Ultima Oră

Percheziţii la traficanţii de romi din Vâlcea, Dolj, Argeş şi Bucureşti

13 locuinţe au fost percheziţionate de mascaţi pentru reţinerea unor persoane ce traficau romi în SUA via Mexic

UPDATE:
Cei patru suspecţi de trafic de migranţi în SUA şi Mexic, arestaţi

Cei patru suspecţi din gruparea infracţională transfrontalieră specializată în traficul de migranţi în Mexic şi SUA, unde ar fi trimis aproximativ 600 de persoane, reţinuţi de către procurorii DIICOT Craiova, au fost arestaţi preventiv, în noaptea de miercuri spre joi, de Tribunalul Dolj.

Potrivit şefului DIICOT Craiova, Adrian Glugă, magistraţii Tribunalului Dolj au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor patru suspecţi, printre aceştia aflându-se şi doi dintre liderii grupării, respectiv Chiciu Dumitru, zis "Paris", şi Serdaru Filip.

De asemenea, pentru alţi doi membri ai grupării au fost cerute mandate de arestare în lipsă, însă cauza a fost disjunsă şi magistraţii urmează să se pronunţe şi în acest dosar.

Miercuri dimineaţă, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a patru suspecţi, aceştia fiind prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.


13 percheziţii au fost desfăşurate marti în Craiova, Râmnicu Vâlcea, Piteşti şi Bucureşti, la locuinţele membrilor unor grupări suspectă de trafic de persoane pe ruta România-SUA, via Mexic. Conform datelor oferite de procurorii DIICOT, membrii grupării au transportat ilegal peste 700 de persoane de etnie romă în Mexico City şi Cancun, ulterior favorizându-le acestora trecerea ilegală în Statele Unite, destinaţia preferată fiind Los Angeles. Aceleaşisurse susţin că gruparea era condusă de personaje influente din lumea interlopă din Craiova.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în traficul de migranţi, care acţiona pe relaţia România - Mexic - Statele Unite ale Americii - Canada.

Anchetatorii au facut marti 13 percheziţii domiciliare, precum şi verificări la opt agenţii de turism cu sediul în municipiul Craiova, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

"Migranţii erau călăuziţi pentru a ajunge în mod fraudulos în localităţile Cancún şi Mexico City, din Mexic şi ulterior, după efectuarea plăţii, erau preluaţi de către alţi membri ai grupării şi transferaţi pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York", a precizat DIICOT.

În urma percheziţiilor au fost audiate 60 de persoane, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova.

Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis "Paris", 39 de ani, Serdaru Filip, 40 de ani şi Popescu Luigi Cristinel, 44 de ani, "exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova", au precizat procurorii. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au racolat persoane de etnie romă din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi şi le-au facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv dintre SUA şi Canada, cerând de la fiecare dintre aceştia aproximativ 8.000 de dolari.

Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, aproximativ 300 dintre acestea fiind depistate ulterior în SUA.

În cadrul cercetărilor este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de membrii grupării să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească în SUA, în beneficiul învinuiţilor.
Membrii grupării au obţinut din activitatea infracţională peste un milion de dolari, potrivit DIICOT.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu US Immigration and Customs Enforcement - ICE, din cadrul US Department of Homeland Security, fiind realizat un schimb permanent de informaţii cu autorităţile judiciare din SUA şi Canada.

Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de către SRI - Secţia Judeţeană Dolj. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Dolj - SPIR, Inspectoratului Judeţean de Jandaremi Dolj şi BMJ Craiova.


 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...