Opinii

 

Baronii şi chinezii

Invadată de mărfuri chinezeşti, Oltenia îşi găseşte cu greu şi un investitor vorbitor al dialectului de Shanghai sau măcar un taiwanez mai sărăcuţ care să vină cu un proiect de realizare a sateliţilor NASA pe Olt sau pe Jiu. Ce-i drept, în afara unor barcaze rudimentare amplasate pe râurile respective, nici nu am beneficiat de o flotă riverană care să adăpostească echipaje întregi de electronişti gata să realizeze orice sub marca Huawei pentru prăzarii din sud-vestul României.
Orice delegaţie de oameni de afaceri din China a preferat să îşi lipească talpa strict de solul Craiovei, fie că cei din Bănie au avut un asfalt mai bun, fie că aveau singurul aeroport din regiune, bun-prost, dar aeroport, fie că aveau mai mult lipici. Prioteasa a reuşit în aproape un deceniu să le deschidă chinezilor cu chef de investiţii în lenea neaoşă ochii asupra posibilităţilor de export ale unei ţări integrate în UE.

În Vâlcea, din perioada Miţaru – ’99 şi până în prezent, nu ştiu dacă au trecut mai mult de două delegaţii oficiale ale RP China. Pe de o parte, l-am bănuit pe Ion Cîlea de a nu fi destul de diplomat în atragerea investitorilor. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că m-am înşelat, dar nu foarte mult. „Nu am fost niciodată solicitat să aduc o delegaţie de oameni de afaceri din China la Vâlcea”-declaraţie a omului de afaceri Constantin Rotaru, dezvăluie cât de mult ştie Cîlea să folosească relaţiile existente, chiar şi la nivel minimal, pentru aducerea unor potenţiali oameni de afaceri în judeţ. Pe de altă parte, atitudinea lui Prioteasa sau a preşedintelui CJ Olt, Paul Stănescu, faţă de nevoile altor judeţe din regiunea Sud-Vest Oltenia arată că jocurile sunt deja făcute în Oltenia. Doljul va merge pe industrializare, în timp ce Oltul, sub tutela lui Prioteasa va cotiza pentru relansarea comerţului fluvial.

Pentru noi, ceilalţi, excepţie făcând poate Gorjul, ne rămâne soarta chinezului oropsit. Viitori producători agricoli sau bune gazde într-un turism socialisto-regional, locuitorii „chinezi” din Vâlcea şi Mehedinţi nu se vor putea afişa vreodată cu pretenţii la masa baronilor.

Duicu s-a stropşit către cotizantul Stănescu, Cîlea suferă în tăcere, dar adevărul este că, dincolo de inconvenienţele unor primari de municipii care au ştiut să gonească investiţia Pirelli din Râmnic în Slatina şi orice altă oportunitate a Drobetei pe cine ştie ce coclauri, cei doi preşedinţi CJ rămaşi la masa săracilor îşi au partea lor de vină. Nu întotdeauna trebuie să priveşti spre sursa cea mai sigură de finanţare la nivel mondial ca să ai succes. China rămâne un miracol economic doar în condiţiile în care va avea unde să îşi plaseze surplusul de capital. Pe lângă vechile prietenii care ne leagă de locuitorii miticului Chitai, avem destule oportunităţi de a ne schimba din punct de vedere economic soarta, şi implicit mentalul băştinaşilor, cu sprijinul unor economii mult mai apropiate de zona geografică a Europei. Jocul de mim şi copierea gesturilor şi a replicilor date de patroni nu va apropia potenţialii parteneri de afaceri de Vâlcea prea curând.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...