Actualitate

Hidroelectrica:

DNA a deschis 21 de dosare penale în urma sesizării premierului Victor Ponta

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, deschiderea a 21 de dosare penale la Hidroelectrica, în urma sesizării făcute de premierul Victor Ponta.

Ca răspuns la afirmaţiile comunicate în spaţiul public de către Primul - ministru Victor Ponta referitoare la sesizările penale transmise către Direcţia Naţională Anticorupţie de Corpul de Control al Primului - ministru sau de către unităţile de control ale ministerelor de resort, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele precizări: Pe baza sesizărilor transmise în perioada mai 2012 - martie 2013 de către Corpul de Control al Primului – ministru sau de către corpul de control al ministerelor, s-au constituit 21 de cauze penale care sunt în curs de instrumentare de către procurorii DNA iar în una din aceste cauze, procurorii au dispus începerea urmăririi penale", se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Sursa citată mai precizează, în acelaşi context, că durata de soluţionare a acestor dosare este data de complexitatea cauzelor, de specificul infracţiunilor investigate şi de necesitatea de a administra probe precum constatările tehnico-ştiinţifice sau expertizele de specialitate, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale.

"De altfel, termenul de soluţionare a acestor dosare se încadrează în durata medie de finalizare a cauzelor penale aflate pe rolul DNA", subliniază DNA.

Hidroelectrica este deţinută de Ministerul Economiei şi se află în insolventa din iunie anul trecut, unul dintre motivele intrării în insolvenţă fiind contractele directe.

Hidroelectrica a cheltuit, în perioada 2009-mai 2012, peste 4,4 milioane lei pentru acţiuni de protocol în care a cumpărat genţi din piele, tablouri, un set de butoni Mont Blanc, bricheta Dupont, parfumuri scumpe şi felicitări cu medalii din aur şi argint, depăşind astfel sumele aprobate prin buget.

În nota efectuata de Corpul de Control al Guvernului privind prejudiciul înregistrat de Hidroelectrica se arata ca, în perioada 2009-2011, compania a efectuat cheltuieli de protocol în cuantum de 4,4 milioane lei, depăşind sumele aprobate în bugetele aferente anilor 2009, 2010 şi 2011 pentru aceasta categorie de cheltuieli.

Depăşirea a fost de 537.000 lei în 2009, 984.000 lei în 2010 şi de 109.000 lei în 2011.

Guvernul a trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie un raport din care rezultă că Hidroelectrica a fost prejudiciată de sute de milioane euro şi a apreciat ca banii au ajuns "pe la Videanu şi PDL".

Consiliul Concurenţei (CC) şi Comisia Europeană vor finaliza în a doua parte a anului investigaţiile vizând contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei, iar dacă se constată încălcarea legii cei implicaţi vor fi amendaţi cu 2-4% din afaceri, a declarat, miercuri, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica, la preţuri mult sub media pieţei, au fost încheiate în perioada 2001-2003, prelungite ulterior şi reziliate sau renegociate anul trecut. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Peste 500 de români vor să fie directori

Hidroelectrica a primit joi, în prima zi de derulare a procesului de recrutare a managerilor profesionişti, 472 de CV-uri, din care aproape 50 de au fost depuse doar pentru funcţia de şef al departamentului de achiziţii.

"Poziţia de manager al Departamentului Achiziţii şi Logistică a generat, până acum, cel mai mare interes, fiind vizată de 46 de persoane, alte patru roluri din conducerea la nivel central a companiei având peste 20 de aplicaţii înregistrate", se arată într-un comunicat al companiei.

Perioada de recrutare a 67 de directori a început pe 20 martie şi se va încheia în 10 aprilie.

Adimistratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a desfiinţat în luna ianuarie 22 posturi de director din Hidroelectrica, iar cei 57 de şefi din noua organigramă au fost numiţi cu delegaţie, pentru o perioadă de 90 de zile, până la ocuparea posturilor prin concurs. Recrutarea este derulată de Hidroelectrica în parteneriat cu firma Pedersen&Partners.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...