Special

Alegeri PDL: organizare la Romexpo, spectacol ca la Circul Globus

Convenţia extraordinară a democrat-liberalilor a lăsat în coadă de peşte desemnarea unui lider incontestabil în cadrul partidului

Alegerile în cadrul PDL, organizate, sâmbătă, 23 martie, la Romexpo nu au reuşit să confere un rezultat mulţumitor pentru taberele care şi-au disputat cel mai intens şefia partidului prin candidaţii Vasile Blaga şi Elena Udrea. Diferenţa de doar 300 de voturi înregistrată între cei doi a fost contestată de perdanţii din „aripa Udrea-Băsescu”, inclusiv acum Elena Udrea solicitând reluarea alegerilor.

Blaga, câştigătorul incontestabil

Democrat-liberalii şi-au ales, sâmbătă, noul lider al partidului în urma unei convenţii care a avut loc la Romexpo Bucureşti. Cei trei candidaţi, care şi-au prezentat moţiunile reformatoare prin toate judeţele din ţară, sunt actualul lider PDL Vasile Blaga, Elena Udrea şi europarlamentarul Monica Macovei. Vasile Blaga a câştigat un nou mandat de preşedinte al PDL la Convenţia Naţională a acestui partid, desfăşurat sâmbătă la Romexpo. Blaga a obţinut 2.344 de voturi, în timp ce contracandidatele sale Elena Udrea şi Monica Macovei au obţinut 2.014 voturi, respectiv 209 de voturi. Mircea Toader, preşedintele comisiei de numărare, a precizat că au fost exprimate 4.615 voturi dintre care au fost anulate 48 de voturi (4567 valabil exprimate).

Scuza lui Udrea: 4.359 faţă de 4.615

La ora 10:15, ora începerii Convenţiei, prezenţa în sală era de doar 4.200 de delegaţi sosiţi faţă de cei 5.000 aşteptaţi. După alte câteva ore, la startul votului, în sală erau înregistraţi doar 4.359 de delegaţi. La finalul votului, a rezultat un număr de 4.615 voturi valabil exprimate, motiv pentru perdanta Elena Udrea să conteste rezultatul alegerilor şi să depună mai multe contestaţii împotriva câştigătorului Vasile Blaga. Acesta a reacţionat dur în discursul ţinut după câştigarea alegerilor afirmând: „Şi eu am pierdut, dar nu am contestat niciodată corectitudinea colegilor mei. Din punctul meu de vedere, lucrurile se încheie aici. Eu nu am umblat azi-noapte prin hoteluri, nu am dat mâncare! Eu nu am fost niciodată în PSD şi în PNL. Nu accept să-mi pună cineva la îndoială loialitatea după ce te-ai plimbat peste tot!”. Preşedintele Comisiei de Organizare a Convenţiei Nationale Extraordinare a Partidului Democrat Liberal, Ioan Bălan, a declarat, duminică, 24 martie, într-o conferinţă de presă, după soluţionarea contestaţiilor, că votul de la Convenţia de sâmbătă a fost corect, iar subiectul este încheiat. „Procedura de votare şi de numărare a voturilor a fost perfect corectă. Subiectul este închis. Constestaţiile depuse au fost analizate, considerându-se a fi neîntemeiate”, a arătat Ion Bălan la o conferinţă de presă.

Delegaţii din Vâlcea, prezenţi la „pomana” Elenei

Replica lui Blaga privind plimbatul prin hoteluri şi oferirea unor mese delegaţilor chemaţi la Bucureşti a vizat oferta de cazare şi masă gratuită făcută înaintea alegerilor de Elena Udrea. Aceasta a pus la dispoziţia delegaţilor hotelurile soţului său Dorin Cocoş. Nici vâlcenii nu s-au dat în lături de la o asemenea ofertă, 40 de persoane plecând încă de vineri seara pentru a se caza la hotel Phenicia. De altfel, în autocarul pus la dispoziţia delegaţilor din Vâlcea abia s-au putut zări 22 de reprezentanţi ai partidului la convenţie. În total, numărul delegaţilor PDL din toată ţara care au beneficiat de „promoţia Udrea” a fost de aproximativ 300.

Rezultatul dă apă la moară Puterii

După confirmarea victoriei lui Blaga de către comisia de validare, considerată drept o victorie a acestuia în faţa lui Băsescu, reprezentanţii USL au reluat atât tema suspendării preşedintelui României, dar au marşat inclusiv pe varianta unei construcţii politice între liberali şi PDL-ul lui Blaga. Ultima varianta a fost catalogată ca normală chiar de către copreşedintele USL, premierul Victor Ponta. „Eu cred că este dreptul legitim al PNL-ului practic de a reface unitatea dreptei absorbind PDL-ul domnului Blaga şi cred că în 2016, dacă România va avea o forţă politică puternică de centru stânga, cum este PSD, şi o forţă politică de centru dreapta cum e PNL, inclusiv cu PDL-ul domnului Blaga, poate în ALDE sau poate în PPE, lucrul ăsta nu poate fi decât benefic pe termen mediu şi lung pentru România”, a declarat Ponta într-o intervenţie la Antena 3. Varianta nu este exclusă nici de către unii democrat-liberali, aceştia preconizând însă o perioadă de un an până la începerea negocierilor. „Nu este exclus, dar acest lucru va necesita cel puţin un an. Avem nevoie de o perioadă de timp pentru a se linişti apele în partid şi pentru a obseva clar ce se întâmplă în USL. În plus, trebuie să ne punem noi la punct partidul. Acum, cu ce să ne prezentăm la negocieri?”, a punctat fostul deputat vâlcean, Samoil Vâlcu.

