Actualitate

Buletinele biometrice intră pe piaţă din vara acestui an

Cărţile de identitate electronice, refuzate de călugării din mănăstirile Vâlcii

Din această vară, cetăţenii români vor putea alege între eliberarea unei cărţi de identitate electronice sau a uneia ce permite doar semnătura digitală. Forma şi conţinutul buletinului biometric urmează să fie stabilite de Guvern până pe 1 iulie când serviciile de evidenţă a populaţiei vor începe să primească solicitări pentru noile cărţi de identitate.

Într-un judeţ cu foarte multe mănăstiri, cum este Vâlcea, cea mai dificilă misiune va fi convingerea călugărilor pentru acest nou tip de buletin în condiţiile în care aceştia nu sunt încântaţi de prezenţa celor de la Evidenţa Populaţiei nici în condiţiile actuale. „Şeful serviciului a spus că priorităţi pentru serviciile de evidenţă a persoanelor vor fi tipărirea cărţii de identitate electronică şi informatizarea stării civile. În ceea ce priveşte starea civilă, noi am început deja informatizarea. Deja suntem la o treime din localităţi. În ceea ce priveşte cartea de identitate electronică, există un act normativ prin care s-a stabilit ca termenul de 1 iulie să fie data la care se va începe emiterea lor. Opoziţie în ceea ce priveşte această carte am avut şi noi din partea bisericii, mai ales zona monahală. Sunt călugări care spun că nu doresc, dar eu sunt convins că va exista, ca şi în cazul paşapoartelor, o variantă care să acopere şi acest aspect. Va fi o altfel de carte de identitate. Deocamdată nu aveam toate informaţiile. Va mai exista o întâlnire cu noi, toţi şefii de structuri judeţene, unde se vor da mai multe amănunte în acest sens”, a precizat cms. Ilie Ciontu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Vâlcea.

Cip şi amprente pe noul buletin

"Pentru cetăţean e doar o carte de identitate, dar sunt elemente care ajută statul român şi pe cetăţeni în general. Nu este însă ceva care trebuie să ne sperie", Ilie Ciontu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Vâlcea.

Noile cărţi de identitate, realizate după model european, conţin un cip în care sunt înscrise datele titularului în format electronic. În plus, aceasta va conţine şi datele biometrice constând în imaginea facială şi amprentele a două dintre degete. Avantajele acestui tip de buletin sunt, susţin autorităţile o mai mare securitate a datelor titularului. „Pentru cetăţean e doar o carte de identitate, dar sunt elemente care ajută statul român şi pe cetăţeni în general. Nu este însă ceva care trebuie să ne sperie. Cum există cardurile bancare, pe care ne luăm salariile, bănuiesc că aşa va fi şi cu cartea. Ea este mult mai sigură, în sensul că nu poate fi falsificată. Această siguranţă aduce încredere şi sistemului bancar, pentru că ştim foarte bine câte necazuri le-au adus hackerii care au falsificat cărţile de identitate. Apoi, un alt element este şi acela că în curând vom fi şi noi stat Schengen şi în mod sigur ni se vor cere şi nou aceste buletine biometrice”, a mai precizat şeful Serviciului de Evidenţă a populaţiei Vâlcea.

9.000 de vâlceni fără buletin, unii dintre ei şi de şapte ani în ilegalitate

Buletinul biometric nu va fi obligatoriu, cei care nu doresc astfel de cărţi de identitate putând să opteze pentru una normală, care va avea aceeaşi dimensiune ca cea electronică, dar nu va avea cip şi nici amprente. Mii de vâlceni sunt de altfel în prezent în ilegalitate, pentru că din diverse motive fie nu şi-au făcut deloc, fie nu şi-au mai reînnoit de ani buni cărţile de identitate. „La finele lunii februarie, populaţia judeţului Vâlcea este de 408.821 de persoane. Îmbucurător este că numărul persoanelor de pus în legalitate a mai scăzut. Avem 8.981 de persoane care nu au cărţi de identitate cu termen de valabilitate, din care 6.695 sunt din anii anteriori, ceea ce este mai grav. Am avut situaţii în care buletinele de identitate erau expirate şi de şapte ani. Am fost de curând la Stoileşti cu camera mobilă şi am găsit foarte multe persoane care aveau de cinci sau şase ani buletinul expirat. Diferenţa de 200 de persoane sunt copii minori. De regulă, sunt oameni care sunt plecaţi în străinătate, apoi mai sunt şi copiii care sunt lăsaţi de părinţii lor plecaţi în străinătate în grija rudelor şi mai sunt şi părinţii dezinteresaţi de soarta copilului şi îi lasă pe cei mici care împlinesc 14 ani, fără buletin”, a adăugat comisarul Ilie Ciontu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...