Sub Lupă

„Câinii cu covrigi în coadă” devastează bugetul Râmnicului

Municipalitatea a cheltuit în 2012 peste 3,7 milioane lei pe câinii comunitari, iar consilierii acuză „sifonarea” banilor

În medie peste 310.000 lei (3,1 miliarde lei vechi-n.r.) /lună s-au scurs de la bugetul local Râmnicu Vâlcea către adăpostul de câini din cartierul Feţeni, conform datelor oferite de Primăria Râmnicului la solicitarea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor. La unison, consilierii locali şi asociaţiile pentru protecţia animalelor din oraş reclamă jaful derulat sub masca adăpostului pentru animale fără stăpân, în timp ce soluţiiile identificate de unii şi de alţii sunt diferite în ceea ce priveşte gestionarea problemei.

„Sifon” la bugetul ADP

Finanţată din bugetul local prin Administraţia Domeniului Public, activitatea din adăpostul de câini de la Feţeni a ridicat de-a lungul timpului numeroase semne de întrebare. Abia răspunsul oficial pe care primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, l-a remis către FNPA a stârnit furtuna în Primărie. „Cifra este înfiorătoare. Dacă am ajuns să plătim aceste costuri pentru întreţinerea câinilor comunitari nu ne rămâne decât să aplicăm legea fără să mai ţinem cont de opoziţia asociaţiilor pentru protecţia animalelor din oraş. În lege există un paragraf în care se specifică că după o perioadă, câinii abandonaţi care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi pot fi eutanasiaţi. Pe de altă parte, nu sunt nici atât de naiv încât să cred că aceste sume sunt reale. Nu s-a cheltuit atât acolo în vecii vecilor. Gândiţi-vă că ne-a costat 3,2 milioane lei construirea podului peste râul Olăneşti în prelungirea străzii Carol. Da, cred că aceşti bani au fost sifonaţi de cineva din interiorul ADP. Îmi aduc aminte că în urmă cu un an am mai avut un scandal cu cei de la ADP, referitor la furturile de motorină şi toată povestea s-a încheiat în coadă de peşte. Nu cred că cineva din ADP îşi putea perminte să greşească la calculul acestor sume, în condiţiile în care solicitarea venea din partea primarului. Dacă acum neagă aceste cheltuieli înseamnă că au „mătrăşit” ei o parte din dovezi ca să le dea o cifră mai rezonabilă”, susţine consilierul local Eduard Vârlan.

„Toate cheltuielile noastre sunt de 37.000 euro”

Bugetul alocat şi sumele cheltuite în perioada solicitată:

Pentru adăpostul de câini de la Feţeni au fost alocate sume de la bugetul local la titlul ”Bunuri şi servicii” în cadrul capitolului bugetar 70.02, subcapitol 70.02.50, împreună cu sumele pentru sectorul Transport auto şi utilaje şi Tesa, astfel:
- ianuarie 366.000,00 lei
- februarie 366.000,00 lei
- martie 366.000,00 lei
- aprilie 352.666,00 lei
- mai 352.666,00 lei
- iunie 352.667,00 lei
- iulie 295.666,00 lei
- august 295.666,00 lei
- septembrie 295.667,00 lei
- octombrie 241.000,00 lei
- noiembrie 241.000,00 lei
- decembrie 241.000,00 lei

În opinia şefului serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân Râmnicu Vâlcea, medicul veterinar Violeta Buiculescu, sumele prezentate primarului Frâncu sunt greşite. „Trebuie să fie o eroare! Probabil cineva de la ADP a greşit când a întocmit această situaţie. Bugetul nostru pe 2012 nu a depăşit 37.000 euro, inclusiv cu extinderea ţarcurilor destinate adăpostirii câinilor. Cu tot ce am cheltuit aici, nu am trecut de 37.000 de euro. Este cu siguranţă o eroare”, susţine medicul Buiculescu. Greşeala ar fi de vreo 20 de ori mai mare decât suma pe care Violeta Buiculescu susţine că a avut-o în buget, iar, în plus, cifrele prezentate în răspunsul lui Emilian Frâncu contrazic flagrant spusele sale. Diferenţele în modul în care sunt prezentate bugetele lunare alocate adăpostului de câini din Feţeni şi cheltuielile lasă loc de o singură întrebare: Medicamente, hrană şi asistenţă veterinară de 155.000 lei pe an, restul de până la 3,8 milioane unde sunt?

