Economic

1000 de angajaţi ai Oltchim pleacă acasă

Administratorul judicar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anunţat, vineri, 29 martie, concedierea a 1.000-1.300 de angajaţi ai combinatului de la Râmnicu Vâlcea. Aceştia vor primi deciziile de concediere luni şi vor pleca acasă în aproximativ două săptămâni. Alţi peste 300 de angajaţi ai Oltchim vor intra în şomaj tehnic.

Vestea i-a luat prin surprindere pe sindicaliştii care protestau pentru a treia zi consecutiv, de această dată mutând „frontul de lucru” în faţa Prefecturii Vâlcea. „Am avut numeroase discuţii cu administratorii judiciari şi am convenit cu dânşii că dacă disponibilizările se fac respectându-se contractul colectiv de muncă şi asigură protecţia socială pentru salariaţi atunci putem discuta. Conform contractului de muncă, salariile compensatorii sunt 6, 12, 18 salarii medii nete pe societate, în cuantum de 400 de milioane lei vechi în medie. Vor intra pe lista disponibilizaţilor cei care mai au o firmă, cei care cumulează pensia cu salariul, cei care deţin două sau mai multe funcţii. În alt paragraf al contractului colectiv de muncă este prevăzut că dacă disponibilizarea vizează ambii soţi unul dintre ei trebuie păstrat la serviciu, cel care are un salariu mai mare ca să asigure un venit familiei, cei care sunt bunici întreţinători de familie să fie protejaţi, precum şi cei care mai au trei ani până la pensie, având în vedere că cu greu îşi mai pot găsi un loc de muncă”, a declarat liderul de sindicat Corneliu Cernev.

Director general nou la Oltchim?

Totodată, Cernev a confirmat că prezenţa lui Mihai Tălpăşanu în funcţia de director general al companiei a fost o mutare vremelnică făcută de ministrul Economiei, Varujan Vosganian. În opinia lui Corneliu Cernev, un nou director general va fi numit de Vosganian în cursul săptămânii viitoare. „Conducerea combinatului se află la Ministerul Economiei şi s-ar putea ca începând de luni să avem un nou director general. Sunt multe discuţii, nu avem numele, ştim doar că este o persoană care a lucrat în Transelectrica”, a afirmat liderul sindicatului din Oltchim.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...