Special

A început cavalcada grevelor de la Hidroelectrica şi Hidroserv în Oltenia

Angajaţii de la Hidroserv Porţile de Fier au dat deja tonul grevelor, în timp ce Remus Borza anunţă disponibilizări masive şi la Slatina şi Râmnicu Vâlcea

Vizita lui Remus Borza pentru discuţiile cu angajaţii sucursalei mehedinţene a Hidroelectrica a fost precedată de protestele angajaţilor Hidroserv, aceştia manifestându-şi nemulţumirea faţă de reducerile de personal anunţate de administratorul judiciar. Zeci de salariaţi ai Hidroserv Porţile de Fier au pichetat, joi, 14 martie, Prefectura Mehedinţi, nemulţumiţi de reducerile de personal anunţate la unităţile Hidroserv din ţară şi purtând pancarte cu poza administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, sub care au scris „viermele Euroinsol”. În faţa Prefecturii Mehedinţi s-au adunat, în pofida ploii, aproximativ 40 de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier, care purtau pancarte cu lozinci împotriva administratorului judiciar al Hidroelectrica.

„Cine a pierdut un vierme?”

De asemenea, protestatarii au strigat „Jos Borza!”, acuzându-l pe administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, că prin măsurile pe care le ia în privinţa reducerilor de personal de la unităţile Hidroserv nu va salva Hidroelectrica. „Cine a pierdut un vierme? Administrator judiciar care răspunde la numele de Borza este rugat să-l recupereze de urgenţă de la Hidroelectrica. Atenţie, are termenul de valabilitate expirat şi l-am declarat nul!”, era scris pe o pancartă afişată de participanţii la protest. Pe altă pancartă era poza lui Remus Borza şi scris textul „Viermele Euroinsol”. Potrivit preşedintelui Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, salariaţii Hidroserv Porţile de Fier sunt intrigaţi de „modul trivial în care administratorul judiciar se adresează salariaţilor şi de ameninţările directe care au fost făcute la adresa lor, când aceştia au vrut să îşi apere drepturile”. „Îl anunţăm că fiecare salariat din Hidroelectrica şi Hidroservuri munceşte în mod cinstit pentru a avea un nivel de trai decent. Nu avem averi de milioane de euro făcute pe nenorocirea altora şi nu permitem nimănui să ne jignească. Solicităm Guvernului României, reprezentând statul român ca acţionar majoritar la Hidroelectrica SA şi Hidroservuri, să sesizeze Adunarea Generală a creditorilor asupra modului dictatorial de comportament al administratorului judiciar şi de încălcarea unor prevederi legislative şi contractuale de către acesta”, se arată într-un comunicat de presă remis de preşedintele Sindicatului Porţile de Fier. Protestul angajaţilor Hidroserv Porţile de Fier a durat aproximativ o oră.

Concedierile încep din Oltenia

„Începem disponibilizări la Hidroservurile Slatina, Vâlcea şi Porţile de Fier, care sunt acum cele mai vocale”, a afirmat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, într-o conferinţă de presă. Cele opt Hidroservuri controlate de Hidroelectrica au în total 2.500 de angajaţi. Potrivit lui Borza, până în luna iunie vor fi concediate 300 de persoane, iar până la sfârşitul anului îşi vor mai pierde locurile de muncă din Hidroservuri alţi 300 de angajaţi. Pentru a fi rentabile, Hidroservurile ar trebui să rămână cu aproximativ 1.200 de salariaţi, a precizat reprezentantul Euro Insol.

Şedinţă cu scântei la Dobreta Turnu Severin

Dacă la Râmnicu Vâlcea a avut câştig de cauză şi a reuşit să îndepărteze din sală angajaţii de la Hidroserv şi liderii de sindicat, nu acelaşi lucru a reuşit să îl facă Remus Borza la Drobeta Turnu Severin. Cu o presiune exercitată de zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier care s-au manifestat zgomotos, sâmbătă, 16 martie, la întâlnirea cu administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a trebuit să cedeze, lăsând în cele din urmă liber accesul în sala de şedinţe a liderilor de sindicat. Întâlnirea a fost organizată la sediul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, dar au venit şi zeci de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier, curioşi să afle care este soarta locurilor lor de muncă, în condiţiile în care au fost anunţate disponibilizări la toate cele opt unităţi Hidroserv din ţară. „Suntem Sindicatul Porţile de Fier şi ni se interzice dreptul legal de a participa la discuţii. Domnul Borza a pus angajaţii să nu mi se dea voie să intru în sală. Am fost ameninţat că nu am voie să intru în sală”, a spus preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu. „Am intrat cu ceilalţi colegi şi am fost dat afară. Mi-au spus că nu sunt pe listă. Voiam să vedem şi noi soarta noastră, a tuturor”, a declarat un alt bărbat care a încercat să intre în sala unde urma să aibă loc întâlnirea. „Nu poţi să intri în sală pentru că totul este regizat şi trebuie să îl aplaude pe Borza, cel care a distrus sistemul energetic şi sistemul hidro din România”, a strigat, revoltat, un alt angajat Hidroserv. În cele din urmă, la discuţiile cu Remus Borza a fost primit liderul Sindicatului Porţile de Fier, ceilalţi angajaţi fiind lăsaţi să aştepte afară, Remus Borza explicând că întâlnirea era programată cu angajaţii Hidroelectrica Porţile de Fier, şi nu cu cei ai Hidroserv.

Zeci de salariaţi ai Hidroserv Porţile de Fier au pichetat, joi, 14 martie, Prefectura Mehedinţi, nemulţumiţi de reducerile de personal anunţate la unităţile Hidroserv din ţară şi purtând pancarte cu poza administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, sub care au scris „viermele Euroinsol”

„Soarta este în mâinile voastre!”

