Ultima Oră

Vosganian: Oltchim e un aeroplan prăbuşit, model de neseparare a interesului public de cel privat

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că, deşi Oltchim este un aeroplan prăbuşit şi un model pentru felul în care administraţia de stat nu reuşeşte să separe interesul public de interesul privat, speră totuşi în salvarea combinatului.

"Oltchim este model pentru felul în care administraţia de stat nu reuşeşte să separe interesul public de interesul privat şi eficienţa economică de eficienţa conjuncturală. Dacă ar fi să facem o teză de doctorat pe ineficienţa sectorului de stat, trebuie să căutăm la Oltchim. Găsim tot acolo, de la căpuşare şi oligarhie până la mituirea sindicatelor şi subevaluarea producţiei vândute, investiţii greşite, utilizarea unor modalităţi de marketing care să sugrume, să decapitalizeze compania, tot găsim acolo", a afirmat, vineri, la Bistriţa, Varujan Vosganian.

În opinia lui Vosganian, există o mare emoţie în legătură cu Oltchim deoarece este singura unitate economică mare de stat care a rămas.
"Poate că de-asta există atât de mare emoţie. Când combinatul de la Galaţi s-a redus de la 35.000 de salariaţi la 9.000 nu a existat nicio dezbatere naţională, când uzinele Dacia prin anii 96-97 erau în pragul falimentului nu se îngrijora nimeni, iar în cazul Oltchim există atâta emoţie. Vă spun eu de ce. Pentru că Oltchim e o provocare pentru noi. Dacă reuşim să salvăm Oltchim înseamnă că am învăţat ceva din experienţa acestor 20 de ani. Nu pot să vă garantez în acest moment. Dacă întrebaţi organisme financiare internaţionale sau pe unii reprezentanţi de seamă ai sistemului bancar românesc, ei nu-mi dau nicio şansă. Eu sper să reuşim. Într-adevăr, Oltchim, Remin, Fortus, Nicolina, Laminorul de la Focşani, Avera, sunt exemple care arată că trebuie să schimbăm paradigma economică", a declarat ministrul.

Oltchim pare un mamut pe lângă combinatul nemţilor de la PCC din Polonia, Rokita, unul dintre investitorii care se luptă din 2007 să preia combinatul românesc.

Când auzi de Oltchim Râmnicu Vâlcea, o companie în insolvenţă şi cu pierderi uriaşe, cu producţia oprită şi oameni în stradă, îţi imaginezi că este un morman de fiare vechi, o uzină prăfuită şi invechită cum sunt atâtea altele care au fost falimentate şi demolate după Revoluţie, dar când ajungi la faţa locului şi vezi instalaţiile moderne şi procesele de producţie automatizate, monitorizate prin tablouri de comandă cu ajutorul calculatoarelor, echipamente aproape noi în care s-au investit sute de milioane de euro în ultimii zece ani, te întrebi cum a putut să ajungă Oltchim în această situaţie.
Tehnologic, Oltchim nu este cu nimic mai prejos decât alte combinate din Europa, piaţă pentru produsele sale există, dar totuşi de jumătate de an instalaţiile se învechesc fără să producă nimic. Principala problemă: lipsa materiei prime.

""oată lumea care a trecut prin combinat şi înainte şi acum rămâne surprinsă de cum arată combinatul. În primul rând, în afară de o tehnologie mai veche, dar care pe partea de întreţinere arată excelent, respectiv electroliza cu catozi de mercur, restul instalaţiilor sunt noi", spune, pentru Mediafax, Mihail Tălpăşeanu, director general adjunct al Oltchim Râmnicu Vâlcea, care lucrează de 36 de ani în combinat.

Din anul 2000, pentru platforma de la Râmnicu Vâlcea şi piroliza de la Piteşti, achiziţionată de Oltchim în 2010 de la Petrom, au fost investite circa 1,6 mld. lei (aproximativ 455 mil. euro). Administratorii judiciari îl acuză acum pe Constantin Roibu, care a condus timp de 20 de ani combinatul, că a cheltuit sume uriaşe pentru investiţii nerentabile, cum ar fi piroliza de pe platforma Arpechim de la Ploieşti, pe care Oltchim nu a mai apucat să o repornească. Totuşi, fără aceste investiţii este greu de crezut că aceiaşi administratori ar mai avea acum ce salva la Oltchim. Planul lor este să facă un Oltchim 2, care să preia activele productive şi să lase activele care nu sunt necesare şi datoriile actualului Oltchim.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...