Opinii

 

Săptămâna jafului din anul insolvenţelor

Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, administratorii judiciari ai Oltchim, vor prezenta raportul jafului din combinatul chimic vâlcean. Deja cifre avansate timid de către cei doi dau ca sumă de start a prăduelii cifra de 110 milioane euro. Pe 09 martie am avut ocazia să trag cu urechea la spusele lui Borza în întâlnirea cu angajaţii Hidroelectrica. Dezastrul acolo pare mult mai amplu, peste 1 miliard euro pierderi din cauze combinate.

Predicţia lui Borza, conform căreia 2013 va fi anul insolvenţelor, pare să se adeverească pe zi ce trece. Raportările realizate de administratorii judiciari desemnaţi la cârma companiilor aflate la limita falimentului nu aduc decât tânguieli şi afurisenii la adresa celor care au băgat mâna în fonduri mai dihai decât un borfaş în poşeta unei babe paralitice.
Nu cred că vom vedea prea multe dosare penale soluţionate în curând în cazul Roibu. Ar însemna ca jumătate din clasa politică de la nivel central să zăngăne vesel din cătuşe în timp ce politicienii locali ar învăţa rapid folclorul de puşcărie, incluzând şi imnul lui Sterian „S-a votat Codul Penal”. În insolvenţă de la primele privatizări, cumetrii politice şi/sau în viaţa publică, politicienii români sunt deja dincolo de insolvenţă, sunt în faliment.

Pe plan local, falimentul a lovit brusc în Vâlcea. Un primar de municipiu a trebuit să dea răspunsuri rapide la o solicitare de acces la anumite informaţii publice. În loc de a studia cu atenţie răspunsul elaborat de subordonaţii săi şi de a tranşa direct problema evaporării celor 800.000 de euro, ronţăiţi într-un an de câinii comunitari din Vâlcea, Emilian Frâncu a preferat să pună batista pe ţambal. Problema a fost pasată unui viceprimar, acesta a luat-o pentru un studiu amănunţit care să se întindă pe câteva luni, iar singurii „iepuraşi care vorbesc prostii”, vorba unui banc, au rămas un consilier local şi cifrele trecute negru pe alb în răspunsul primarului.

Falimentul moral în acest caz îl reprezintă refuzul de a vedea unde s-au scurs aceşti bani publici, ce Dumnezeu se putea realiza cu suma respectivă şi ce destinaţie, cu efecte mult mai benefice, putea lua această sumă. Municipalitatea s-a plâns în urmă cu doar trei luni de corecţiile financiare aplicate de UE pe proiectele finanţate din bani europeni, dar refuză să le aplice o corecţie slujbaşilor care au dat iama în banii râmnicenilor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...