Actualitate

Contre între Avocatul Poporului şi inspectorii generali şcolari

Situaţia microbuzelor şcolare din Oltenia, disputată acerb între cele două instituţii

Numărul de microbuze necesare transportului şcolar este insuficient, pentru un transport optim trebuind achiziţionate cu 40 la sută mai multe microbuze, iar de multe ori costurile de întreţinere a acestora depăşesc valoarea de piaţă, rezultă dintr-un raport realizat de Avocatul Poporului. Totodată, din raport rezultă că este necesară clarificarea statutului personalului angajat să transporte elevi, deoarece lipsa fondurilor de la bugetul local pentru salarizarea şoferilor conduc la apariţia unor situaţii inedite, când primarii conduc personal microbuzele de transport şcolar, aşa cum se întâmplă în cazul comunei gorjene Glogova.

Conflict pe vechimea microbuzelor

Conform raportului Avocatului Poporului, în Vâlcea se găsesc cel puţin trei microbuze şcolare cu o vechime de peste zece ani, folosite în continuare de primarii din Vlădeşti, Fârtăţeşti şi Prundeni. „Inspectoratul General al Poliţiei Române a arătat într-un comunicat că, înainte de începerea anului şcolar 2012 - 2013, peste 1.979 de autovehicule din cele 2.238 destinate transportului şcolar au fost verificate de poliţie. Dintre acestea, 77 aveau inspecţia tehnică periodică expirată, pentru 65 de autovehicule nu se deţinea asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, iar 74 de conducători de autovehicule nu aveau certificatul de competenţă profesională”, se menţionează în raport. Situaţia este contestată însă de inspectorul general şcolar din Vâlcea, Remus Grigorescu (foto). Acesta a afirmat că 86% din totalul microbuzelor şcolare din judeţ au vechime cuprinsă între 5 şi 7 ani. „În momentul de faţă, în judeţul Vâlcea circulă 98 de microbuze, 14 dintre acestea sunt mai vechi de 7 ani. Dacă există alte tipuri de microbuze, eu nu am cunoştinţă de ele. Microbuzele destinate transportului şcolar sunt autorizate să circule în condiţii optime”, susţine Grigorescu.

"În momentul de faţă, în judeţul Vâlcea circulă 98 de microbuze, 14 dintre acestea sunt mai vechi de 7 ani.", Remus Grigorescu, inspector general şcolar

Solicitări pentru alte 19 maşini

Din cele 98 de microbuze, 66 de maşini au fost încredinţate direct unor localităţi din mediul rural. „Două treimi din numărul microbuzelor se află în proprietatea primăriilor, iar restul de o treime în proprietatea unităţiilor şcolare, cele mai multe dintre ele fiind obţinute prin ordinul ministrului”, a mai spus şeful învăţământului vâlcean. În unele localităţi, numărul de microbuze necesare transportului şcolar este insuficient sau inexistent. „Alte 19 localităţi au depus cerere pentru obţinerea de astfel de microbuze şi urmează a fi făcute demersurile necesare pentru a putea rezolva această problemă”, a completat Remus Grigorescu.
36 din cele 97 de microbuze au fost achiziţionate în anul 2007, 37 în anul 2008, 2 în anul 2009, 3 în anul 2010 şi alte 3 în anul 2011. Din totalul acestora, 49 sunt marca Fiat, 54 marca Ford, iar restul marca Iveco.În comuna Vlădeşti, ultimul ARO a fost scos din uz în urmă cu doi ani. „Astăzi avem în funcţiune un microbuz marca Fiat Ducato care transportă elevii din trei sate la şcoala din centru”, a declarat Ghiţă Sorin, primarul comunei Vlădeşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...