Administraţie

Documentaţii cu burta la soare!

Primăria Drobeta Turnu Severin vrea să izoleze termic peste 200 de blocuri. Derulat pe bani europeni, proiectul edililor mehedinţeni bate pasul pe loc din lipsa documentaţie

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, prin vocea purtătorului de cuvânt Gabriel Niculescu, anunţă că va solicita bani de la Uniunea Europeană pentru a finaliza reabilitarea termică a blocurilor din municipiu. Până atunci, însă, va mai trece apă pe Dunăre. Motivul: n-au apărut noile criterii pentru întocmirea documentaţiei.

În Drobeta Turnu Severin aproximativ 200 de blocuri au nevoie de izolare termică. Până la data de 31 decembrie 2012, proiectul de anvelopare a clădirilor locative se realiza cu sprijinul Guvernului României, care aloca aproximativ 50% din costurile lucrărilor de izolare. 30% din cheltuieli erau suportate de Primăria Drobeta Turnu Severin, iar 20% din costuri trebuiau achitate de către asociaţiile de proprietari, bani strânşi din cotizaţia fiecărui locatar. Începând cu 1 ianuarie 2013, fondurile pentru continuarea lucrărilor de anvelopare ar trebui să vină de la Uniunea Europeană. Însă nimeni nu ştie deocamdată care ar fi documentaţia pe care asociaţiile de proprietari trebuie să o depună pentru a beneficia de aceste fonduri. „Până la data de 31 decembrie 2012, direct de proiectul de reabilitare termică a blocurilor răspundeau Direcţiile tehnice de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei. Începând cu data de 1 ianuarie 2013, anveloparea blocurilor va fi făcută exclusiv pe fonduri europene. Asta înseamnă că de aceste proiecte se vor ocupa serviciile de integrare europeană din cadrul administraţiilor publice şi toate fondurile vor veni de la Uniunea Europeană. Ca atare, nici guvernanţii, nici autorităţile publice locale şi nici cetăţenii nu vor mai plăti niciun leu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin, Gabi Niculescu.

Alte criterii pentru proiectul de anvelopare a blocurilor

Niculescu spune că, în cel mai scurt timp, comisia din cadrul Primăriei care are ca responsabilitate întocmirea documentaţiei pentru continuarea proiectului de anvelopare a blocurilor se va pune pe treabă. „Noi suntem acum în aşteptarea acestor criterii, pentru că nu ştim de ce acte e nevoie pentru ca un dosar să treacă. După ce vom primi aceste criterii de la Guvern, le vom transmite asociaţiilor de proprietari pentru ca aceştia să îşi adune toată documentaţia care să fie conformă cu cerinţele Uniunii Europene. Anul trecut am trimis către Guvern absolut toată documentaţia necesară pentru finalizarea proiectului prin care toate blocurile să fie izolate termic. Suntem unul dintre puţinele municipii din ţară care am întocmit toată documentaţia necesară, însă nu ni s-a aprobat”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2013, anveloparea blocurilor va fi făcută exclusiv pe fonduri europene. Ca atare, nici guvernanţii, nici autorităţile publice locale şi nici cetăţenii nu vor mai plăti niciun leu.", Gabi Niculescu,purtătorul de cuvânt Primăria Drobeta Turnu Severin

Administratorii strâmbă din nas

Pe de altă parte, preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din Drobeta Turnu Severin sunt de părere că anveloparea blocurilor pe fonduri europene este un proiect bun, însă destul de greu. „Toţi ştim cum vin aceste fonduri de la Uniunea Europeană. Ai de aşteptat foarte mult timp şi, în plus, documentaţia pe care trebuie să o adunăm este destul de stufoasă. Era destul de greu şi înainte, pentru că ne puneau condiţii peste condiţii. Asociaţia noastră a fost una dintre primele care a avut tot dosarul depus printre primii, însă nici până în ziua de astăzi nu s-a ajuns astfel încât clădirea să fie izolată termic. Ba că structura de rezistenţă nu e sigură, ba că trebuie să mai facem nu ştiu ce pe la pereţii exteriori, ba că trebuie să refacem aleile din jurul blocului sau să reparăm totul la subsol. Când am finalizat toate lucrările cerute, nu au mai fost fonduri. Însă e mai bine. După cum am văzut că s-a lucrat, mai bine că l-au lăsat neizolat, pentru că ne-am fi pus oamenii în cap pentru lucrările făcute de mântuială. Acum poate şi Uniunea Europeană va cere garantarea lucrărilor”, a declarat administratorul unui bloc.

După principiul „primul venit, primul servit”

Reprezentanţii Primăriei le recomandă preşedinţilor şi administratorilor de bloc să nu înceapă întocmirea documentaţiei necesare până când nu se vor primi criteriile pe baza cărora să se întocmească dosarele. Şi asta chiar dacă, şi în acest caz, se va opera după principiul „primul venit, primul servit”. „Nu putem să spunem oamenilor să ne aducă un dosar care, după aceea, va trebui schimbat. Trebuie să aşteptăm să ne vină toate informaţiile ca să putem solicita dosarele complete. Bineînţeles că totul va trebui organizat cu multă atenţie, dar şi destul de repede, pentru că va fi un plafon. Bineînţeles că, în momentul în care Comisia Europeană ne va trimite metodologia de acordare a acestor fonduri nerambursabile, informaţiile vor fi afişate publicului interesat”, a mai spus Gabi Niculescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...