Administraţie

10 milioane de lei de la UE pentru parcurile din Călimăneşti

Infrastructura turistică a staţiunii de pe Valea Oltului urmează a fi pusă la punct în maxim trei ani

Parcurile din Călimăneşti intră la modernizare. Nu mai puţin de 10 de milioane de lei vor investi europenii pentru schimbarea la faţă a locurilor de agrement din staţiunea vâlceană. Proiectul, deşi amânat mai mulţi ani şi cu multe dintre obiective scoase, a fost lansat săptămna trecută de Consiliul Judeţean, partener al Primăriei din Călimăneşti în acest demers de reatragere a turiştilor spre această zonă. În 34 de luni, cele două parcuri din staţiunea Călimăneşti în suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi vor suferi o schimbare radicală.

Proiect lansat săptămâna trecută

Aleile vor fi refăcute, iluminatul public la fel, va fi adus mobilier urban, cele două chioşcuri de muzică vor fi reabilitate, va fi schimbată şi fântâna arteziană şi vor fi plantaţi arbori şi arbuşti. Acesta este obiectivul proiectului „Modernizarea parcurilor balneare din staţiunea Călimăneşti”, lansat de Consiliul Judeţean Vâlcea săptămâna trecută şi care este implementat în parteneriat cu oraşul Călimăneşti, prin Consiliul Local al Oraşului Călimăneşti şi judeţul Vâlcea, prin Consiliul Judeţean Vâlcea, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.2- Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice.

Blocaj de trei ani

Iniţiat acum mai bine de trei ani, proiectul a întâmpinat mai multe obstacole, astfel că abia în noiembrie anul trecut s-a semnat contractul de finanţare multe dintre obiective fiind scoase pentru a putea fi realizat. „Am avut o întârziere de aproape trei ani din momentul începerii întocmirii acestui proiect, pentru că au fost nişte modificări ale unor elemente din program generate de faptul că valoarea neeligibilă era foarte mare şi noi nu o puteam suporta. S-a scos platforma de campare, s-a scos regularizarea albiei râului Căciulata, care nu este în domeniul public al oraşului Călimăneşti, şi s-a scos, ceea ce noi voiam foarte mult, modernizarea trotuarelor pe DN7. Nu am reuşit însă să le scoatem din domeniul public al statului şi să le introducem în domeniul public al oraşului Călimăneşti. Aceste modificări au impus modificarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a cererii de finanţare a acestui proiect şi am ajuns în situaţia ca acest contract de finanţare să-l putem semna abia la 29.11.2012”, a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Autorităţile sunt însă convinse că la finalizarea lui, 34 de luni de aici înainte, proiectul îşi va îndeplini scopul, menirea lui fiind aceea de a contribui la dezvoltarea turistică a oraşului, de a atrage cât mai mulţi turişti în zonă.
Valoarea totală a proiectului este de 141 de miliarde lei vechi, costurile eligibile fiind în valoare de 107 miliarde de lei vechi, iar cele neeligibile de nouă miliarde de lei vechi. Contribuţia Consiliului Local Călimăneşti, principalul beneficiar al acestui proiect, este de 2,2 miliarde de lei, în timp ce Consiliul Judeţean va trebui să suporte restul, adică nouă miliarde de lei vechi. La aceste sume se adugă şi TVA-ul, 25 de miliarde lei vechi, din partea Consiliului Local Călimăneşti şi 14 miliarde lei vechi din partea Consiliul Judeţean Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...