Administraţie

Exproprierile, motiv de harţă între ultimii doi edili-şefi ai Râmnicului

Rădulescu şi Frâncu se bat în acuze reciproce asupra intereselor obscure pe care le-ar avea asupra proiectului pasajului suprateran

Ajuns în faza de realizare a bretelelor de legătură cu arterele de circulaţie Nord-Sud, pasajul suprateran peste calea ferată de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu declanşează războiul declaraţiilor beligerante între ultimii doi primari ai Râmnicului: actualul ales Emil Frâncu şi ultimul edil-şef Romeo Rădulescu. În vreme ce pedelistul Rădulescu sare la gâtul lui Frâncu, acuzându-l de interese obscure, acesta îi răspunde acuzându-l de incapacitatea gestionării unui proiect de asemenea amploare.

Rădulescu, lup moralist

Fostul primar al Râmnicului, actual deputat PDL, Romeo Rădulescu, acuză Executivul USL al Primăriei de un adevărat „tun imobiliar” cu terenurile ce urmează să fie expropriate pentru realizarea bretelelor de acces către căile rutiere din nordul şi sudul obiectivului. „Am observat că pe site-ul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea este anunţată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea ce are pe ordinea de zi aprobarea unor exproprieri pentru realizarea acceselor la pasajul de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu. Acesta este unul dintre proiectele majore aprobate în anul 2012, dar am constatat că soluţia propusă acum este incompletă şi proiectul este făcut doar pentru a fi un tun imobiliar pentru posesorii de terenuri şi imobile din zonă. Astfel, prin realizarea acestei propuneri nu se rezolvă şi problema prelungirii Bulevardului Tineretului de la sensul giratoriu din zona Kaufland până la intersecţia cu strada Libertăţii. În acest context, soluţia propusă nu poate primi finanţare prin POR, aşa cum spune că îşi doreşte actuala administraţie locală, acesta fiind motivul pentru care eu consider că este doar o afacere imobiliară. Având în vedere aspectele menţionate, am solicitat primarului Frâncu să analizeze soluţia tehnică propusă de vechiul Executiv local ce prevedea execuţia bretelelor fără exproprieri. Nu poate fi neglijat nici faptul că în 2012 gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a fost redus, 2013 se anunţă cel puţin la fel din acest punct de vedere, iar a cheltui banii publici, şi aşa puţini, pe exproprieri este o soluţie nechibzuită cu consecinţe nefaste pentru dezvoltarea municipiului Râmnicu Vâlcea”, afirmă Romeo Rădulescu. Cu toate acestea, fostul ales local din Râmnic vorbeşte despre cheltuirea banului public în condiţiile în care el este beneficiarul unei exproprieri pentru un teren de 785 metri pătraţi aflaţi în imediata vecinătate a aceluiaşi obiectiv. Pe terenul respectiv, constructorul Confort SA şi-a amenajat o rganizarea de şantier încă dinaintea plecării lui Rădulescu din Primărie.

Palmă peste obraz de la Frâncu

"Ne-am gândit că pentru o astfel de investiţie merită să renunţăm la nişte sensuri giratorii, zugrăveli pe asfalt sau poduri inutile. Ce nu putem evita, însă, sunt corecţiile financiare care tot apar ca urmare a managementului ”performant” din anii trecuţi.", Emilian Frâncu, primar Râmnicu Vâlcea

Îngrijorarea lui Romeo Rădulescu nu a rămas fără răspuns din partea actualului primar din Râmnicu Vâlcea, care a ţinut să-i puncteze deputatului pedelist atât proasta gestionare a întregului proiect, cât şi risipa făcută pe lucrări fără rost în perioada 2010-2012. „Nu ne îndoim de buna dumneavoastră intenţie legată de interesul cetăţeanului şi de cheltuirea banului public. Lucrările realizate în anii precedenţi «demonstrează» cu prisosinţă acest lucru. Partea neplăcută este că de vreo nouă luni încoace, în loc să promoveze noi proiecte, întreg aparatul primăriei trebuie să se ocupe de corectarea celor vechi, iar pasajul suprateran este doar unul dintre ele. Dacă aţi fi consultat specialişti în urbanism şi drumuri şi v-aţi fi gândit cu adevărat la buna cheltuire a banului public aţi fi aflat că o investiţie de asemenea valoare nu se justifică, mai ales după lărgirea pasajelor din Nord şi din Ostroveni. Aţi mai fi aflat, poate, că supratraversarea nu este o structură urbană, iar subtraversarea este de cel puţin două ori mai ieftină. Dacă tot ne-aţi pus în braţe această lucrare, începută în baza unui proiect ce nici până azi nu este finalizat, era normal să ne străduim să-l continuăm şi să reparăm tot ce se mai putea, principala greşeală fiind construirea unei traversări a căii ferate pe direcţia Est-Vest, fără a utiliza această facilitate şi pentru direcţia Nord-Sud, care, de altfel, este mai aglomerată decât cealaltă. Când ai două mari artere de circulaţie pe direcţia Nord-Sud, iar între ele lipsesc doar vreo 800 m, orice copil ar încerca să le unească folosind traversarea căii ferate ce tocmai se execută. Cât priveşte «nechibzuinţa», ne-am gândit că pentru o astfel de investiţie merită să renunţăm la nişte sensuri giratorii, zugrăveli pe asfalt sau poduri inutile. Ce nu putem evita, însă, sunt corecţiile financiare care tot apar ca urmare a managementului «performant» din anii trecuţi”, a răspuns Emilian Frâncu acuzelor aduse.

Rădulescu are antecedente în bătălia pentru exproprieri

Terenurile speculate pentru despăgubiri de apropiaţii fostului primar Gutău au declanşat şi „războiul rece” între Rădulescu şi mentorul său politic. După condamnarea lui Gutău, în 2010, în cazul „Mită la primărie”, alegerea lui Rădulescu ca succesor al acestuia în fruntea Primăriei i-a lăsat pe unii apropiaţi ai edilului condamnat cu buza umflată. O primă modificare în proiectul legăturilor rutiere în zona de Nord şi Sud a oraşului a lăsat cu buza umflată 18 proprietari de terenuri din zona Libertăţii. Speculanţi pe bani publici, aceştia achiziţionaseră 18 parcele cu o suprafaţă totală de 3700 mp, gajându-le apoi către sucursalele vâlcene ale mai multor bănci. În morişcă au intrat BCR, Volksbank, BRD, Transilvania, Raiffeisen, BancPost şi CEC, care au acordat credite cu o valoare de 800 euro/mp de teren. „S-a ajuns la nişte sume imense. Nu cred că se poate pune un metru pătrat de teren gaj pe suma aceasta nici în centrul Bucureştiului. Nu ştiu dacă avem interesul să intrăm în conflict direct cu băncile acestea. Să îşi rezolve problema între ei. Cred că o să apelăm la o soluţie tehnică care să ne permită să realizăm proiectul fără a trece pe aceste parcele”, a declarat viceprimarul Râmnicului, Ion Matei. Cele 18 loturi de teren deţinute de persoane fizice şi juridice din Vâlcea au suprafeţe cuprinse între 86 şi 261 mp şi au fost puse gaj în 2009 prin încheierea unor acte notariale în care s-a omis menţionarea sarcinii impuse de proiect asupra terenurilor în cauză. Printre perdanţi se numără directorul unei reprezentanţe auto, apropiaţi ai familiei Gutău şi foşti abonaţi la contractele publice cu Primăria Râmnicului din perioada 2004-2010.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...