Ultima Oră

Situaţia Oltchim, în atenţia prefectului Mircea Nadolu

Prefectul Judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, a participat, sâmbătă, 30.03.2013, de la ora 10.00, la o şedinţă organizată la sediul Instituţiei Prefectului privind situaţia economică şi socială a SC Oltchim SA Rm. Vâlcea.

La această întâlnire au participat reprezentanţii Sindicatului Liber Oltchim, Sindicatului Victoria şi Sindicatului Solidaritarea, Mircea Nadolu - Prefectul Judeţului Vâlcea, Ion Cîlea - Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Emilian Frîncu - Primarul municipiului Rm. Vâlcea, deputaţii Cristian Buican, Traian Dobrinescu, Constantin Rădulescu, Romeo Rădulescu, Marian Cristinel, precum şi senatorii Laurenţiu Coca şi Florinel Butnaru.

Dezbaterea a vizat situaţia economică şi socială a SC Oltchim SA Rm. Vâlcea, cu participarea, pe rând, a reprezentanţilor Sindicatului Victoria, Sindicatului Solidaritarea şi Sindicatului Liber Oltchim.

Astfel, reprezentanţii Sindicatului Victoria şi ai Sindicatului Solidaritarea au supus atenţiei autorităţilor administraţiei publice şi parlamentarilor vâlceani prezenţi la întâlnire principalele nemulţumiri legate de neplata drepturilor salariale şi au solicitat sprijin în ceea ce priveşte protecţia socială din punct de vedere legislativ pentru cei care vor fi supuşi restructurării, în sensul că ordonanţa de guvern cu privire la indemnizaţiile de şomaj şi adausul de completare (1 salariu mediu net pe economie în funcţie de vechime), să fie aprobată până pe data de 10 aprilie 2013.

În ceea ce priveşte Sindicatul Liber Oltchim, acesta a prezentat principalele revendicări:
1. Accesarea fondurilor financiare în sumă de 45 mil. euro pentru punerea în funcţiune, în primă fază, a instalaţiilor din activul Rm. Vâlcea la 65% din capacitatea de producţie, urmată de repunerea în funcţiune a Petrochimiei Arpechim Piteşti, instalaţiile PVC şi monomeri.
2. Plata drepturilor salariale (salarii şi tichete de masă) restante, în termen cît mai scurt posibil.
3. Schimbarea actualilor administratori judiciari care, de la numire şi până în prezent, nu au prezentat un program de repunere în funcţiune a instalaţiilor Oltchim fiind preocupaţi, cu prioritate, de concedieri colective şi închiderea unor capacităţi de producţie.
4. Capitalizarea SC Oltchim SA cu majorarea capitalului social prin conversia creanţelor Electrica, AVAS şi Salrom în acţiuni conform Legii 85/2006.
5. Numirea, la nivelul SC Oltchim SA, a unei conduceri competente pentru realizarea obiectivelor de repunere în funcţiune a instalaţiilor Oltchim şi a menţinerii unui climat social normal.
6. Asigurarea funcţionării instalaţiilor SC Oltchim SA în condiţii rentabile, urmată de privatizarea SC Oltchim SA împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti în luna iunie 2013.
7. Decizie politică şi guvernamentală privind strategia de funcţionare a SC Oltchim SA împreună cu Petrochimia Arpechim Piteşti şi pentru privatizarea împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti.
8. Respectarea principiului dialogului social şi a prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul SC Oltchim.

La finalul discuţiilor s-a concluzionat asupra necesităţii unei întâlniri, în regim de urgenţă, cu prim-ministrul Victor Ponta, fiind necesară participarea, pe lângă reprezentanţii sindicatelor, şi a factorilor politici şi decizionali din judeţul Vâlcea, în acest sens înaintându-se demersurile necesare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...