Protectorii câinilor au rămas şocaţi

Iulian Puican, preşedinte al Asociaţiei „A doua şansă” din Râmnicu Vâlcea, este de-a dreptul consternat. „Suma este aberantă. Nici 37.000 de euro, cum pretinde doamna doctor Buiculescu că au avut buget total anul trecut, nu este o sumă credibilă. Cam atât dau pe asistenţă medicală cei de la centru. Ce este de-a dreptul strigător la cer este faptul că ei susţin că noi vrem să profităm de pe urma asociaţiilor pe care le-am înfiinţat, în timp ce edilii au găsit o maşină de făcut bani din această activitate. Nu mai vorbim nici de modul cum desfăşoară această muncă. În februarie 2012 au avut 45 de câini capturaţi şi 42 eutanasiaţi. Nu cred că mai este vreun comentariu de făcut în această privinţă”, a comentat Iulian Puican. Sumele prezentate în răspunsul înaintat de primarul Frâncu către FNPA sunt de-a dreptul strigătoare la cer, în condiţiile în care valoarea mesei acordate cazurilor sociale la Cantina de Ajutor Social a primăriei abia atinge 6,5 lei pe zi. În Râmnicu Vâlcea, la Cantina de Ajutor Social, iau masa peste 1.200 de persoane, lucru care dă un cu totul alt sens refrenului popular „din bucata mea de pâine am hrănit un om şi-un câine!”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

14.03.2013 - 01:17ramnicean:Dar acum cum dracu sa fim noi la fel ca restul lumii civilizate, noi trebuie sa fim cei mai tari din lume. Adevarul este ca suntem... cei mai tari de cap. Cu dedicatie pentru Weinberge asta. De ce nu te arunci in cap de la etajul 10? sunt convins ca nu o sa patesti mare lucru, tinand cont ca nu prea ai ceva care ar putea fi afectat pe acolo ... prostii dracului

14.03.2013 - 01:16ramnicean:Romania e tara hotiilor. Aia care fura si ce nu a fost inventat inca, gen primari, parlamentari, ministrii etc. si, pe de alta parte, a prostilor, gen nenea asta care a scris mai jos Weinberge. Pe noi ne fura astia cu zecile de miliarde si pe el il doare ca sunt eutanasiati cainii care, ar putea, daca ar fi toti pe strada sa desfigureze pe viata copiii si sa ucida batranii fara aparare.

13.03.2013 - 20:28Weinberge:Ce lege va da MA dreptul sa eutanasiati ? Aia a fostului prefect de bucuresti care cerea eutanasierea ? Da ce ? a fost aprobata pe sestache ?

Faceti asta si va afla toata lumea !

CAt despre banii de care vorbiti..sa va creada mutu ca bietii infometati si nenorociti maininca atata !

Daca as avea putere as trimite curtea de conturi sa justificati fiecare leu ! Si pentru 100 ron lipsa..ai baga la ZDUP pe viatza !

12.03.2013 - 20:06gigi:Daca ramnicenii ar avea un pic de responsabilitate ar iesii acum in strada. E un furt, un furt din banii nostrii. Nu iese nimeni. Ies doar aia de la oltchim sau usg cand vad ca nu le vine salariu. Calculat, noi valcenii, pierdem mai mult din cauza hotiilor de genul asta decat din salarii. Dar responsabilitatea romaneasca lipseste. Opinia publica se rezuma la emisiuni gen "soacra pentru mama" sau ce a mai facut oana zavoranu... Asta meritam. Asta o sa avem. Traiasca prostia si lenea romaneasca!

12.03.2013 - 16:23NICOLETA :ADEVARUL !!! CAINII SUNT INFOMETATI SI VAI DE EI....!! UNDE SUNT BANII !!!! HOTILOR !!! VACANTE PRIN DUBAI , VILE...CABANE ...NESIMTITI CE SUNTETI !!! SA NU VA AJTE DUMNEZEU , LA URMATORUL PAS !

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 7)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...