În ciuda renumelui de oraş al pensionarilor, Râmnicu Vâlcea a reuşit în urmă cu aproape jumătate de secol pe scena muzicii rock cu trupa Lotus, o „creaţie” a doi tineri rebeli din oraş: Sorin Tudoran şi Nell Ciorăscu. Ultimul îşi făcuse deja debutul cu ceva vreme înainte, cunoscând luminile scenei în 1954 ca solist în duet cu Rica Lisievici, cu cântecul Să ne plimbăm prin Râmnic amândoi, compus de Eugen Ciorăscu, tatăl său. Cunoscut compozitor şi interpret – solist vocal şi instrumentist – de muzică rock, Nell Ciorăscu va opta ulterior pentru percuţie, operetă şi estradă, iar apoi ca maistru de sunet şi lumini la toate spectacolele, indiferent de natura lor, organizate în Vâlcea între 1974-1994, în special pe scenele Casei de Cultură din municipiu, dar şi în alte locaţii.
Lotus, istorie îngropată în amintiri
Prima formulă a Lotusului vâlcean a rezistat ceva mai mult de an, perioadă în care cuplul Nell Ciorăscu-Sorin Tudoran încingeau sala de spectacole a Cercului Militar din localitate (actualul Tribunal Vâlcea- n.r.). În 1967, însă, Tudoran, student al Conservatorului clujean, a renunţat la proiectul din Vâlcea, punând bazele formaţiei Cromatic. „La vârsta de nouă ani cântam deja 40, 50 de piese, poate chiar mai multe, din evergreen-urile timpului, apoi, în ’62, când am început să cânt la chitară, concomitent am cântat melodii din repertoriul formaţiilor The Shadows, The Beatles, ceea ce era încetul cu încetul prin ‘64, ‘65, ’66, beat-ul britanic. A fost apoi o primă formaţie pe care am făcut-o în primul an de facultate, în 1966, la Cluj, înaintea Cromatic-ului, la care am făcut tranziţia dinspre rock-ul britanic reprezentat de The Who, The Kinks, The Troggs, înspre ’67, anul când a apărut primul disc Hendrix, care ne-a cucerit complet minţile şi chiar dacă din ‘67 până-n 2008 pot să zic că am ascultat cu atenţie toate genurile muzicale - cântând foarte multe - m-am axat pe o formă de interpretare destul de hendrixistă, fapt ce ulterior m-a caracterizat cel mai mult. Efectiv, Hendrix şi muzica dicţională în general, muzica în care este prezent şi un anumit feeling negru, m-a prins indiscutabil încă de la Woodstock”, mărturiseşte Sorin Tudoran. O a doua formulă avea să-i reunească spre sfârşitul anilor ’70 pe Nell Ciorăscu, John Feraru şi ulterior pe Paul Balanca. „După prima formulă, Nell a încercat să readucă la viaţă Lotusul, prin 79-80. Eu deja fusesem influenţat de perioada Hendrix în liceu şi ulterior de studiul trompetei. Chitara rămâne într-adevăr dragostea cea mare, dar să ştii că mulţi dintre noi cântam la mai multe instrumente. Eram nevoiţi să învăţăm electronică pentru că ne chinuiam să construim propriile amplificatoare de sunet etc. În general, cam toată aparatura pe care nu ne-o puteam permite. Erau seri excelente, când urcam pe scenă eram eroi, iar atmosfera era incendiară. Îmi aduc aminte că la început, cum nu prea ne pricepeam noi la engleză, o cam sfecleam când trebuia să cântăm coveruri. Oricum, publicului nu-i păsa prea mult, ritmul îi scotea din minţi, iar noi scăpam cu faţa curată. Cu Lotusul nu am intrat în niciun Dicţionar Pop-Rock scos la noi în ţară, pentru că referinţele se dădeau atunci prin Direcţia de Cultură, iar relaţia noastră cu organele de partid nu era una prea fericită”, rememorează John Feraru. Anii 60-70 şi 80 au însemnat însă perioada unei explozii pe scena muzicală din Râmnicu Vâlcea, printre veteranii care şi-au menţinut linia de activitate numărându-se şi membrii trupei Antract.
Antract, preambul la prima tinereţe
La doar un an distanţă de aniversare a trei decenii de activitate, trupa Antract îşi pregăteşte revenirea pe scena muzicală cu un nou album. Chiar dacă nu s-au hotărât asupra numelui, membrii trupei anunţă o revenire în forţă cu un sound interesant. Prima oprire, club „Tao”, 15 martie, unde Bobiţă, Paur, Manole, Fernando şi Răzvan îşi vor încânta fanii cu piesele celebre deja, însă vor aduce şi câteva melodii în premieră la Râmnicu Vâlcea, precum „Pantofii tăi”, „Vitrina” şi „Tamara”. „Aceste trei piese deja au fost cântate pentru prima oară la Bucureşti, în Jameson Pub iar publicul le-a primit foarte bine şi de abia aşteptăm să vedem şi reacţia fanilor din Râmnicu Vâlcea”, a declarat Bobiţă Cătuşanu. Atmosfera se anunţă una incendiară, având în vedere că ultimul concert live al trupei Antract, din luna decembrie a anului trecut, a umplut până la refuz clubul.