Economic

A înţărcat vaca bună de muls!

Ministrul Niţă a găsit la RAAN contracte păguboase şi salarii boiereşti

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă s-a luat cu mâinile de cap când a văzut situaţia financiară dezastruoasă de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. Prezent la Drobeta Turnu Severin într-o vizită de lucru, înaltul demnitar a anunţat că la RAAN sunt multe contracte păguboase pentru care, punctual, pe documente, va sesiza Parchetul şi DIICOT-ul. Totodată, ministrul Niţă a dezvăluit că în cadrul Regiei există nu mai puţin de 16 directori plus 200 de cadre de conducere cu salarii „substanţiale”. Cu datorii de circa 170 de milioane de euro, RAAN, această vacă bună de muls, riscă să devină al doilea Oltchim. Asta pentru că funcţionarea combinatul de apă grea Romag Prod din cadrul RAAN rămâne la fel de incertă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a fost prea elegant când a anunţat că actualul management al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Severin a fost unul „mediocru”. El a spus că, deşi regia înregistrează în momentul de faţă pierderi de peste 800 de milioane de lei, adică 170 de milioane de euro, managerii nu au catadicsit să ia vreo măsură de austeritate necesară, cum ar fi de exemplu micşorarea salariilor. „Sunt foarte multe cadre de conducere la RAAN, mai exact 200, plus 16 directori. Salarii nu vă spun, substanţiale, destul de bune. La o companie care este în pierdere, salariile ar fi trebuit să fie ajustate şi nu întregi, mai ales pentru echipa de conducere. Noi nu putem să mergem la infinit cu această risipă extraordinară fără un management care să pună piciorul în prag şi o disciplină de fier în această unitate”, a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. Şeful Ministerului pentru Energie a mai spus că în perioada următoare corpul de control va analiza „şurub cu şurub” toate contractele încheiate de regie cu diverse firme şi că acolo unde va fi cazul va sesiza atât Parchetul, cât şi DIICOT-ul. Ministrul a fost surprins să mai constate că paza regiei este asigurată de 160 de oameni, ceea ce anual înseamnă o cheltuială de circa 1 milion de euro, motiv pentru care a anunţat că va rezilia contractul cu firma de pază. El a subliniat că această activitate se putea face cu salariaţi ai regiei. „Există multe contracte oneroase, iar noi suntem obligaţi de lege să înaintăm documentaţiile către instituţiile abilitate. Nu se poate altfel. Nu mai vorbim de gestionarea intrărilor de cărbune, o vraişte totală. Păi secretarul de stat s-a plimbat săptămâna trecută prin depozitul de cărbune şi nu l-a întrebat nimeni ce face şi plătim 160 de oameni de pază. Adică este de neacceptat un asemenea mod de a conduce această regie”, a declarat ministrul.

"Deocamdată nu am o decizie pe această temă, aici trebuie să participe toată lumea, inclusiv sindicatele, pentru că în acest efort trebuie să mai renunţăm la sporuri, la prime, la tot felul de facilităţi.", Constantin Niţă, ministru delegat pentru Energie

„Nu putem lua o decizie aşa, la întâmplare!”

Cât priveşte situaţia Combinatului de Apă Grea „Romag Prod”, ministrul a evitat să dea un răspuns tranşant. Niţă a lăsat să se înţeleagă că soarta unităţii este destul de incertă. „Totul depinde de ce se întâmplă cu reactoarele 3 şi 4, dacă anul acesta vom avea investitori. Pe această temă, evident, ne gândim ca o parte din Romag să rămână, dacă nu vom avea investitori, atunci sigur vom vedea ce vom face. Sigur că o să merg la Bucureşti şi o să-mi fac temele şi vă imaginaţi ce urmează. Trebuie să vedem ce facem şi în viitor. Este clar că se va reorganiza întreaga regie, este clar că va trebui să luăm o decizie şi cu apa grea, nu putem să luăm o decizie aşa, la întâmplare, fără o decizie serioasă făcută de specialişti în domeniu. Am avut discuţii şi cu academicianul Marius Peculea, cel care a inventat apa grea, şi l-am rugat să-mi dea câteva elemente, să vedem dacă mai putem face ceva cu instalaţiile respective, dacă nu, dacă da. Adică dorim să facem o analiză serioasă asupra acestei unităţi şi să vedem care este mersul şi viitorul asupra acestei sucursale”, a declarat Constantin Niţă. Două dintre componentele regiei, respectiv Sucursala Cercetări Nucleare (SCN) Piteşti şi Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (SITON) Bucureşti ar putea fi desprinse din RAAN, în urma procesului de reorganizare. Ministrul a vorbit şi despre disponibilizări, dar şi aici a fost destul de ambiguu în explicaţii. „În acest proces de restructurare, deocamdată nu am o decizie pe această temă, aici trebuie să participe toată lumea, inclusiv sindicatele, pentru că în acest efort trebuie să mai renunţăm la sporuri, la prime, la tot felul de facilităţi dacă sindicatele doresc alături de noi să păstrăm locurile de muncă. Dacă doresc să dăm în continuare salarii mari, sporuri, mai ştiu eu ce, atunci să nu se aştepte ca această societate să aibă viitor”, a mai spus ministrul Constantin Niţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...