Reportaj

Felinele de la Zoo Craiova, alertă la Comisia Europeană

Oficialii de la Bruxelles se arată îngrijoraţi de modul în care autorităţile locale respectă condiţiile oferite animalelor din grădinile zoologice din România

Comisia Europeană a solicitat oficial Guvernului român informaţii despre condiţiile oferite animalelor sălbatice în grădinile zoo de la noi din ţară, fiind vizate îndeosebi felinele mari de la Craiova. Solicitarea a fost transmisă de Direcţia Generală Mediu a Comisiei Europene către Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE din cadrul MAE, competenţa fiind însă a Ministerului Mediului. Interesul Comisiei Europene faţă de condiţiile din grădinile zoo din România a apărut în urma unor sesizări transmise la Bruxelles de persoane private sau asociaţii locale de protecţie a animalelor, au precizat surse oficiale. Directiva CE nr.22/1999 reglementează protecţia faunei sălbatice expuse în grădinile şi parcurile zoologice din statele membre UE. Legislaţia europeană obligă statele membre la efectuarea de inspecţii periodice în aceste grădini în vederea asigurării condiţiilor de adăpost şi întreţinere a animalelor, în conformitate cu standardele europene. Potrivit directivei, grădinile zoo primesc în urma inspecţiilor licenţa de funcţionare pentru o durată de patru ani. În cazul nerespectării condiţiilor europene, animalele trebuie retrase de la expunerea publică şi mutate în adăposturi adecvate.

Răspuns amânat pentru aprilie

În solicitarea venită de la Bruxelles sunt cerute informaţii precise despre condiţiile în care sunt adăpostite felinele carnivore mari de la grădina din Craiova precum şi despre un elefant de la grădina zoo din Târgu Mureş. Această solicitare de informaţii este o etapă anterioară declanşării procedurii de infringement, în cazul în care Comisia Europeană va ajunge la concluzia că sunt încălcate în România prevederile legislaţiei europene în domeniu, au mai declarat sursele respective. Dan Horaţiu Radu, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE a confirmat primirea solicitării de la Comisia Europeană. „Am primit o solicitare de informaţii din partea Comisiei Europene privitoare la modul în care se respectă dispoziţiile Directivei privind grădinile zoologice. Solicitarea de informaţii priveşte condiţiile de adăpostire în anumite grădini zoologice din ţară. Deocamdată, autorităţile române analizează solicitarea, urmând a se transmite un răspuns Comisiei Europene în cursul lunii aprilie”, a declarat Dan Horaţiu Radu. Oficialul român a menţionat că este o preocupare constantă” respectarea tuturor exigenţelor care decurg din angajamentele României de stat membru UE, inclusiv cele privind grădinile zoologice fiind tratate cu interes. „Până în acest moment, însă, nu avem date care să ne stârnească teama pentru vreo viitoare acţiune de infringement”, a mai spus Dan Horaţiu Radu.

Cinci lei şi trei tigri, încălziţi la soba cu lemne

Felinele sunt ţinute în cuşti neexpuse la exterior, dar climatizate cu ajutorul unei sobe de lemne. Zoo Craiova funcţionează la această oră cu aviz provizoriu şi fără autorizaţie de mediu.

Potrivit datelor prezentate de administraţia locală din Craiova, în grădina zoologică din oraş se află cinci lei, trei tigri, o maimuţă, cinci struţi africani şi 17 papagali. Restul animalelor provin din fauna montană a ţării noastră. „Pensionarii exotici” ai grădinii zoologice din Craiova petrec de ani buni iarna în condiţii nu tocmai fericite. Astfel, felinele sunt ţinute în cuşti neexpuse la exterior, dar climatizate cu ajutorul unei sobe de lemne. Zoo Craiova funcţionează la această oră cu aviz provizoriu şi fără autorizaţie de mediu. Valoarea totală a proiectului de reamenajare a grădinii zoologice se ridică la aproximativ trei milioane lei.

Zoo Râmnicu Vâlcea, la polul opus

Grădina Zoologică Râmnicu Vâlcea a început să prindă un aer occidental de loc de relaxare atât pentru părinţi, cât şi pentru „piticii” care trec pragul oazei de verdeaţă populată cu animale exotice. Angajaţii SC Pieţe Prest, societate care are în administrare grădina zoologică din Vâlcea, fac ultimele pregătiri pentru sezonul de primăvară-vară, în timp ce directorul firmei, Marius Amariei, anunţă mult mai multe surprize pentru vizitatori în acest an. Nici exemplarele găzduite de Grădina Zoologică nu mai sunt cele clasice, în ultimele luni, directorul Marius Amariei reuşind să aducă printre exponate un şarpe anaconda, mai multe veveriţe siberiene, câteva şopârle Geko, o tarantulă şi câţiva peşti Oscar, din specia Piranha. „Pentru noi este o bucurie că am reuşit să aducem aceste exemplare fără să ne coste un ban. Am putut să ne concentrăm, astfel, pe amenajarea secţiei reptile, unde am realizat o instalaţie de aclimatizare cu abur uscat. Grădina Zoologică Râmnicu Vâlcea va căpăta uşor uşor un aer occidental, sper eu. Deja am amenajat şi o grădină botanică în interior, iar activităţile interactive cu copiii au debutat încă de anul trecut. Sper ca în viitorul apropiat să beneficiez de fondurile necesare pentru amenajarea unor terarii acvamarine unde copiii să poată vedea peşti din fauna Mării Negre, corali şi alte vietăţi marine”, a spus Marius Amariei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...