Eveniment

Horăscu: „baronul” din Prundeni, anchetat pentru o „gaură” de 800.000 lei

Primarul comunei vâlcene a avut grijă să dirijeze investiţiile europene în mâna rudelor şi apropiaţilor săi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani are în studiu un dosar în care primarul comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu, este anchetat pentru o „gaură” de 800.000 lei adusă bugetului localităţii prin înstrăinarea serviciilor de alimentare cu apă şi de salubritate către diverse firme ale rudelor sau apropiaţilor săi. Majoritatea proiectelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii de servicii, realizate de Horăscu în comuna Prundeni, a încăput în cele din urmă în mâna acoliţilor primarului, aceştia jumulind cum au putut mai bine în cursul anului trecut comunitatea din localitatea vâlceană.

Urmărirea penală, demarată la sfârşitul anului trecut

Abia după o serie de abuzuri săvârşite în funcţie de primarul din Prundeni, unul dintre localnici s-a decis să ia taurul de coarne şi să iniţieze o serie de demersuri pentru aducerea în faţa Justiţiei a alesului ce emană izuri penale. „Nu ştiu dacă izbucneam chiar aşa, dar m-am pomenit cu soţia dată afară de la societatea care preluase administrarea reţelei de apă din comună. Din operator i-a transformat postul în încasator şi tot aşa: asta pentru că a avut impresia că îl sfidează dacă îi comunică unele deficienţe în sistem. Păi, la noi, instalaţia de clorinare nu funcţionează, lucru constatat şi de DSP. Nu mi-a rămas decât să sesizez organele de anchetă, pentru că de unul singur nu reuşeam să duc treaba asta la capăt”, explică Nicolae Diaconu, localnicul care îl înfruntă pe primar.

Dosar dus în instanţă

După o primă reclamaţie adresată conducerii IPJ Vâlcea, dar şi IGPR-ului, Nicolae Diaconu a avut surpriza să constate că cercetările intră pe un făgaş bun în condiţiile în care, în 20.11.2012, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie l-a informat că plângerea sa este parte integrantă a dosarului penal întocmit de poliţiştii drăgăşeneni pe numele lui Ion Horăscu. Abia de la 01 februarie anul acesta cursul urmăririi penale obligatorii a fost stabilit de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani. Plângerea luată în seamă de poliţiştii şi procurorii drăgăşeneni vizează activitatea celor două firme care au prejudiciat bugetul localităţii, cât şi pe cel de stat prin activitatea desfăşurată în numai două luni ale anului trecut.

În primă instanţă, de apă s-a ocupat Adrian Constantin, după care afacerea a trecut la unchiul lui Horăscu, Ion Năstasie.

Două firme plasate în mâinile acoliţilor

Conform reclamantului, alimentarea cu apă realizată în comună pe fonduri europene a fost plimbată de alesul din Prundeni între două firme plasate pe mâna unchiului său, Ion Năstasie sau pe cea a lui Adrian Constantin, o cunoştinţă a primarului. „În loc să fie exploatată prin serviciul înfiinţat la nivelul primăriei, alimentarea cu apă a ajuns în mâna unor cunoştinţe sau în mâna rudelor primarului. Nu doar apa face parte a plângerii, dar şi salubrizarea din comună. În primă instanţă, de apă s-a ocupat Adrian Constantin, după care afacerea a trecut la unchiul lui Horăscu, Ion Năstasie”, mai spune Nicolae Diaconu.
În lunile octombrie-noiembrie, în urma controlului de fond efectuat de Garda Financiară Vâlcea, la SC Dalicos Prest SRL Prundeni, condusă de Ion Năstasie, şi având ca asociat o altă persoană apropiată a primarului, Elena Tolbaru, comisarii GF Vâlcea au descoperit un prejudiciu de 1,8 miliarde lei vechi.

Gunoaie aruncate pe malul Oltului

Pe lângă „tunul” dat la robinetul locuitorilor din Prundeni, SC Dalicos SRL s-a lansat şi într-o altă afacere penală, cu consecinţe grave pentru mediu. Astfel, Administraţia Bazinală Olt a fost nevoită să constate că deşeurile ridicate din localitate cu autospeciala VL-06-ECO, aparţinând SC Dalicos, nu luau drumul deponiei de gunoi Drăgăşani, aşa cum era normal, ci erau aruncate pe malul Oltului. „În zona respectivă se constată depozitări de deşeuri pe sol, pe o suprafaţă de aproximativ 1500 mp, terenul respectiv fiind în domeniul public, fapt ce reiese din afirmaţiile reprezentantului comunei Prundeni. Amplasamentul respectiv se află la 25 de metri de contracanalul acumulării Drăgăşani. A fost dispusă măsura de sistare a activităţii de depozitare a deşeurilor de orice fel în zonă şi pe amplasamentul ce face obiectul sesizării”- se arată în adresa din 06.12.2012 trimisă de ABA Olt către petent. Cu gunoaiele ajunse în cele din urmă în instanţă, Horăscu a încercat să nege activitatea firmei unchiului său, în condiţiile în care Dalicos SRL nu deţine nici măcar licenţă pentru activitatea de salubritate. O simplă verificare a procurorilor a scos la iveală însă faptul că, între 01.10.2012-30.11.2012, în deponia de gunoi Drăgăşani nu a fost depozitat nici măcar un kilogram de deşeuri provenite de pe raza comunei Prundeni. De altfel, surse din cadrul Parchetului drăgăşenean susţin că dosarele în care este reclamat Ion Horăscu urmează a fi comasate şi remise DNA Piteşti, prejudiciul adus statului şi bugetului localităţii fiind de competenţa procurorilor anti-corupţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...