La Ţară

Horezu, destinaţie de un milion de euro

Aventura excentrică include şi oraşul vâlcean pe lista obiectivelor vizitate de turiştii cu dare de mână

Turiştii care vor să facă ocolul Pământului cu un milion de euro vor poposi şi prin România. Cel mai exclusivist circuit turistic realizat vreodată trece şi prin ţara noastră, oraşul-staţiune vâlcean Horezu fiind inclus pe lista destinaţiilor din România, alături de Delta Dunării, mănăstirile din Moldova sau Sighişoara. În total, aproape o mie de locaţii sunt incluse pe lista obietivelor pe care le pot vizita turiştii excentrici. Aventura de un milion de euro propusă de britanici durează doi ani. Călătoria epică este promovată de VeryFirstTo.com şi nu este deloc ieftină, dar le oferă turiştilor posibilitatea de a vizita toate destinaţiile aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

România, popas de câteva zile

În doi ani, cât va dura extravaganta călătorie în jurul lumii, turiştii cu dare de mână admiră toate minunile Pământului. Peste 960 de locaţii de vis din aproape 160 de ţări. În România, zăbovesc cel puţin câteva zile. O primă oprire - Delta Dunării. Ţinut exotic ce adăposteşte peste 1.200 de specii de copaci şi plante, ferit de progresul industrializării, Delta Dunării este inclusă în patrimoniul UNESCO din 1990. Şi dacă paradisul verde nu îi va impresiona pe turiştii străini, în inima Transilvaniei, cetatea Sighişoarei promite să îşi ia revanşa.
Etapa românească a turului de lux mai include opriri la fortăreţele dacice din Orăştie, dar şi la mănăstirile din Horezu, Moldova şi Maramureş. Cazarea se va face în hoteluri de patru, cinci sau chiar şase stele, în funcţie de locaţie, iar transportul va fi asigurat numai la clasa întâi.

Două atuuri UNESCO pentru vâlceni

"Nu mă tem că nu aş avea ce să le arăt turiştilor excentrici decişi să pornească în această excursie de doi ani, ci de mentalitatea locuitorilor din zonă îmi este teamă.", Ilie Fârtat, primarul oraşului Horezu

Nu doar Mănăstirea Hurezi, ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, inclusă în patrimoniul UNESCO la sfârşitul anilor ’90, reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii care vor decide să efectueze ocolul Pământului în doi ani, ci şi meşteşugul ceramiştilor din zonă, inclus recent în patrimoniul aceleiaşi organizaţii. Potrivit site-ului UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este “un meşteşug tradiţional unic”, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei din partea de nord a judeţului Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind divizat. Astfel, potrivit descrierii prezentate de UNESCO, “bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, care este, ulterior, curăţat, porţionat şi udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă cleioasă din care sunt confecţionate celebrele vase roşiatice de Horezu. Femeile sunt acelea care decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţionale. Îndemânarea şi talentul de a combina formele şi culorile definesc personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii şi variază de la maro închis, roşu, verde şi albastru până la celebrul ivoriu de Horezu”.

Simbolurile ceramicii horezene: răbdarea şi isteţimea

Ilie Fîrtat, edilul care a reuşit să ducă până la capăt efortul de a introduce pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii meşteşugul legat indisolubil de numele oraşului Horezu, se mândreşte cu blazonul oraşului, dar se arată temător când vine vorba de atitudinea localnicilor. „Noi, românii, nu ne-am modernizat să mergem pe cuptoare şi roţi electrice. Pur şi simplu sudoarea artistului, ceramistului, se transformă în ceramică, eu aş spune chiar artă. Sunt peste 100 de familii în Horezu care trăiesc din crearea şi comercializarea ceramicii… Legat de simbolistică, e un adevăr că cele trei sau patru simboluri pe care ceramica de Horezu le-a individualizat fac parte din tot ceea cea a avut poporul român mai de preţ: răbdarea, isteţimea, iar ţăranul român a ştiut întotdeauna să îşi aştearnă în munca lui de zi cu zi aceste valori perene, iar olarul a ştiut şi mai bine să capaciteze aceste valori fără a avea nevoie de mari investiţii. A făcut cu ceea ce a găsit aici în zonă, ceea ce demonstrează că Horezu este cu adevărat un loc binecuvântat de Dumnezeu”, a precizat Ilie Fîrtat, primarul din Horezu. Cu toate acestea, primarul este conştient că va trebui să modifice atitudinea localnicilor faţă de vizitatori. „Nu mă tem că nu aş avea ce să le arăt turiştilor excentrici decişi să pornească în această excursie de doi ani, ci de mentalitatea locuitorilor din zonă îmi este teamă. Foarte puţini dintre ei conştientizează că unui turist de lux trebuie să îi oferi toată atenţia în momentul în care îţi calcă pragul. Este un lucru la care va trebui să mai lucrăm”, afirmă alesul din Horezu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...