Actualitate

Abandonul şcolar i-a pus pe gânduri pe inspectorii şcolari vâlceni

Elevii care renunţă la şcoală sunt fie dezamăgiţi de oportunităţile oferite după terminarea acesteia, fie sunt puşi pe însurătoare

Abandonul şcolar a atins cote îngrijorătoare pentru şefii învăţământului din Vâlcea. Aceştia au constatat că unul din şase elevi renunţă la şcoală. Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât cei care abandonează sunt în general elevi de clasa a VIII-a. Deşi nu există o statistică oficială şi nu se cunoaşte cu exactitate numărul elevilor care au abandonat şcoala, inspectorii şcolari vâlceni spun că situaţia este îngrijorătoare pentru că, de regulă, cei care nu mai vin la şcoală sunt elevii care trec dintr-un ciclu de învăţământ în altul, în special elevi de clasa a VIII-a care nu se mai prezintă în clasa a IX-a. „1 din 6 nu se mai regăsesc la liceu, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei abandonează şcoala din motive de cele mai multe ori obiective. Ceea ce mă îngrijorează foarte tare este că în ultimii doi, trei ani remarc tendinţa de abandonare a susţinerii examenului de Bacalaureat. Sunt foarte mulţi absolvenţi de liceu care nu se mai prezintă la examenele finale”, spune Remus Grigorescu, inspector şcolar general în Vâlcea.

Dilemă: „De ce să învăţ?”

Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, mai marii Inspectoratului Şcolar Vâlcea intenţionează să facă un sondaj în rândul elevilor. Cauzele abandonului sunt în general cunoscute şi ele sunt legate în principal de problemele în familie, lipsurile materiale, iar, mai nou, şi de lipsa unui orizont după finalizarea cursurilor. „Familiile nu îşi mai permit să întreţină copiii în mediul şcolar, mai ales atunci când învăţământul devine obligatoriu. În al doilea rând, lipsa motivaţiei. De forte multe ori apare la elevi întrebarea: de ce să învăţ? Apoi, o altă cauză cred că este absenţa finalităţii actului de educaţional”, a precizat Ovidiu Popa, directorul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vâlcea.
Cele mai delicate probleme în acest sens sunt însă în rândul comunităţilor de romi din judeţ, care îşi retrag copiii de la şcoală, mai ales fetele, după terminarea clasei a IV-a, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut autorităţile din Vâlcea.” La Drăgăşani, spre exemplu, s-a remarcat că fetele care aparţin unei comunităţi etnice, în momentul în care finalizează ciclul primar nu mai merg la şcoală. Datorită culturii pe care o au, familia nu le mai permite să meargă la şcoală şi în rândul lor rata abandonului este mult mai mare decât în rândul populaţiei majoritare”, a mai precizat directorul centrului de asistenţă psihopedagogică. Două treimi dintre elevii care renunţă la şcoală provin din mediul rural, dar autorităţile vâlcene sunt îngrijorate şi de numărul mare de absolvenţi de liceu care nu mai susţin Bacalaureatul, dar şi de elevii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi îi lasă în grija rudelor, numărul acestora fiind semnificativ.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...