Ultima Oră

1.000 de angajaţi pleacă acasă

Comisia Europeană a emis aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim

Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare pentru combinatul chimic, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin în perioada 2010-2011, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

La începutul lunii martie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţinea, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, şi că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic".

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu, care a precizat că o mie de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi începând cu 15 aprilie.

"Răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut este negativ, Oltchim-ul, în viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred că bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluţie este o restructurare şi finanţare şi de la bănci, şi de la traderii care cumpără producţia în aşa fel încât o mare parte, nu toţi cei care lucrează acum acolo, să îşi poată păstra locurile de muncă. Sunt foarte dezamăgit că în aceste trei luni nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire", a spus Ponta.

1.000 de angajaţi ai Oltchim pleacă acasă

Administratorul judicar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anunţat, vineri, 29 martie, concedierea a 1.000-1.300 de angajaţi ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea. Aceştia vor primi deciziile de concediere luni şi vor pleca acasă în aproximativ două săptămâni. Alţi peste 300 de angajaţi ai Oltchim vor intra în şomaj tehnic.

Vestea i-a luat prin surprindere pe sindicaliştii care protestau pentru a treia zi consecutiv, de această dată mutând „frontul de lucru” în faţa Prefecturii Vâlcea. „Am avut numeroase discuţii cu administratorii judiciari şi am convenit cu dânşii că dacă disponibilizările se fac respectându-se contractul colectiv de muncă şi asigură protecţia socială pentru salariaţi atunci putem discuta. Conform contractului de muncă, salariile compensatorii sunt 6, 12, 18 salarii medii nete pe societate, în cuantum de 400 de milioane lei vechi în medie. Vor intra pe lista disponibilizaţilor cei care mai au o firmă, cei care cumulează pensia cu salariul, cei care deţin două sau mai multe funcţii. În alt paragraf al contractului colectiv de muncă este prevăzut că dacă disponibilizarea vizează ambii soţi unul dintre ei trebuie păstrat la serviciu, cel care are un salariu mai mare ca să asigure un venit familiei, cei care sunt bunici întreţinători de familie să fie protejaţi, precum şi cei care mai au trei ani până la pensie, având în vedere că cu greu îşi mai pot găsi un loc de muncă”, a declarat liderul de sindicat Corneliu Cernev.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...