Administraţie

Consiliul Judeţean Vâlcea, dator vândut la bănci

Preşedintele Cîlea îndatorează din nou forul judeţean pentru proiecte europene aflate în derulare

Deşi are în derulare un credit de 40 de milioane de lei, Consiliul Judeţean Vâlcea se împrumută din nou. Forul judeţean va contracta un împrumut de aproape 26 de milioane de lei sub forma unei linii de credit pe termen de 12 luni, pentru realizarea unor investiţii de interes public judeţean, cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi din bugetul propriu al judeţului Vâlcea. Anul acesta, Consiliul Judeţean a început şi plata ratelor la creditul de 40 de milioane de lei contractat anul trecut pentru finanţarea reabilitării unor drumuri judeţene.

Îndatorare în limitele legii

Lunar, Consiliul Judeţean Vâlcea trebuie să plătească câte şase miliarde de lei vechi pentru creditul luat anul trecut de aproape 400 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, dar spune că un nou credit nu va băga forul judeţean în incapacitate de plată. „Avem această capacitate de a plăti. La creditul de 325 de miliarde de lei plătim lunar şase miliarde care pentru noi nu reprezintă o sumă prea mare, iar la linia de credit pe care vrem să o luăm acum nu există niciun pericol pentru că pe baza cererilor de finanţare pe care le depunem la minister, respectiv prin ADR Sud-Vest Oltenia, noi vom recupera toate sumele pe care le plătim. Linia aceasta este o finanţare revorving, adică plătim în vârfurile de finanţare şi acoperim din banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană, fonduri nerambursabile. Gradul de îndatorare este pe proiectele europene de până la 70 la sută, iar pe proiectele care folosesc fonduri din bugetul naţional, cel local şi cel al unităţilor administrative de până la 30 la sută, iar noi suntem cu mult sub aceste grade de îndatorare”, susţine preşedintele Ion Cîlea.

Linie de credit pentru proiectele europene

Noul credit, în valoare de 25,3 milioane de lei, ar urma să fie folosit pentru finanţarea necesară derulării a şase proiecte europene: Reabilitarea şi modernizarea DJ 648 Ioneşti-Olanu, Consolidare, modernizare, extindere şi dotarea centrului de educaţie incluzivă Băbeni, „Mirajul Oltului”, Extinderea infrastructurii turistice de agrement a staţiunii Călimăneşti Căciulata, Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Centrul judeţean de informare şi promovare turistică, dar şi Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea. Consiliul Judeţean mai are nevoie să împrumute bani şi pentru un alt capitol, care se referă la finanţarea unui proiect din fondurile proprii ale judeţului, pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 643 Laloşu-Făureşti-Găneşti, prins iniţial pe creditul de 32,5 milioane de lei de anul trecut.

100 de kilometri de drumuri, asfaltaţi anul trecut

Banii contractaţi anul trecut au fost necesari pentru reabilitarea mai multor drumuri judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că în total 100 de kilometri de drumuri judeţene au fost reabilitaţă anul trecut. „Suma de aproape 400 de milioane a fost luată pentru drumurile pe care le-am făcut. E vorba de cinci kilometri din drumul Titeşti - Racoviţa, am unit Titeştiul cu Racoviţa. Apoi drumul 677 A prin pădurea Şirineasa – 3,022 de kilometri, drumul judeţean 664 Băile Govora – Pietrari, un drum turistic care acum arată ca o autostradă, drumul judeţean 650 Ocnele Mari, satul Slătioara- Buneşti, o zonă care arăta foarte rău, iar acum e autostradă, apoi drumul de 5,5 kilometri de la Lungeşti şi alte drumuri. În total, noi anul trecut am reabilitat aproape 100 de kilometri de drumuri judeţene”, a mai precizat Ion Cîlea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...