Actualitate

Patron în haine preoţeşti, „ţepar” pentru angajaţi

„Răspopitul” Robert Preda şi-a deschis o afacere, unde angajatele sunt chemate la muncă fără bani

Afaceri lumeşti pentru un preot din Vâlcea, care însă nu îşi conduce businessul nici după legile Domnului, nici după cele ale statului român, se pare, întrucât mai mulţi angajaţi l-au reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru neplata salariilor timp de mai multe luni. Acesta are de aproape 10 ani o firmă, înfiinţată împreună cu soţia, în domeniul confecţiilor textile care lucrează în sistem lohn şi care în prezent are aproape 70 de angajaţi. Pentru a-şi putea conduce mai bine afacerea, din decembrie anul trecut, preotul a renunţat la parohie, iar acum s-a dedicat 100% businessului.

Angajatele, duse cu zăhărelul timp de mai multe luni

Iuliana este una dintre femeile care au lucrat mai multe luni la firma Mariberta Fashion SRL din Râmnicu Vâlcea. A muncit din august până în noiembrie anul trecut, când, sătulă să fie amăgită că îşi va primi salariul, a decis să demisioneze. Mare greşeală, căci odată plecată şansele să primească banii pentru care a muncit au scăzut considerabil. În situaţia ei sunt încă 27 de femei, 13 numai în ultimele trei luni, care s-au plâns inspectorilor de muncă că patronul firmei, preot pe deasupra, nu le-a plătit mai multe luni la rând. „Am plecat pentru că după trei luni nu primisem niciun ban, deşi ni se cerea să rămânem să lucrăm şi după cele opt ore de program. Nu cunosc foarte bine legea, mai ales în cazul persoanelor cu handicap cum sunt şi eu, dar nu cred că aceste ore nu trebuie plătite. Nu putem însă dovedi că am lucrat peste program. Am făcut sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă încă din luna decembrie, dar până acum nu am primit niciun leu. Sora mea a fost şi a discutat cu patronul firmei şi i s-a spus că o să îi primesc cândva… până la sfârşitul anului”, povesteşte femeia. „Eu nu am lucrat foarte mult la această firmă. Înainte fusesem angajată la o firmă similară aflată în vecinătate. Mi-am dat seama repede că sunt neserioşi şi am plecat la scurt timp. Mi s-a spus însă că nu o să pot dovedi că am lucrat acolo. Aşa a fost că din 2011 de când am plecat şi până acum nu am văzut banii”, a adăugat şi Mihaela, o altă fostă angajată a patronului preot.

Amendat cu 50 de milioane de lei vechi de ITM

"Cei care au făcut sesizările respective au provocat anumite daune societăţii în sensul că au plecat fără să respecte perioada de preaviz stipulată în contractul de muncă.", Robert Preda

Robert Preda este administratorul firmei Mariberta Fashion SRL, firmă pe care a înfiinţat-o acum mai mulţi ani împreună cu soţia. În urma sesizărilor primite de la angajatele neplătite, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă l-a amendat de curând cu 5000 de lei pentru „nerealizarea măsurilor dispuse de ITM”, adică neplata salariilor nici după vizitele pe care inspectorii de muncă i le-au făcut în ultimele luni. „Pentru Mariberta Fashion, o firmă cu activităţi în domeniul industriei textile, am primit anul trecut 15 sesizări, iar anul acesta 13 sesizări. Toate sesizările se referă la neplata salariilor. Această persoană juridică nu a plătit salariile timp de două trei luni de zile la diferite persoane, în general intră în conflict cu aceste persoane şi apoi nu le mai dă banii. La toate sesizările primite noi am făcut control şi am dispus plata salariilor. La unele persoane a plătit deja, dar la altele nu. Pentru neplata salariilor noi i-am aplicat deja o sancţiune contravenţională de 5000 de lei şi urmează ca în viitor să facem din nou cercetări pentru că sunt în curs alte sesizări pentru neplata salariilor şi să dispunem noi măsuri.”, a precizat Ion Nicolaescu, inspectorul şef ITM Vâlcea

Preda: „O să le dau salariile, după ce plătesc daunele!”

Varianta patronului, până de curând şi preot într-un sat din comuna vâlceană Orleşti, este că de fapt angajatele sunt cele care l-au lăsat baltă înainte de o comandă importantă pentru export, din acest motiv primind şi o penalizare consistentă. „Cei care au făcut sesizările respective au provocat anumite daune societăţii în sensul că au plecat fără să respecte perioada de preaviz stipulată în contractul de muncă. Au plecat, mi-au produs întârzieri de livrare, cu penalităţile aferente. Salariile trebuie oricum achitate, pentru că asta e, e dreptul lor, însă vor fi achitate cu întârziere datorită plăţilor care au intervenit pentru neefectuarea normei, pentru neefectuarea producţiei ş.a.m.d…”, a precizat Robert Preda.
Mai marii de la Arhiepiscopia Râmnicului spun că ştiu despre acest caz, însă nu mai este de competenţa lor încă din decembrie anul trecut când preotul Robert Preda a decis să renunţe la hainele preoţeşti în favoarea afacerii. Preoţii au voie să aibă şi alte îndeletniciri care să le permită să îşi întregească veniturile atâta timp cât nu îşi neglijează îndatoririle de păstor al comunităţii unde slujeşte.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

10.06.2014 - 12:04stefania:Nu stiu care este situatia acolo, sunt din alt judet, insa si eu am o firma, salariile sunt la zi, taxele la zi insa caracterul oamenilor de ********. Nu vor sa lucreze, vor numai bani, bani, bani iar daca cumva indraznesti sa le spui ca nu si-au facut productia pleaca si iti auzi vorbe ca nu i-ai platit. Astai sunt oamenii in Romania si ne meritam numele de hoti.

21.08.2013 - 14:15sa stie: mariberta are acum punct de lucru in com. Bradu jud Arges.

19.08.2013 - 22:12pt mincinosi:aici raspunde la comentarii raspopitu sau contabila ca prea tine cu patroni

19.08.2013 - 22:08confectioner:de ce ai obosit ?erai sefa ? ai obosit sa aduci bani in firma ? sa stresezi pe cine iti pica pata ? sa ramai peste program ? sa numeri banii de care vorbesti ,sau sa astepti salariu atractiv, minim pe economie. Cred ca esti o mincinoasa

31.07.2013 - 20:49mihaela:eu am lucrat la firma respectiva si am incasat si salarii de 1500-2000 lei net. dar cei care nu muncesc nu fac decat sa reclame si sa barfeasca. cand am plecat am plecat pentru ca faceam naveta si eram foarte obosita.

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 9)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...