Economic

Patron neamţ, seriozitatea “Made in România”

Muncitorii sezonieri fac planul la uzina de vagoane din Severin

Fosta uzină de vagoane din Severin, cumpărată la pachet cu Astra Vagoane Arad şi Romvag Caracal de investitorul german Thomas Manns prin consorţiul Astra Railes Industries îşi face treaba cu muncitori sezonieri, care sunt chemaţi la lucru atunci când există comenzi de onorat beneficiarilor. În cauză este vorba de 130 de foşti salariaţi reangajaţi cu contract pe perioadă determinată.

Când au văzut că un patron neamţ a salvat de la faliment uzina de vagoane Meva din Severin toţi foştii şi actualii salariaţi de aici au sărit în sus de bucurie. Credeau că vor fi locuri de muncă berechet, că va curge lapte şi miere. Însă n-a fost să fie aşa. S-au făcut atunci peste 100 de angajări însă acum aceste locuri de muncă nu mai există. Concret, de la începutul acestei luni, 130 de salariaţi de la uzina de vagoane „Meva” au rămas fără locuri de muncă. Şi nu pot beneficia nici de şomaj. Asta pentru că au fost angajaţi pe o perioată limitată, mai exact din luna august a anului 2012 pe o perioadă determinată, adică până pe 28 februarie 2013. La plecare, toţi aceşti oameni au primit promisiunea că din vară ar putea să se repete povestea. Adică să fie din nou reangajaţi cu contract pe perioadă determinată. Asta numai dacă manageriatul face rost de comenzi.

Au construit 200 de vagoane cisternă

Cei 130 de muncitori sezonieri, împreună cu cei 250 de salariaţi „permanenţi”, au avut de executat o comandă de 200 de vagoane cisternă pentru un beneficiar. Comanda a fost onorată, iar cei 130 de muncitori sezonieri au fost trimişi acasă, în baza expirării contractelor de muncă temporare. Însă cei din conducere le-au promis că dacă mai apar comenzi în vara aceasta cum se preconizează îi vor rechema la muncă. Ce muncesc cei 250 de salariaţi rămaşi în uzină? Unii fac diverse reparaţii, însă cei mai buni specialişti încearcă ceva nou.

Se lucrează la 2 prototipuri de vagoane

La uzina de vagoane cei mai buni specialişti încearcă să facă 2 prototipuri de vagoane marfă. Este vorba de un vagon pentru gaz lichefiat şi un vagon tip gondolă pentru transport marfă vrac. „Cei 130 de salariaţi angajaţi pe perioadă determinată din august 2012 şi până pe 28 februarie 2013 au ştiut condiţiile de angajare de la început. Salariul a fost undeva peste 1000 de lei plus o indexare. Dacă reuşim să obţinem contracte, din această vară e posibil să-i rechemăm din nou la lucru. Poate reuşim cu aceste prototipuri la care lucrăm să avem succes pe piaţă”, a declarat o sursă din conducerea societăţii.

Investiţie de 10 milioane de euro

Investitorul privat german Thomas Manns, care a preluat fabricile Astra Vagoane Marfă Arad, Meva Drobeta Turnu Severin şi Romvag Caracal, a anunţat la început că într-o primă etapă se vor investi 10 milioane de euro în modernizări în primul an şi că va relua cât mai repede posibil producţia de vagoane de marfă şi de material rulant. Cu o capacitate anuală combinată de până la 5.000 de vagoane de marfă de diferite tipuri şi cu hale de producţie care acoperă o suprafaţă de 357.000 de metri pătraţi, Astra Rail Industries a devenit fabricantul de material rulant feroviar cu cea mai mare capacitate potenţială de producţie din Europa. Thomas Manns administrează Astra Rail Industries împreună cu o echipă germano-română de manageri, formată din CEO-ul companiei, Bernard Böse, şi COO-ul Fulger Popescu. Astra Rail Industries a anunţat că va reuni procesele de producţie din Arad, Caracal şi Drobeta Turnu Severin sub un management unic, integrat, sediul companiei fiind la Arad. „Investiţiile iniţiale vor fi de până la 10 milioane de euro în primele 12 luni, pentru a ridica toate fabricile la standarde occidentale de calitate. Acestea se adaugă la investiţiile în noi echipamente de procesare realizate la toate cele trei fabrici în ultimii cinci ani”, se arăta într-un comunicat al companiei. Mai multe persoane care au legătură cu uzina de vagoane, salariaţi sau foşti salariaţi, sub protecţia anonimatului, ne- au declarat că lucrurile care păreau că merg spre bine merg acum spre şi mai rău şi că „degeaba a venit neamţul, căci muncitorii nu sunt trataţi nemţeşte”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...