"Adio, Partid Democrat! Aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL!", Traian Băsescu, preşedintele României

Marian-Jean Marinescu lămureşte „misterul Berceanu”

Mai toţi cei prezenţi la convenţia PDL au observat cu uimire absenţa din delegaţia doljeană a celui mai fervent susţinător al lui Vasile Blaga, fostul senator Radu Berceanu. „Radu m-a sunat şi mi-a spus că nu poate să participe. Este la Paris cu o problemă personală şi nu a putut veni”, a scăldat-o Blaga în momentul în care a fost chestionat asupra subiectului. Misterul a fost risipit însă de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu: „Radu Berceanu este în continuare membru PDL Dolj, dar s-a retras din orice funcţie de conducere. Nu a dorit să participe la această convenţie”, a explicat Marinescu. Pe de altă parte, europarlamentarul doljean infirmă zvonurile potrivit cărora Popularii Europeni şi-ar fi manifestat îngrijorarea faţă de alegerile din PDL. „Nu am primit niciun semnal de la PPE până acum. Zilele următoare se întruneşte Biroul Permanent al Partidului Popular European şi atunci vom vedea dacă au vreo reacţie faţă de ce s-a întâmplat la Convenţia de alegeri. Despre varianta domnului Ponta privind refacerea dreptei alături de PNL nu aş dori să comentez. Este treaba fiecăruia ce visează. Nu cred nici în varianta unei viitoare alianţe cu liberalii. Ei sunt la Putere, noi suntem în Opoziţie. Ce rost ar avea să rişte o alianţă cu noi? Nu, nu cred nici în ruptura USL”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

Elena Udrea schimbă strategia

Contracandidata lui Blaga nu mai cere doar renumărarea voturilor după alegerile de sâmbătă din partid, ci chiar reluarea alegerilor - pentru că, spune ea, cele de sâmbătă au fost fraudate şi, prin urmare, nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Vasile Blaga. În replică, Vasile Blaga îi ameninţă voalat cu măsuri radicale pe toţi cei care încalcă deciziile partidului. Elena Udrea mai aşteaptă. Ea a anunţat că se va consulta mai intâi cu cei care au susţinut-o şi apoi va decide ce va face. Elena Udrea continuă să acuze fraudarea votului la alegerile din PDL, dar susţine că nu va părăsi partidul. Udrea a spus că votul de sâmbătă a fost fraudat, a reclamat că au votat mai mulţi delegaţi decât erau prezenţi şi că printre votanţi sunt persoane care nu existau în sală. Ea a spus că nu intenţionează să plece din PDL şi vrea să îşi continue proiectele alături de partid.

Stolojan îi cere să înceteze agitaţia mediatică

La începutul acestei săptămâni, Theodor Stolojan i-a cerut lui Udrea să renunţe la contestaţii, la agitaţia mediatică şi la denigrarea partidului. El a declarat că preşedintele PDL Vasile Blaga o invită pe Elena Udrea la o discuţie în vederea pregătirii alegerii Biroului Permanent Naţional, iar PDL aşteaptă din partea acesteia „încetarea agitaţiei mediatice pe care o face arătând că este timpul ca denigrarea partidului să înceteze”. Întrebat care ar fi scopul pentru care Elena Udrea ar face „agitaţie mediatică”, Stolojan a spus că nu îşi propune să descopere lucruri pe care nu le ştie. „Comisia care a fost organizată potrivit Statutului şi-a încetat activitatea, a rezolvat contestaţiile, este timpul ca denigrarea acestui partid să înceteze”, a adăugat Stolojan. După Convenţia de sâmbătă seară, în care Vasile Blaga a fost ales preşedinte al PDL, a avut loc o şedinţă a Colegiului Director al PDL în care a fost decisă convocarea Consiliului Naţional de Coordonare peste două săptămâni, unde se vor alege celelalte funcţii de conducere ale partidului.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, luni, 25 martie, că nu a chemat-o pe Elena Udrea la negocieri după Convenţia de sâmbătă, ci doar la discuţii, el explicând că este doar preşedintele partidului, nu proprietarul acestuia şi, în consecinţă, nu are nici funcţii şi nici altceva de negociat în partid. Vasile Blaga i-a convocat la sediul PDL pe toţi parlamentarii democrat-liberali.

Băsescu părăseşte barca PDL

Dezamăgit de înfrângerea preferatei sale, preşedintele Traian Băsescu a postat imediat după anunţarea rezultatului alegerilor un mesaj de adio către foştii săi colegi. „Am văzut finalul Convenţiei PDL. Cred că am fost cinstit cu acest partid. Le-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun, acum, definitiv şi pentru totdeauna, Adio, Partid Democrat! Aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv, luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”, a comentat Băsescu pe contul său de Facebook.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...