Eveniment

Cazul Dinel Staicu, „carambol” de sute de mii de euro într-un dosar DNA

11 persoane sunt cercetate într-un caz în care libertatea omului de afaceri craiovean era plătită cu sume grase

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, şi alte nouă persoane, printre care doi avocaţi şi fratele lui Dinel Staicu, sunt cercetate penal în dosarul de corupţie în care săptămâna trecută au fost făcute percheziţii şi au fost dispuse şapte reţineri, informează DNA. Viorica Dinu, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită. Antonela Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti - Secţia penală, este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit procurorilor anti-corupţie. În acelaşi dosar sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Staicu Marian, fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Angela Cîrlan, Marius Neagu, Marian Catrin şi Marian Vasile.

Sute de mii de euro, costul libertăţii lui Dinel

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2013, Sorin Vasilescu, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj (3.500 de euro) şi Petre Daniel-Costel, avocat în Baroul Bucureşti (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary. În acelaşi context, arată DNA, inculpatul Vasilescu Sorin, în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary, a pretins de la inculpata Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului. La rândul său, inculpata Dinu Viorica, prin intermediul inculpaţilor Costache Antonela Anemary şi Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Răducan Ileana Alina. „Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro. Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au eşuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro”, se mai arată în comunicatul DNA.

Pentru a-i determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro.

Dinel - liber, dar pentru cât timp?

Procurorii anticorupţie mai susţin că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet. „Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs”, arată DNA. Dinel Nuţu, fost Staicu, a fost eliberat în urmă cu o lună din detenţie, întorcându-se acasă. Controversatul om de afaceri fusese condamnat în data de 4 aprilie 2011 la şapte ani de închisoare privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...