Eveniment

Referendumul penal din Mehedinţi, noi învinuiţi

Procurorii care anchetează cazul suspectează furtul pe bandă rulantă a sute de voturi într-o singură comună din judeţ

Mai mulţi membri ai unei secţii de votare din comuna Pătulele, judeţul Mehedinţi, sunt cercetaţi penal în dosarul „fraude la referendum” de către procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Respectivii au făcut potlogării cu urna mobilă crezând că nu va afla nimeni.

Procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţie au dispus la data de 28 februarie 2013 începerea urmăririi penale faţă de 7 persoane, toţi membri la o secţie de votare din comuna Pătulele, judeţul Mehedinţi. Este vorba de învinuiţii Antonie Titu, Amzoi Ion, Brânzan Ştefan, Gavrilă Eugen, Muşeat Adrian, Năvligu Vasile şi Calea Rodica. Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: „În calitate de membru al biroului electoral al unei secţii de votare din localitatea Pătulele, învinuitul Antonie Titu (având ca atribuţie să se deplaseze la domiciliul persoanelor care au solicitat urna mobilă) a mers pe teren şi, negăsind respectivele persoane la domiciliile lor, s-a întors în sediul secţiei de votare, urmând să revină ulterior la solicitanţi. În jurul orelor 19.00, în contextul în care învinuitul Antonie Titu ar fi trebuit să se întoarcă la adresele persoanelor înscrise în lista suplimentară, s-a convenit de către acesta împreună cu ceilalţi 6 învinuiţi (toţi membrii secţiei de votare) să nu mai plece cu urna mobilă şi să semneze ei în locul persoanelor înscrise în acea listă, iar ulterior să introducă în urna de votare buletinele de vot aferente acestor semnături falsificate. Această activitate a avut ca urmare şi înscrierea în procesul-verbal privind rezultatul referendumului a unor date nereale privind numărul participanţilor”. Procurorii fac precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

127 buletine de vot falsificate

Cu câteva luni în urmă, alţi hoţi de voturi din Mehedinţi au fost trimişi în judecată. Este vorba de trei preşedinţi şi un membru al unor secţii de votare, Dumitru Mirea, Liviu Cătălin Bondoc, Gheorghiţa Burcu şi Manuela Carina Micu, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000. Potrivit procurorilor, Dumitru Mirea este acuzat că, în calitate de preşedinte al Secţiei de Votare nr. 170 Gârla Mare din judeţul Mehedinţi, atât în ziua referendumului din 29 iulie, cât şi în perioada anterioară acestei date, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară aferente urnei mobile, prin înscrierea pe această listă a aceloraşi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere în acest sens, urmată de introducerea în urnă a unui număr de buletine de vot egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă. În acest mod, în plus faţă de cele 1391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 127 de buletine de vot.

Bondoc a falsificat 375 de buletine de vot

Parchetul de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea urmăririi penale faţă de 7 persoane, toţi membri la o secţie de votare din comuna Pătulele, judeţul Mehedinţi. Este vorba de învinuiţii Antonie Titu, Amzoi Ion, Brânzan Ştefan, Gavrilă Eugen, Muşeat Adrian, Năvligu Vasile şi Calea Rodica.

Liviu Cătălin Bondoc este acuzat că, în calitate de preşedinte al biroului electoral al Secţiei de votare nr. 63 Drobeta Turnu Severin, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi lista electorală suplimentară, paginile 2-21 şi 25-29, urmată de introducerea unui număr de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor înscrise în fals în această listă. Astfel, în raport cele 1714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 375 de buletine de vot.

Orşoveanca Gheorghiţa Burcu, a fraudat şi ea

Anchetatorii au mai stabilit şi că în cadrul Secţiei de votare nr. 70 Orşova, al cărei preşedinte era Gheorghiţa Burcu, au fost falsificate, în total, 49 de semnături pe listele electorale (permanentă şi suplimentară), fapt urmat de introducerea în urnă a unui număr egal de buletine de vot. Potrivit procurorilor, această activitate s-a realizat prin dublarea datelor de identificare a persoanelor înscrise la pagina 3 din lista suplimentară în sensul că aceleaşi persoane, dar în ordine inversă, sunt înscrise pe pagina 11 a aceleiaşi liste, precum şi prin înscrierea şi semnarea pe lista suplimentară a unor persoane fictive în sensul că datele de identificare ale acestora nu există (CNP) sau aparţin altor persoane (CI). Astfel, în raport cu numărul de 1324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse în urnă în mod fraudulos 49 de buletine de vot. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că în lista electorală suplimentară a Secţiei de votare nr. 70 Orşova au fost identificate un număr de 34 de CNP -uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora aparţin unor alte persoane decât cele înscrise în listă, astfel încât rezultă că acestea au fost întocmite în fals. Astfel, din procesele-verbale din datele de 12.03.2012, 26.09.2012 şi 27.09.2012, reiese faptul că poziţiile 11-15 de la pag. 9 a listei electorale suplimentare de la Secţia de votare 70 Orşova, dar şi paginile 10 poziţiile 1-15 şi 12 poziţiile 2-15, conţin menţiuni false, în sensul celor mai sus menţionate, cu privire la persoanele participante la vot, în număr de 34 şi care au fost semnate în fals, se mai arată în rechizitoriu.

Micu, complice la fraude cu Burcu

Procurorii au stabilit că Manuela Micu, membru al Secţiei de votare 70 Orşova, a întocmit în fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului şi mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegători, prin înscrierea unor persoane fictive, având CNP – uri invalide, iar seriile şi numerele cărţilor de identitate menţionate în dreptul acestora, aparţinând unor alte persoane, urmată de introducerea unui număr corespunzător de buletine de vot, validând, astfel, prezenţa persoanelor menţionate în fals. Astfel, paginile cuprinse în lista electorală suplimentară au fost completate de Manuela Micu, cu excepţia paginilor nr. 4, 8, 11 care au fost completate de preşedintele secţiei, Gheorghiţa Burcu. Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză rezultă că scrisul ce completează rubricile „Codul numeric personal”, „Numele şi prenumele alegătorului”, Domiciliul/reşedinţa alegătorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)”, „seria şi numărul actului de identitate”, de pe pag. 9 poziţiile 11-15, pag. nr. 10 şi 12 poziţiile nr. 1-15 ale listei electorale suplimentare este al Manuelei Micu, susţin procurorii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...