Economic

Romag Termo poluează 5 sate la fiecare adiere de vânt

În ciuda promisiunilor făcute de autorităţi, cea mai gravă problemă de mediu din Mehedinţi rămâne nerezolvată

Romag Termo, o societate strategică din cadrul RAAN Drobeta Turnu Severin, care nu şi-a rezolvat problemele de mediu, poluează cu cenuşă şi praf de cărbune toate localităţile învecinate ori de câte ori bate vântul. Cel mai recent nor de praf „produs” de termocentrală s-a ridicat sâmbătă, 23 martie, din depozitul de cărbune şi cenuşă. Termocentrala Romag Termo din satul Halânga furnizează agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin. Aici se lucrează de patru ani la o investiţie de stopare a poluării, care nu a fost însă finalizată nici până în prezent .

Localnicii din cinci sate, înecaţi în praf

Localităţile afectate de norii de praf sunt Halânga, Răscoleşti, Dudaşul Cerneţiului, Cerneţi şi Piatra Albă. Localnicii se plâng că ori de câte ori bate un vânt mai puternic ori este ceaţă, un nor de praf le acoperă total gospodăriile. Oamenii se tem pentru sănătatea lor din cauza prafului inhalat, însă n-au ce să facă. Problema poluării de la Termocentrala de la Halânga este una veche şi, în cazul în care nu se va reuşi să finalizeze investiţia la instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii, există riscul ca Uniunea Europeană să activeze clauza de salvgardare. Autorizaţia integrată de mediu a unităţii a expirat la sfârşitul anului 2008, dar termocentrala a primit din partea Ministerului Mediului o dispensă pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Evaluată iniţial la aproape 140 de milioane de lei, instalaţia de evacuare în şlam dens a zgurii şi cenuşii de la Termocentrala de la Halânga a sărit la nu mai puţin de 361,3 milioane de lei.

Investiţie întârziată

Investiţia a fost programată a se derula pe o perioadă de trei ani, execuţia lucrărilor demarând în 2009 şi urmând a fi terminată în 2012. Dar lucrările sunt tot nefinalizate. Oficialii RAAN au spus că lucrarea a fost întârziată din cauze “obiective, date de caracterul ei de investiţie nouă, care nu a mai fost realizată în ţară, având concepţie cehă”. Mai mult decât atât, potrivit RAAN, spulberarea cenuşii din depozit va putea fi eliminată după circa 1,5-2 ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei, perioada necesară pentru acoperirea completă a suprafeţei depozitului de circa 150 de hectare cu zgură şi cenuşă în şlam dens.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...