La Ţară

Alimentarea cu apă din Lăcusteni, „tun” de 7,4 milioane de lei

Primarul comunei vâlcene, exasperat de indolenţa constructorului Vicexpert

La mai puţin de doi ani de la recepţia lucrărilor pe reţeaua de apă/canal din comuna vâlceană Lăcusteni, aleşii din localitate îşi pun mâinile în cap de disperare, constatând că aceasta este practic nefuncţională. Încercările de remediere a avariilor intervenite pe reţeaua care deserveşte 85% din gospodăriile din comună nu dau roade decât pentru scurt timp, iar primarul Marin Puchin nu ştie cum să mai scape de necazurile dese pricinuite de reţeaua buclucaşă.

Cu jalba în proţap la Consiliul Judeţean

Efectuată în perioada 2009-2011, reţeaua de apă/canal din Lăcusteni se dovedeşte o adevărată piatră de moară agăţată de gâtul autorităţilor locale. Cu proiectul şi lucrările efectuate de firma vâlceană Vicexpert SRL, investiţia de 7,4 milioane lei se dovedeşte mai mult inutilă, lucru constatat şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean. „În septembrie se vor face doi ani de când am semnat recepţia lucrării şi va trebui să semnez pentru recepţia finală. Nu mai pot, vă rog să mă credeţi! Acum i-am chemat şi pe cei de la ADI Apa şi pe cei de la Apavil să constate deficienţele. Am încercat să intervin pe lângă preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, să îmi preia reţeaua Apavil-ul, dar nu poate face acest lucru din cauza defecţiunilor dese”, se plânge primarul Puchin. De altfel, funcţionarea necorespunzătoare a sistemelor locale de alimentare cu apă a constituit în ultimul timp o preocupare constantă a conducerii CJ Vâlcea. „Locuitorii satelor Grebleşti şi Robeşti, care aparţin de comuna Cîineni, sunt, de exemplu, lipsiţi de apă la robinet atât din cauza diferenţei prea mici a cotelor de înălţime dintre rezervor şi consumatorii casnici, cât şi a unor deficienţe constructive. Situaţii asemănătoare au fost reclamate şi în comuna Lăcusteni, unde alimentarea cu apă este practic nefuncţională, deşi sistemul construit e de dată recentă. Pentru rezolvarea acestor probleme am trimis în ambele localităţi câte o echipă din care au făcut parte reprezentanţi ai aparatului de specialitate, specialişti de la ADI – Apa şi SC APAVIL, precum şi membri ai consiliilor locale din comunele respective”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea.

Comuna gheizerelor

"Presiunea în reţea este prea mare. Trebuiau montate regulatoare din loc în loc şi nu mai bufneau conductele din 10 în 10 metri.", Marin Puchin, primar Lăcusteni

Lucrarea finalizată de Vicexpert în septembrie 2011 se dovedeşte mai degrabă o atracţie pentru localnicii din Lăcusteni, mai les în perioada secetoasă, când apa care ar trebui să le ajungă la robinet ţâşneşte sub formă de gheizere din pământ. „De când au pus-o în funcţiune şi până acum numai deficienţe, deranjamente şi avarii am avut cu această reţea. Pe alimentarea cu apă cel puţin este dezastru. La fiecare îmbinare am avarie. Nu-i vorbă, ei vin şi le remediază, că au încă garanţia pentru lucrare constituită în bancă, dar eu nu pot să dau apă oamenilor. Am 180 de locuinţe branşate la alimentarea cu apă şi la canalizare şi îmi este ruşine să-i întreb pe oameni dacă le vine apa în casă”, explică nefericitul primar.

Lucrări cu probleme

Deficienţele sunt identificate până şi de primar, profesor de meserie, lipsa unor regulatoare de presiune pe reţea. „Dom’le, nu este mare inginerie! Presiunea în reţea este prea mare. Trebuiau montate regulatoare din loc în loc şi nu mai bufneau conductele din 10 în 10 metri. Cum v-am spus, cât are garanţia bancară pentru bună execuţie la mine nu mă pot plânge, are de unde plăti. Problema este alta: eu în toamnă trebuie să predau această reţea operatorului regional şi nici măcar documentaţia tehnică nu mi-a pus-o la dispoziţie. Nu prea este interesat în ultima vreme să dea ochii cu noi. A chemat oameni la instruire pentru preluarea activităţii pe pompele de la staţia de epurare şi nu mi-a trimis personalul care să le facă instructajul. Acum aud că a intrat sau că vrea să intre în insolvenţă”, mai spune primarul Marin Puchin.
Investiţia din Lăcusteni a fost realizată din fonduri europene prin programul Sapard, măsura 3.2.2, dar nu este singura comună vâlceană unde banii Uniunii s-au dus pe Apa Sâmbetei. În Şuşani, o alimentare cu apă în valoare de aproximativ un milion de euro a fost declarată nefuncţională de inspectorii veniţi să verifice calitatea lucrărilor executate. Primăria comunei Şuşani a trebuit să returneze suma investită, la această oră continuându-şi singură războiul împotriva constructorului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...