Ultima Oră

Senatorul Mario Oprea ia atitudine faţă de scandalul alimentelor infestate

„Românii nu sunt nişte „dăunători” care trebuie distruşi!”

Veştile alarmante din ultimele două săptămâni privind introducerea la vânzare a unor alimente care puneau în pericol sănătatea populaţiei l-au făcut pe secretarul Senatului României, Mario Ovidiu Oprea să ia atitudine faţă de modul în care îşi desfăşoară activitatea agenţii şi operatorii din industria alimentară şi din industria hranei pentru animale. „Mi-am propus să aduc în discuţie acest subiectul siguranţei alimentelor şi protecţia consumatorilor, considerând că existenţa şi ulterior retragerea de pe piaţă a produselor care puneau în pericol sănătatea populaţiei este o problemă naţională care trebuie şi poate fi gestionată eficient doar printr-un parteneriat al tuturor instituţiilor competente. Cetăţenii, pe bună dreptate, traversează o perioadă de panică de mai bine de două săptămâni de la aflarea veştii potrivit căreia, cantităţi însemnate de lapte sau brânză au fost infectate cu aflatoxină, o substanţă cancerigenă, pe care organismul uman nu poate să o elimine şi care este produsă de nişte ciuperci microscopice, devenind periculoasă în situaţia în care alimentele sunt depozitate în condiţii insalubre. Ca şi când nu era suficient, am asistat şi la scoaterea din circuitul comercial a mii de kilograme de pere transportate din Turcia, infectate cu pesticide şi de retragerea de la consum a peştelui infectat cu un parazit evisceral, localizat în instestinele acestuia. Acest fenomen al alimentelor cu efecte nocive trebuie să înceteze! Toţi producătorii, crescătorii de animale şi toate firmele importatoare trebuie să reţină faptul că nu pot pune în joc sănătatea noastră, otrăvindu-ne constant, ademeniţi de mirajul câştigurilor de proporţii Le reamintim celor care nu sunt conştienţi de faptul că atentează la sănătatea populaţiei, că românii nu sunt nişte „dăunători” care trebuie distruşi şi că nu mai acceptăm să ne creştem copiii cu produse modificate genetic”, a afirmat senatorul doljean.

Statistică înfiorătoare

România este ţara europeană cu cei mai mulţi bolnavi de cancer, în special de colon, de plâmân şi de creier. O treime dintre aceste forme sunt cauzate de stilul de viaţă necorespunzător şi de alimentaţie. Alimentele sunt implicate mai ales în cazul cancerului de tub digestiv, din cauza nitraţilor şi a nitriţilor. România se situează pe locul trei în UE în privinţa numărului de cazuri de botulism, o infecţie deşi mai rară, foarte gravă, provocată de o neurotoxină. Boala apare după ce omul consumă alimente contaminate şi este fatală în 6-10% din cazuri.
În Polonia, România, Italia şi in Franta au fost raportate 80% din totalul cazurilor din Uniunea Europeană. „Articolul 22 din Legea 150 din 14 mai 2004 republicată spune clar că răspunderea privind siguranta alimentelor şi hranei pentru animale revine agenţilor si operatorilor din industria alimentară şi din industria hranei pentru animale. Hotărârea Nr. 984 din August 2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor este un instrument ce trebuie utilizat, dar, sancţiunea contravenţională este mult prea blândă pentru proprietarii acestor afaceri otrăvitoare, care scot un profit impresionant din îmbolnăvirea populaţiei. Este nevoie de o reacţie fermă, motiv pentru care, în curând, voi propune o înăsprire a legislaţiei existente, un proiect care se află în lucru, aşa cum am propus şi acum doi ani în cazul substanţelor stupefiante, intervenţie finalizată cu brio”, a completat senatorul Ovidiu Mario Oprea.

Ironia sorţii: România, „ţara anului” la târgul de produse ecologice

Senatorul se arată consternat de faptul că România a fost desemnată „Ţara anului” la târgul internaţional de produse ecologice de la Nurenberg, dar importă în continuare alimente sintetice, cu un conţinut asemenea unor bombe chimice.
„Este alarmant ca animalele care ajung în abatoare, în magazine şi apoi pe mesele noastre sunt îndopate de medicamente şi substanţe care să accelereze dezvoltarea lor. Este de netolerat ca fructele şi legumele pe care le cumpărăm, recomandate ca hrană sănătoasă, să fie injectate cu substanţe chimice de mare toxicitate. România a fost desemnată acum o lună, „Ţara Anului” la târgul mondial de comerţ cu produse ecologice, iar acest statut dovedeşte potenţialul agriculturii ecologice din România şi faptul că da, putem gândi şi mânca sănătos. Deşi acest nou scandal al alimentelor contrafăcute, infectate şi periculoase ne împinge din nou într-o lumină proastă în faţa partenerilor europeni şi ne zdruncină credibilitatea în relaţiile comerciale, toată lumea trebuie să înţeleagă că nu mai acceptăm ca în România, consumatorii să fie trataţi ca nişte aspiratoare de paraziţi, ciuperci şi bacterii. Nu mai permitem ca micii producători tradiţionali să fie jigniţi, în favoarea mafiei alimentelor perfecte ca formă şi viu colorate, dar sintetice, cu un conţinut asemenea unor bombe chimice”, a mai spus senatorul Oprea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...