Economic

Mai tare ca Oltchimul

Combinatul „Celrom” din Severin îşi revine din moarte clinică . Se lucrează de zor cu 120 de muncitori la montarea de utilaje şi instalaţii noi-nouţe.

După ce a fost pus pe butuci ca urmare a datoriilor de peste 17 milioane de euro, după ce toţi cei 600 de salariaţi au rămas fără locuri de muncă, a apărut şi luminiţa de la capătul tunelului la combinatul de celuloză şi hârtie „Celrom” din Drobeta Turnu Severin. Liderul sindical Gheorghe Talianu ne-a dezvăluit că patronul Costi Isvoranu, cel care a cumpărat combinatul aflat în insolvenţă, cu 10 milioane de euro, dă semne că-şi respectă angajamentul de a reporni Celrom-ul şi de a reangaja majoritatea salariaţilor. În acest sens, de mai bine de o lună, o echipă de circa 120 de specialişti şi muncitori lucrează la montarea de utilaje noi pentru fabricarea hârtiei şi celulozei, dar şi pentru punerea la punct a altor instalaţii pe care hoţii de cupru şi nu numai le făcuseră praf. Din vară, combinatul va fi repornit la întreaga capacitate cu un număr estimativ de 350 de salariaţi.

De fiecare dată, liderul de sindicat de la combinatul „Celrom” Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Talianu - un om mic dar al dracului, cum se autocaracterizează - spunea în toată această perioadă neagră în care s-a bătut pentru salvarea combinatului că „speranţa moare ultima”. Şi speranţa n-a murit. Combinatul de celuloză şi hârtie intrat în insolvenţă din cauza datoriilor masive de circa 17 milioane de euro şi cumpărat apoi de omul de afaceri severinean Costi Isvoranu cu 10 milioane de euro, nu va fi vândut la fier vechi cum au crezut unii, ci va fi repornit în vară. După calcule estimative, va fi nevoie de 350 de salariaţi. De mai bine de o lună, în combinat, o echipă de 120 de muncitori lucrează de zor la montarea de instalaţii noi şi performante, cumpărate de patronul Costi Isvoranu. „Patronul Costi Isvoranu a adus recent nişte utilaje performante nou-nouţe şi s-a început montarea lor de o echipă de specialişti. Este vorba de utilajele pentru fabricarea hârtiei şi semicelulozei. A fost un rău spre bine când ne-au furat golanii tot cuprul şi ce au mai furat din instalaţii. La început am încercat repararea staţiilor electrice şi a altor instalaţii cu o firmă, dar au cerut mult. Aşa s-a hotărât patronul să cumpere utilaje noi nouţe. Am văzut ultilajele, am văzut şi actele prin care le-a cumpărat. L-am verificat pe Isvoranu, nu e de rea credinţă. Ştiţi că eu sunt mic dar al dracului”, ne-a declarat liderul sindical Gheorghe Talianu. Echipa de specialişti care montează utilaje şi pune la punct instalaţiile este coordonată de un om pe care foştii salariaţi de la Celrom nu l-au uitat: „Este vorba de inginerul Babescu specialist în electronică, adus din Bucureşti, care a lucrat la noi pe vremea când era acţionar aici şi domnul Cohn. Alături de Babescu lucrează inginerii şefi de secţie şi mulţi muncitori. Sunt cu toţii în jur de 120 de salariaţi. În jur de 80-90 de persoane sunt foşti salariaţi de la Celrom şi o parte sunt muncitori de la alte firme ale domnului Isvoranu. Cei necalificaţi muncesc la dărâmarea unor hale vechi pentru a nu mai plăti impozit pe construcţie. Nu ne mai erau de folos. E un mare pas înainte. Din discuţiile cu domnul Isvoranu am convenit ca în această vară să repornim combinatul la întreaga capacitate. Asta înseamnă fabricarea semicelulozei, a hârtiei şi a cartonului ondulat în toate modelele. Asta înseamnă un total de 350 de salariaţi, adică un total de 350 de locuri de muncă”, a mai afirmat liderul sindical Gherghe Talianu.

„Fostul Consiliu de Administraţie e vinovat de tot!”