După mai bine de trei ore de discuţii, Remus Borza le-a transmis angajaţilor Hidroserv că „soarta este în mâinile dânşilor”, fiind nevoie de restructurări în condiţiile în care vor să devină o unitate competitivă. „Trebuie să înţeleagă Hidroservurile că este momentul să se restructureze ca să devină competitivi, pentru că altminteri o bună parte din lucrările noastre, de la 1 aprilie, le vom scoate la licitaţie şi este evident că Hidroservurile sau Hidroservul nou nu va avea şanse să ia lucrări la Hidroelectrica. Soarta este în mâinile dânşilor, dar în acelaşi timp nu pot accepta ca la Hidroserv Porţile de Fier să am 581 de angajaţi şi la Sucursala Porţile de Fier Hidroelectrica să am 442 de salariaţi. Hidroelectrica urmăreşte să obţină costuri rezonabile, servicii de calitate în nişte proceduri transparente. Să terminăm odată cu această politică a încredinţării directe care nu stimulează şi nu motivează contractorii sau prestatorii de servicii”, a afirmat Borza. Remus Borza a mai explicat că bugetul acordat de Hidroelectrica pentru mentenanţa oferită de Hidroserv Porţile de Fier este de 35 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile bugetate de Hidroserv se ridică la 72 de milioane de lei, iar diferenţa trebuie acoperită din alte contracte. „Mira-m-aş ca de la 35 de milioane de lei şi până la 72 milioane de lei va contracta alte lucrări câtă vreme timp de zece ani unicul beneficiar al Hidroserv Porţile de Fier a fost Hidroelectrica. Asta este similar pentru toate Hidroservurile, ponderea cifrei de afaceri a fost între 99 şi 100% şi iarăşi este inacceptabil mai ales la Hidroserv Porţile de Fier ca cheltuiala cu salariaţii să reprezinte 60% din total cifră de afaceri”, a spus Borza.

Raport: „Cresc investiţiile, scade mentenanţa”

Administratorul judiciar a explicat că în cele 16 agregate de la Hidroelectrica Porţile de Fier I şi II s-au investit 500 de milioane de euro pentru retehnologizare, iar cu cât cheltuiala cu retehnologizarea creşte, cu atât ar trebui să scadă cheltuiala cu mentenanţa, de care se ocupă Hidroserv Porţile de Fier, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Hidroserv Porţile de Fier a primit doar 35 de milioane de lei pentru mentenanţă. „Cele 16 agresate retehnologizate şi care ne-au costat o căciulă de bani înseamnă ca efect al retehnologizării o dependenţă mult mai mică, spre 0 în primii ani, pe servicii de mentenanţă”, a mai spus Borza. În final, administratorul judiciar al Hidroelectrica a arătat că, pentru a rezista, cele opt unităţi Hidroserv din ţară trebuie să fuzioneze într-unul singur, să reducă personalul de la 2.500 de angajaţi la 1.800 şi să-şi extindă obiectul de activitate la lucrări de o complexitate mai mare, să intre pe partea de construcţii hidrotehnice care în mod tradiţional se duceau în ultimii 20 de ani către Hidroconstrucţia sau Construcţii Hidrotehnice Iaşi, să preia şi lucrări de montaj echipamente care în ultimii ani erau executate de Energomontaj, să intre pe partea de automatizări care sunt făcute de Romelectro, să intre şi pe faza de proiectare şi studii de prefezabilitate. „Nimeni nu are interes ca Hidroserv să dispară. Hidroelectrica are nevoie de o societate specializată în astfel de servicii, de mentenanţă şi de lucrări colective, dar dimensionată corect. Deci nu la 2.500, ci la 1.800, maximum la 2.000 de salariaţi şi cu un management unitar. Le creez premize, oportunităţi, pe de o parte, de a creşte cifra de afaceri, de a o dubla cu condiţia ca ei să manifeste voinţă şi dorinţă de a munci. Vorba aia: Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă şi în traistă. Nimeni nu vrea să decimeze cele opt Hidroservuri. Le dăm câte o felie importantă de tort din lucrări pe care în mod tradiţional le executăm cu terţii şi de ce nu le-am executa cu propria noastră societate de mentenanţă la care suntem unic acţionar”, a declarat Borza la finalul întâlnirii.

Cifrele lui Borza

Reacţia dură a reprezentantului Euro Ionsol vine după ce a prezentat o serie de cifre, care în opinia sa demonstrează jaful efectuat în sistemul hidroenergetic în ultimii 10 ani pe spatele Hidroelectricii. „La Slatina avem 480 milioane euro ţeapă şi liderii de sindicat nu au zis nimic. Directorii au făcut imediat din asistente şi alţi purtători de hârtii energeticieni. Sunt 12 cazuri de astfel de reconversii profesionale la Vâlcea. La nivelul întregii companii avem 29 de specialişti în comunicare. La Vâlcea aveţi 12 informaticieni. Nu suntem nici Google, nici Windows ca să ţinem atâţia oameni. Se facturează lucrări fictive. Dăm bani la trântori. 580 de agregate sunt deja retehnologizate. La 70 % din ele avem 7-8 lucrări. Adică una pe an. Asta înseamnă că s-au făcut lucrări doar pe hârtie. Normal, Hidroelectrica a fost singurul fraier plătitor în această relaţie! Nici acum nu suntem datori un leu la Hidroserv. Inclusiv la hidroserv Vâlcea am plătit facturi scadente în aprilie”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...