aceste proteste sunt spontane, nu sunt organizate de sindicatul Victoria. Alte sindicate sunt cele care organizează aceste manifestări. Toţi salariaţii sunt nemulţumiţi de neplata salariilor şi pentru că nu se ia o decizie în ceea ce priveşte o protecţie reală pentru cei care vor fi disponibilizaţi. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le desprindem: trebuie să accesăm nişte fonduri de la AJOFM prin care să plătim salariile restante, trei salarii care se pot plăti societăţilor aflate în dificultate”, insistă liderul sindical Corneliu Cernev.

„Nici muncă fără pâine, nici prezenţă fără tichete!”

Tot la mâna statului şi a ministerelor se intervine şi atunci când vine vorba de drepturi şi bonificaţii neîncasate pe ultimele 14 luni de nemuncă din combinat. Angajaţii de la Oltchim se plâng că, deşi li s-a oprit impozitul pe tichetele de masă, ei nu le-au primit. „Bonurile, de ce nu ni le dau? Ne-au oprit impozitul, dar noi nu le-am văzut. Nu ne-au dat nimic. Din decembrie nu ne-au mai dat nimic. Suntem vai de capul nostru, cu copiii, cu nepoţii nemâncaţi. Cum să ne descurcăm?”, spunea revoltată una dintre angajatele de la Oltchim, care protestează de săptămâna trecută faţă de neacordarea tuturor drepturilor salariale. Angajaţii de la Oltchim şi-au primit vineri, 29 martie, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie, însă au restanţe la salariu din luna decembrie a anului trecut. Liderii de sindicat ai angajaţilor din Oltchim confirmă că aceste tichete nu sunt acordate din decembrie, însă nu ştiu dacă acestea vor mai fi sau nu acordate. „Ştiu că pe luna ianuarie şi februrie aceste tichete nu au fost acordate şi nu ştiu dacă ele au fost sau nu impozitate”, a precizat Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din cadrul Oltchim. Reprezentanţii sindicaliştilor au participat luni, 1 aprilie, la o discuţie cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în urma căreia sindicaliştii au obţinut promisiunea că vor primi banii restanţi. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat că banii necesari pentru plata salariilor restante vor fi asiguraţi din fondul de garantare a salariilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...