Administraţie

Proiectul transfrontalier Dolj-Vratsa merge înainte

Cărţile rare ale Bibliotecii «Alexandru şi Aristia Aman» se mută în «Casa Damianov»

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, miercuri, contractul de finanţare pentru proiectul „Centru transfrontalier de informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa”, în valoare de peste trei milioane euro, împreună cu directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru Graniţa România-Bulgaria, Nicoleta Mincu, şi managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică.
Cu prilejul evenimentului, organizat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, preşedintele CJ Ion Prioteasa a subliniat buna colaborare pe care administraţia judeţeană a dezvoltat-o cu Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, organism alături de care au fost implementate mai multe proiecte cu finanţare europeană.
„În cadrul acestei întâlniri consfinţim încheierea proiectului nostru pe drumul care porneşte de la Gighera şi cu care am ajuns până la Valea Stanciului. Acest drum a fost dat în folosinţă la sfârşitul anului trecut şi, aşa cum cer normele europene, el va fi pus ani de zile sub observaţie. Suntem disponibili şi transparenţi la orice fel de control sau audit.
Pe de altă parte, astăzi semnăm un proiect nou care presupune colaborarea între Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman», Biblioteca Regională «Hristo Botev» din Vratsa, Consiliul Judeţean Dolj şi Administraţia Districtuală Vratsa. Prin acest proiect încercăm să punem în valoare două clădiri şi o grădină foarte frumoasă care se află în curtea Centrului Militar Zonal şi unde s-a mutat Şcoala de Artă «Cornetti». La stradă, se află un imobil deosebit dar aflat în stare avansată de degradare, aşa numita «Casa Damianov», care va fi reparat, iar în interiorul imobilului se vor găsi cărţi rare ale Bibliotecii Aman. Vor fi câteva lucruri spectaculoase care se vor petrece prin acest proiect",a afirmat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Sistem de comunicaţii comun între bibliotecile din Craiova, Vidin, Vratsa şi Montana

Semnatar al documentului alături de preşedintele Prioteasa, directorul bibliotecii «Alexandru şi Aristia Aman», Lucian Dindirică a descris în linii mari principalele atuuri ale colaborării culturale transfrontaliere. „Proiectul pe care îl semnăm azi vizează implementarea unor sisteme performante de comunicaţii în cele patru sedii care va permite fluidizarea de informaţii înspre şi dinspre cei patru parteneri. Totodată, se vor putea asigura locuri de desfăşurare a unor conferinţe simultane prin sistem de videoconferinţă on-line, un sistem de telefonie IP, prin care se va putea folosi sistemul de telefonie fixă în mod gratuit pentru persoanele care se interesează de locuri de muncă, de oportunităţi de finanţare sau afaceri.
Pe de altă parte, acest proiect presupune şi dezvoltarea Bibliotecii Judeţene prin sistemele performante care vor permite scanarea documentelor vechi deţinute de noi şi care, în câteva luni, vor putea fi accesibile pe acel portal care va deservi acest proiect”.
Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de Partener Lider, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” - Partener 2, Biblioteca Regională “Hristo Botev” Vratsa - Partener 3, Administraţia Districtuala Vratsa - Partener 4, va implementa proiectul „Centru transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj-Vratsa” finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.
Ca obiectiv general proiectul şi-a propus să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii transfrontaliere prin dezvoltarea TIC – pe baza informaţiilor şi reţelelor de comunicaţii şi serviciilor din zona transfrontalieră Dolj-Vratsa.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 3.280.442,27 Euro, 1.825.346,74 Euro aferente activităţilor implementate de Consiliul Judeţean Dolj, 1.103.330,95 Euro pentru activităţile implementate de către Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, 206.698,03 Euro pentru activităţile implementate de către Biblioteca Regională “Hristo Botev” Vratsa, 145.066,55 Euro pentru activităţile implementate de către Administraţia Districtuală Vratsa.
Din valoarea totală eligibilă a proiectului 84,46% reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 13% valoarea eligibila nerambursabilă din bugetele naţionale, la care se adaugă contribuţia proprie a fiecărui partener reprezentând 2,54%.

Doljul, campion la atragerea de fonduri pe cooperare transfrontalieră

Cu 37 de proiecte semnate până în prezent pe segmentul cooperării transfrontalere, judeţul Dolj se situează pe primul loc în regiune la acest capitol, Oltul şi Mehedinţiul împărţindu-şi celelalte 26 de proiecte implementate prin Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi. Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat: „Prin intermediul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi s-au semnat până acum pe regiunea noastră, respectiv cele trei judeţe riverane Dunării – Mehedinţi, Dolj şi Olt, un număr de 63 de proiecte, în valoare de peste 115 milioane euro. Judeţul Dolj este lider, ca de obicei. Este vorba de 37 de proiecte, în valoare de 57 milioane de euro. Deci, iată că şi această oportunitate de finanţare a fost folosită pentru atragerea de fonduri europene”. Ultimul proiect transfrontalier închis în Dolj este «Îmbunătăţirea accesului rutier către punctul de trecere a frontierei Bechet – Oryahovo – Reabilitarea drumului judeţean DJ 561 B, secţiunea I, judeţul Dolj şi a străzii Tsanko Tserkovski, municipiul Mizia, districtul Vratsa, Bulgaria».

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...