Ultima Oră

Românii merg la bibliotecă tot mai des

• Un studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates realizat în 17 ţări europene, printre care şi România, arată că importanţa bibliotecilor publice pentru români a crescut şi este similară cu cea europeană

Importanţa bibliotecilor publice în comunităţile pe care le deservesc a crescut, iar nevoile la care răspund acestea s-au diversificat considerabil faţă de acum patru ani, înainte ca programul Biblionet să intre în România. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu comparativ efectuat în 17 ţări europene realizat de TNS pentru Fundaţia Bill & Melinda Gates şi care a evaluat impactul bibliotecilor publice în viaţa românilor.
Printre alte concluzii importante, menţionăm: sunt tot mai mulţi români care frecventează bibliotecile; activităţile şi serviciile oferite de bibliotecă sunt mai variate; accesul la informaţie a crescut considerabil prin dotarea cu calculatoare conectate la internet.
Cât de importantă este biblioteca publică pentru români?
Astăzi, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanţare suplimentară, media europeană fiind de 40%. Acest lucru ar remedia problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spaţiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informaţiei.
În condiţiile în care România are în continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodării au internet la nivel naţional, penultimul loc printre ţările UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet acţionează ca facilitator pentru incluziunea digitală, oferind şi asistând milioane de români pentru a accesa informaţie gratuit.
Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România pe locul 5, după ţări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.
Ce face românul la bibliotecă?
Deşi împrumutul cărţilor a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulţi utilizatori frecventează bibliotecile pentru a accesa informaţii în soluţionarea unor probleme legate de: sănătate, educaţie, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subvenţii agricole.
48% dintre cei care frecventează bibliotecile au participat la activităţi educative printre care meditaţii, asistenţă la teme, cursuri speciale de formare, întâlniri comunitare.
Conform rezultatelor înregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. 28.500 dintre aceştia au aplicat pentru un loc de muncă cu asistenţa bibliotecarilor şi 9.000 de adulţi au fost angajaţi, adică aproape 1/3 dintre aplicanţi cu procent de reuşită.
Impactul internetului în bibliotecile româneşti, în cifre:
• Accesul la internet prin bibliotecile publice a crescut de la 42% în anul 2011, la 70% în anul 2012, datorită dotărilor prevăzute de programul Biblionet. Acest procent se situează în medie în Europa la 82%, la scară naţională.
• Aproximativ 450.000 români au folosit internetul pentru prima dată într-o bibliotecă publică
• 7,8 milioane de români şi-ar dori să poată accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publică
• 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o bibliotecă publică.
• 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socităţii civile.
• 63 milioane de euro au fost atrase în comunităţi din România prin completarea în biblioteci a cererilor de subvenţii agricole.

• Un studiu al Fundaţiei Bill & Melinda Gates realizat în 17 ţări europene, printre care şi România, arată că importanţa bibliotecilor publice pentru români a crescut şi este similară cu cea europeană.
• Mai mulţi români decât europeni consideră că bibliotecile publice au nevoie de creşterea fondurilor de finanţare (64% vs. 40%)
• 61% dintre români consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România printre procentaje similare cu ale unor ţări precum Finlanda, Danemarca, Spania şi Belgia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...