Sub Lupă

Râmnicenii se plâng de suprataxarea parcărilor de reşedinţă

În majoritatea cartierelor din oraş, Primăria Râmnicu Vâlcea a introdus taxa anuală pe parcarea la scara blocului

Taxa de emitere a ecusonului de parcare de reşedinţă practicată în Râmnicu Vâlcea pentru majoritatea deţinătorilor de autoturisme care locuiesc la bloc îi nemulţumeşte pe unii dintre locuitorii municipiului, aceştia acuzând administraţia de dublă impozitare. Ecusonul de parcare emis pentru localnici are o valabilitate de un an şi costă 20 de lei, posesorul acestuia putând să parcheze maşina liniştit în faţa blocului de reşedinţă sau în imediata vecinătate a acestuia. Grijulii din fire, edilii municipiului s-au gândit şi la rudele şi prietenii locuitorilor din zona urbană, taxa pentru ecusonul unei rude de gradul I fiind de 20 de lei, pentru rudele de gradul II reducându-se la 8 lei, în timp ce prietenii sosiţi în vizită cu maşina pot parca în apropierea blocului la tariful de 5 lei/zi.

„Este dublă impozitare!”

Prins fără ecuson în geamul autoturismului, Constantin V., un râmnicean în vârstă de 39 de ani, era cât pe-aci să scoată din buzunar 200 de lei, amendă contravenţională în urma unui raid al poliţiei locale prin zonă. „A trebuit să contest amenda respectivă în instanţă. În Hotărârea de consiliu local se specifică faptul că acest ecuson este impus la cererea asociaţiei de proprietari, iar taxa se aplică exclusiv cu acordul proprietarului autoturismului. Din punctul meu de vedere, este dublă impozitare la posesorii de maşini. 20 de lei anual pentru parcarea de reşedinţă reprezintă 30% din valoarea impozitului unui autoturism cu capacitate de 1400 cmc. Nu mă interesează că ei justifică încasarea acestei sume ca fiind un fond destinat amenajării parcărilor de reşedinţă. Asta este iarăşi o minciună sfruntată. Parcările se amenajează din taxele şi impozitele locale. În plus, nu îmi fac o altă parcare, amenajează una deja existentă, cuprinsă în proiectul de construcţie a blocului meu şi în Planul Urbanistic Zonal. Ceea ce fac ei este o japcă pe faţă”, consideră râmniceanul. „Poliţistul local care mi-a făcut procesul verbal de contravenţie mă sfătuia să parchez maşina la vreo 200 de metri de bloc, unde nu se instituise şmecheria parcărilor de reşedinţă. Am încercat să-i explic degeaba că, dacă am un bagaj mai voluminos, nici dracu’ nu o să vină cu taxiul pentru o cursă de 200 de metri. Oricum, este aberant ce se întâmplă cu această taxă”, a continuat omul ofuscat.

Legea ecusoanelor, întinsă peste tot Râmnicul

"Poliţistul local care mi-a făcut procesul verbal de contravenţie mă sfătuia să parchez maşina la vreo 200 de metri de bloc, unde nu se instituise şmecheria parcărilor de reşedinţă.", Constantin V.

Conform comandantului Poliţiei Locale, Alecu Deaconu, la această oră, modelul parcărilor de reşedinţă se aplică în toată zona urbană a oraşului. Aceasta, în ciuda faptului că, iniţial, prevederea HCL 125 viza doar zona centrală a municipiului. „Am extins acest sistem la nivelul întregului oraş. Sigur, instituirea parcărilor de reşedinţă se face numai în urma unei solicitări a asociaţiilor de proprietari. Avantajul este că deţinătorii de ecusoane pot parca în intervalul 08-17:00 şi în parcări special amenajate în alte zone ale oraşului. Mulţi nu au înţeles însă că valabilitatea acestui ecuson este de doar un an. Cam 10% din cei care le-au solicitat cred că nu şi le-au reînnoit”, estimează Alecu Deaconu.

120.000 lei încasaţi din prima strigare

Unii cu munca, alţii cu beneficiile, cam asta pare să fie metoda aplicată în cadrul serviciilor din Primărie în cazul „afacerii ecusoanelor”. Aceasta deoarece, în timp ce poliţiştii locali vânează maşinile fără ecuson din parcările de bloc, Corpul de Control al Primarului se ocupă doar de încasarea taxei şi confecţionarea însemnelor de mândru posesor al unui loc de parcare în faţa scării. Restul rămâne în sarcina Poliţiei Locale, inclusiv apărarea în instanţă în faţa valului de contestaţii pe amenzile acordate. „Aaa, în instanţă, la contestaţii se duc cei de la Poliţia Locală. Au un jurist acolo, nu este o problemă. Noi ne ocupăm de eliberarea acestor ecusoane pentru parcarea de reşedinţă. Sunt cam 6.000 eliberate până acum şi mulţi au început să şi le reînnoiască. Avem ecusoane şi pentru vizitatori de diverse tipuri: rude, prieteni. Noi le şi confecţionăm. Mda, sunt nişte costuri, vă daţi seama: hârtia de carton costă, imprimarea şi laminarea la fel. Restul banilor se duc pentru amenajarea acestor parcări. Amenajare, adică le vopsim şi punem însemne la intrarea în parcare că acolo este o parcare de reşedinţă”, explică Vasile Avram, şeful Corpului de Control al Primăriei. Costurile cu hârtia de carton, imprimarea şi laminarea unui exemplar nu sunt însă chiar atât de mari pe cât lasă de înţeles şeful Corpului de Control al Primarului din Râmnicu Vâlcea. „Păi, ei folosesc carton de 300 de grame, cu imprimare şi laminare. Aş spune că un exemplar nu poate costa mai mult de 1,5 lei, în condiţiile în care cel care le realizează obţine şi profit”, susţine Augustin Georgescu, angajat al unei firme de profil din oraş. Cu alte cuvinte, în afara leului şi jumătate cheltuit cu realizarea acestor ecusoane, Primăria Râmnicului jumuleşte cetăţenii oraşului care au ghinionul să stea la bloc şi să posede un autoturism cu minim 18,5 lei anual. La prima strigare, conform cifrelor avansate de Corpul de Control al Primarului, s-au încasat 120.000 lei. Se pregăteşte tranşa a doua.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

27.03.2013 - 21:07Catalin:boschetari nenorociti, eu platesc parcarea pe an cat platesc impozitul la masinma, adica ma impoziteaza de 2 ori, sa-i ia dracu de primari, nu mai votez niciodata, stiu numai sa fure.

27.03.2013 - 20:59Catalin:Azi am luat a 2-a amenda pentru parcare si am fost frumos la taxe si impozite cu 4 pungi de 1 ban si 5 bani. Urmeaza sa-mi fac ecuson, numai ca acum imi trebuie cam 2 pungi de galbenei.

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...