Actualitate

Reforma lui Nicolaescu, criticată de opoziţie şi de medici

Reprezentanţii Colegiului Medicilor consideră că ministrul a pus „carul înaintea boilor” în noul proiect de reformă în Sănătate

Anunţul ministrului Sănătăţii privind desfiinţarea Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Publică judeţene bulversează din nou lumea medicală şi politică. Nicolaescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget. Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

Proiect nul

În opinia juristul Colegiului Medicilor Vâlcea, Adrian Buşu, proiectul Legii Sănătăţii prezentat în acest moment pe site-ul ministerului este lovit de nulitate, în condiţiile în care termenii reorganizării se referă la regiuni, formă administrativă inexistentă la această oră în România. „Probabil în cursul acestei ultime săptămâni a lunii martie va reuşi să treacă o parte din personalul DSP către Consiliile Judeţene. Acestea au preluat spitalele de urgenţă din judeţe, dar nu au direcţii de specialitate în subordine. În rest, tot proiectul ministrului Nicolaescu este nul. În el se vorbeşte de o regionalizare care încă nu este făcută. Domnul ministru Nicolaescu are stilu de a pune «carul înaintea boilor». Nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Mult mai utilă ar fi fost introducerea cardului de sănătate. Ar fi reprezentat un element de ordine în sistem”, consideră juristul Adrian Buşu.

Reforma lui Nicolaescu, contestată de Opoziţie

Coplata va fi aplicată doar pentru internările continue şi va avea o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu

Nu doar reprezentanţii CM se declară uluiţi de aşa zisa reformă impusă în sistemul sanitar, ci şi reprezentanţii opoziţiei parlamentare. „Reorganizarea sistemului de sănătate de pe o zi pe alta este periculoasă. Nimic bun nu poate rezulta atunci când autorităţile fac rabat de la transparenţă şi de la dezbaterea cu profesioniştii sistemului. Hotărârea de Guvern şi ordonanţa de urgenţă care vizează reorganizarea sistemului de sănătate, cu consecinţe importante asupra calităţii serviciilor din sănătate, se vor afla în mod real în dezbatere publică pentru un timp prea scurt, până pe 24 aprilie. Demersul iniţiat de ministrul Nicolaescu nu seamănă deloc cu o reformă, ci cu o cârpeală făcută în grabă şi de ochii lumii. O dezbatere reală în privinţa proiectului de reorganizare a sistemului de sănătate, cu consultarea profesioniştilor din sistem este obligatorie, iar aceste măsuri trebuie să fie dezbătute şi în Parlament. Nu cred în faptul că se vor face economii în ce priveşte cheltuielile de personal, despre care ne vorbeşte ministrul Nicolaescu. Sunt doar vorbe goale dacă ţinem cont de declaraţiile sale conform cărora ocupanţii posturilor desfiinţate vor fi redistribuiţi”, a precizat deputatul PDL Romeo Rădulescu.

Coplata, precedent periculos

Nici cealaltă măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, coplata serviciilor medicale, nu este privită cu ochi buni de opozanţi. „Pe lângă această disoluţie a caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, ministrul Nicolaescu a insistat foarte mult şi pe introducerea formulei de coplată în sistem. Nu atât ideea în sine este periculoasă, ci introducerea ei într-un moment în care guvernarea actuală sau o alta o poate folosi ca un precedent periculos. Aşa, într-o jumătate de an sau un an, guvernanţii se pot trezi că banii în sistem sunt insuficienţi, iar de la 10 lei, coplata poate sări uşor la 20 sau 25 de lei”, consideră şi preşedintele Colegiului Farmaciştilor Vâlcea, Samoil Vâlcu. Coplata va fi aplicată doar pentru internările continue şi va avea o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, joi, 21 martie. Potrivit Contractului-Cadru pe 2013-2014, aprobat de Guvern miercuri, 20 martie, coplata va fi introdusă doar pentru internări continue şi va fi plătită la externare. Cuantumul acesteia va fi stabilit de Consiliile de Administraţie ale spitalelor şi se va situa între 5 şi 10 lei. Ministrul Nicolaescu a spus că vor fi exceptate de la coplată câteva situaţii:
• internările de urgenţă;
• pacienţii cu boli cronice, ce necesită internări multiple;
• copiii şi tinerii până la 18 ani;
• gravidele şi lăuzele;
• pensionarii cu venituri mici;
• persoanele cu handicap.
Această coplată doreşte a descuraja internările abuzive, a spus ministrul. De asemenea, Eugen Nicolaescu a precizat că, la negocierile cu FMI şi Banca Mondială, s-au făcut eforturi mari pentru ca valoarea coplăţii să rămână suportabilă. Contractul-cadru va fi aplicabil de la 1 aprilie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...