Liderul sindical Gheorghe Talianu susţine că cei care au pus pe butuci Celrom-ul sunt daţi în judecată, iar procesul este pe rol la Tribunalul Mehedinţi: „Fostul Consiliu de Administraţie e vinovat de tot. Mă refer la toţi cei din Consiliu. Ei, lunar, doar se mulţumeau să-şi ia banii şi gata. În opinia mea, ei ar fi trebuit să analizeze situaţia financiară, contractele, să propună soluţii. Toţi sunt daţi în judecată pentru antrenare răspundere iar procesul nu s-a terminat”, ne-a mai spus liderul sindical Talianu. El susţine că în final trebuie să plătească cineva. Şi aici se referă la foşti directori şi la toate persoanele care s-au perindat prin C.A. al combinatului. Sunt în jur de 30 de persoane. „Păi unul dintre directori, Fanea, avea salariul 9.000 de lei când noi, ca societate, mergeam pe pierdere. Şmecheria este că cei din C.A. i-au votat salariul mare ca să aibă şi ei indemnizaţia lunară de 10% din salariul directorului. Consiliul de Administraţie era făcut politic. Am avut tot felul de oameni puşi politic, care habar nu aveau despre situaţia din combinat. A fost un profesor Cazacu, de la Strehaia, unul Mihai Sică, de la Centrul Militar Judeţean, vicele Severinului, Daniel Cârjan, pe vremea când nu era viceprimar, vicele Orşovei, Negulescu Constantin şi mulţi alţi”, povesteşte liderul sindical Talianu. ”Eu, unul, am depus o expertiză la dosar din care rezultă că nu am absolut nicio implicare. Este adevărat că am fost la câteva şedinţe ale Adunării Generale a Acţionarilor de la Celrom în calitate de reprezentant al AVAS”, încearcă să se disculpe viceprimarul Severinului, Daniel Cârjan.

"A fost jaf şi el vede doar două lipsuri. Păi ulterior în combinat s-au găsit cutii goale de bere, sticle de şampanie, mese, pachete de ţigări. Hoţii au lucrat cu protecţie. Mâncau, beau şi apoi furau.", Gheorghe Talianu, liderul sindicatului Celrom

„Şi lichidatorul judiciar are vina lui!”

În perioada de insolvenţă, când Celromul era condusă de un administrator judiciar s-a furat ca-n codru, îndeosebi tone cupru din instalaţii. Asta în condiţiile în care societatea avea contract pentru pază de 700 de milioane de lei vechi. „Şi lichidatorul judiciar are vina lui. În perioada de 2 ani cât au fost administratori nu au ştiut să o conserve corespunzător şi au fost plătiţi cu 10% din orice vânzare. Ei sunt vinovaţi că au plătit paza degeaba cu 700 milioane de lei vechi şi s-a furat ca-n codru”, spune Gheorghe Talianu. Chiar şi după ce omul de afaceri Costi Izvoranu a cumpărat societatea aflată în insolvenţă, tot cuprul din instalaţiile electrice, zeci de tone, a dispărut ca prin minune. O altă pagubă estimată la circa 500.000 de lei este furtul conductei de apă şi a vanelor ce alimentau combinatul de la Dunăre, pe o lungime de 500 de metri. Talianu spune că nici poliţia nu şi-a dat silinţa să afle cine a furat cuprul şi fierul de sub nasul firmelor de pază. Aşa că aceste furturi vor intra cel mai probabil la capitolul mistere. „Am făcut plângere la poliţie. A venit un comisar rău intenţionat. În loc să ne ia pe noi, specialiştii, în comisia de constatare a luat-o pe şefa de la personal şi pe şefa de la arhivă. A scris în raport că erau doar două lipsuri şi gata! A fost jaf şi el vede doar două lipsuri. Păi ulterior în combinat s-au găsit cutii goale de bere, sticle de şampanie, mese, pachete de ţigări. Hoţii au lucrat cu protecţie. Mâncau, beau şi apoi furau. Şi nimeni nu i-a tras la răspundere”, povesteşte Talianu.

A picat afacerea cu americanu'

Anul trecut, un om de afaceri american a dorit să cumpere jumătate din terenul de 42 de hectare al combinatului pentru a deschide o fabrică de componente „ford” sau „airbaguri” în care să creeze circa 400 de locuri de muncă. Iar proprietarul combinatului, Costi Isvoranu, ar dorit să-i închirieze terenul, nu să-l vândă. Din alte motive, însă, afacerea a picat: „Era bine dacă se lega afacerea cu americanul că se mai creeau pe acestă platformă încă 400 de locuri de muncă. Terenul este deja prea mare pentru Celrom. Nouă ne ajunge jumătate din cele 42 de hectare. Afacerea a picat pentru că, dacă îmi aduc bine aminte, era la noi în ţară atunci un scandal politic cu suspendarea lui Băsescu. Investitorul american s-a retras din cauza instabilităţii politice de atunci”, ne-a mai spus liderul sindical Gheorghe Talianu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...