Politică

Adrănel Cotescu şi… cotele subvenţiilor fără număr

Liberalul a cerut date suplimentare cu cheltuirea celor 297 milioane euro în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură

Senatorul liberal Adrănel Cotescu cere lămuriri de la ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind cheltuielile efectuate în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Cotescu l-a interpelat recent pe ministru în legătură cu modul în care au fost cheltuite fondurile derulate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în anul 2012: „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în perioada 17–18.01.2013, a plătit suma de 1.28 miliarde lei (297.28 milioane euro), pentru un număr de 329.190 de fermieri, pe măsurile delegate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv măsura 211 – Sprijin pentru zona montană defavorizată, măsura 212 – Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană şi măsura 214 – Plăţi de agro-mediu. De asemenea, APIA a demarat pe 1 martie campania de informare privind primirea cererilor de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2013. Primirea cererilor de sprijin pe suprafaţă se desfăşoară între 1 martie şi 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Obiectivul general al campaniei APIA îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile europene şi naţionale destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2013, precum şi la modalitatea de accesare a acestora. Buna informare a agricultorilor reprezintă una din primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România.
În cadrul sesiunilor de instruire se acordă o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv schiţarea online a parcelelor agricole. De aceste instruiri beneficiază atât fermierii, cât şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet. Având în vedere cele menţionate, vă rog să îmi comunicaţi, domnule ministru, cât de eficient s-au cheltuit banii alocaţi de către fermieri, în anul 2012, şi dacă aţi efectuat un studiu, în urma controalelor pe teren, a beneficiului direct adus sectorului agricol din România a fondurilor emise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.“ – se menţionează în interpelarea transmisă de senatorul Adrănel Cotescu ministrului Agriculturii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...