Eveniment

Scandal la Berislăveşti pe un cabinet medical

Primarul Buşagă ameninţă că o va evacua cu mascaţii pe doctoriţa Mirela Miftode. De câteva zile a întrerupt curentul electric în cabinet, lăsând fără asistenţă medicală sute de localnici.

Sute de pacienţi din localitatea vâlceană Berislăveşti nu mai beneficiază de asistenţă medicală şi nici de reţete compensate sau gratuite pentru că primarul a oprit curentul electric medicului de familie pe listele căruia sunt înscrişi. La mijloc este un conflict între doctor şi alesul comunei, care ameninţă ca va sigila cabinetul medical, aflat în incinta dispensarului din localitate, pentru că a expirat contractul de închiriere. El are de gând să ceară consilierilor locali majorarea chiriei pentru acel spaţiu.

Pacienţii, supăraţi pe primar…

Pacienţii înscrişi pe listele doctoriţei Mirela Miftode spun că de câteva zile încearcă să obţină reţetele sau să fie consultaţi la ecograf, dar nu mai e curent la cabinet. Oamenii, mulţi dintre ei cu afecţiuni cronice, sunt supăraţi pe reprezentanţii administraţiei locale pentru că, spun ei, nu au cum sa obţină altfel reţetele. „Domnul primar a întrerupt de joi, 14 martie, curentul şi ne-am gândit că o să-i dea drumul, dar nu, se vede treaba… Dacă doamna doctor avea vreo problemă că nu a plătit curentul trebuia să îi facă sesizare, să-i facă o întâmpinare, dar nu să oprească curentul la pacienţi ca să nu poată fi consultaţi. Oricând poate să moară cineva aici..”, spune un localnic din Berislăveşti. Bărbatul, fost consilier local în comună, venit cu nepoţica, o fetiţă de 10 ani cu sindromul Down, încerca de două zile să obţină reţetă pentru ca micuţa să îşi continue tratamentul. Ca ei, alte zeci de persoane suferinde aşteptau pe coridor să fie consultaţi. „Eu sufăr cu inima, am un stern montat pe arteră şi nu pot trăi fără medicamente”, spune o altă pacientă din localitate. „Am nevoie de ecograf pentru că am probleme cu ficatul. De azi-noapte am sunat-o pe doamna doctor că nu mai puteam de dureri, dar când am venit de dimineaţă aici, surpriză: nu este curent!” , a adăugat o altă localnică.

Conflict tranşat prin debranşare

Curentul electric a fost întrerupt de joi, din dispoziţia primarului din localitate. „Sunt în situaţia ingrată de a fi dată afară din dispensar. Am două somaţii şi am fost ameninţată că voi fi evacuată cu mascaţii. Ne-a jignit, ne-a vorbit atât mie, cât şi asistentei mele, foarte urât, iar de joi, de la ora 11.30, ne-a tăiat curentul. Un cabinet de medicină de familie nu poate funcţiona fără curent, pentru că sunt reţete on-line care sunt validate în sistem pe loc, iar în condiţiile acestea pacienţii nu pot beneficia de reţete”, a afirmat medicul Mirela Miftode.

Primarul, supărat pe datoriile medicilior

Primarul Ion Buşagă spune însă că a ajuns să taie curentul la cabinet pentru că doctoriţa nu a vrut să se prezinte la negocieri ca să îşi prelungească contractul. În plus, aceasta ar fi lăsat administraţiei locale şi o datorie de aproape 2000 de lei pentru energie electrică de la fostul cabinet medical, iar aleşii locali nu mai sunt dispuşi să o tolereze pe doctoriţă în astfel de condiţii. „Eu am fost nevoit la Primăria Berislăveşti să plătesc curentul pentru acel cabinet, pentru că dacă nu îl plăteam rămâneam toate unităţile din comună, inclusiv şcolile, fără curent electric. Cât priveşte spaţiul pe care îl ocupă acum, doamna doctor a avut un contract de închiriere pe un an de zile cu o sumă de 700 de lei pe an. Noi nu mai putem să-i dăm spaţiul aceasta, un etaj întreg, cu 60 de lei pe lună şi i-am spus să vină să negociem. I-am spus că ultima ofertă pe care i-o putem face la contractul de închiriere este de 250 de lei pe lună”, a precizat primarul Buşagă. Doctoriţa, de 25 de ani medic în localitate, susţine că a încercat sa renegocieze contractul dar nu l-a găsit pe primar, iar cât priveşte facturile restante abia acum a aflat despre ele. Spaţiul pe care îl ocupa la dispensarul din comună l-a câştigat anul trecut prin licitaţie publică şi nu este dispusă să negocieze cu primarul pentru el. „Dumnealui nu are dreptul să facă un contract direct cu mine, atâta timp cât există o licitaţie publică şi consilierii locali au stabilit lucrurile în aşa fel încât să se desfăşoare constant pe o perioadă de trei ani. Deci nu are acest drept să încheie un contract direct cu mine, pentru că ne-am întâlnit şi mi-a spus că o să ceară 100 de lei pe lună, de la 700 cât plăteam pe an”, a mai adăugat doctoriţa, care a ţinut să precizeze că în clădirea dispensarului funcţionează alte două cabinete de familie şi o farmacie care au contracte pe trei ani, iar chiria le-a fost stabilită la 700 de lei pe an. În prezent, pe listele medicului Mirela Miftode sunt înscrişi 1.400 de localnici din Berislăveşti, peste 300 cu afecţiuni cronice şi alte câteva sute de copii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

11.05.2013 - 23:16Marius: Este un puscarias acest primar

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...