Sub Lupă

Ruptură clară în USL-ul din Vâlcea

Liberalii au trimis de aproape o lună o sesizare privind conflictul de interese în care se află preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea

Dragostea din USL nu a durat decât o vară, partenerii social-democraţilor din Vâlcea declanşând războiul împotriva liderului PSD Vâlcea, Ion Cîlea, sub motivul conflictului de interese înregistrat de acesta prin ocuparea postului de preşedinte în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Vâlcea. Deşi mai mulţi primari PNL s-au retras deja din cadrul asociaţiei, nominalizând alte persoane care să reprezinte comunităţile locale respective, Ion Cîlea se agaţă din răsputeri de scaunul de preşedinte al ADI Apa Vâlcea. În urmă cu aproape o lună, liderii liberali au solicitat de la Agenţia Naţională pentru Integritate clarificări pentru lămurirea situaţiei lui Cîlea. „Nu a sosit încă un răspuns. Şi cei de la ANI au un volum imens de muncă în această perioadă. Mai aşteptăm până când vom fi edificaţi”, a declarat o sursă din interiorul PNL Vâlcea.

Miza: 120 de milioane euro

Miza bătăliei din spatele scandalului ADI Apa Vâlcea o reprezintă finanţarea europeană de 120 milioane euro obţinută pentru implementarea masterplanului de apă în judeţul Vâlcea prin operatorul regional Acvarim SA, societate în care sunt asociaţi Consiliul Judeţean Vâlcea şi Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea. Fondurile, care ar trebui să asigure alimentarea şi deservirea în bune condiţii a infrastructurii de alimentare cu apă din judeţ, au devenit un adevărat măr al discordiei între cele două mari forţe politice din cadrul USL. Ca idee, masterplanul de apă al Vâlcii este unul dintre cele mai mari din ţară, cel al Doljului, de 180 milioane euro, fiind în primele cinci.

Dragnea: „Vreţi fonduri de dezvoltare sau vreţi bani pentru alegeri anticipate?”

Miza bătăliei din spatele scandalului ADI Apa Vâlcea o reprezintă finanţarea europeană de 120 milioane euro obţinută pentru implementarea masterplanului de apă în judeţul Vâlcea.

Ales preşedinte al ADI Apa Vâlcea la începutul lunii februarie, Ion Cîlea a intrat din prima săptămână în vizorul ANI, după ce agenţia a declanşat o serie de controale vizând componenţa asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. În prima fază au fost vizate trei judeţe, printre care şi Hunedoara. Dacă în 2008, Hotărârea de Guvern 855 pentru înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, asociaţii destinate în special administrării serviciilor de apă, canal, salubrizare şi iluminat public recomanda prezenţa reprezentanţilor consiliilor locale, ai consiliilor judeţene şi primarii oraşelor şi comunelor în aceste asociaţii, situaţia pare să se fi schimbat radical din punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate. Reprezentanţii instituţiei susţin că se intră sub incidenţa conflictului de interese şi deturnării de fonduri. În Hunedoara, situaţia s-a rezolvat rapid, preşedintele CJ şi 22 de primari incluşi în asociaţie dându-şi demisia pe capete. În Vâlcea doar primarii liberali au dat tonul, ceva mai timid ce-i drept, până în acest moment retrăgându-se din componenţa asociaţiei Ilie Fârtat, primarul oraşului Horezu, Ion Bîzîc, primarul din Băbeni şi alesul din Băile Govora, Mihai Mateescu. De altfel, acesta a precizat că a căutat să lămurească chestiunea încă de la mijlocul lui februarie. „Am fost invitat la un seminar care viza tocmai combaterea corupţiei în rândul administraţiei, la care au participat vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Am ridicat problema includerii mele în cadrul ADI Apa Vâlcea şi răspunsul lui Dragnea m-a lămurit pe deplin. M-a întrebat: «Păi, ce căutaţi în asociaţie? Vreţi fonduri de dezvoltare sau bani pentru alegeri anticipate?». Am încercat să-i deschidem ochii şi lui Cîlea, dar nu prea ai cu cine vorbi pe această temă. De fapt, la ADI Apa Vâlcea neregulile sunt cu duiumul. Bugetul nu a fost prezentat niciodată clar. Consiliul Director şi-a votat salarii de 30 de milioane lei vechi lunar, în condiţiile în care indemnizaţia mea de primar de oraş nu ajunge la acest nivel. Lucrurile acestea s-au petrecut şi în perioada în care a fost preşedinte Ilie Amuzan, fostul primar al Călimăneştiului, şi se petrec şi acum, cu Cîlea”, declară primarul din Băile Govora. De altfel, problema votului ultra-rapid desfăşuratîn şedinţele ADI Apa Vâlcea a fost ridicată şi primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, acesta solicitându-i în urmă cu o lună noului preşedinte al asociaţiei ca punctele de pe ordinea de zi să fie însoţite de documentaţia necesară aprofundării acestor teme.

Şedinţă fără cvorum? Merge şi aşa!

Ultima şedinţă a ADI Apa Vâlcea a fost organizată la finalul lunii februarie, în care Ion Cîlea a propus modificarea statutului, propunere care a fost votată în unanimitate de cei 36 de membri prezenţi la şedinţă, din totalul de 47. Ca atare, statutul a fost modificat în sensul în care hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei se iau cu trei pătrimi din numărul asociaţiilor şi cu majoritatea voturilor asociaţilor prezenţi. Încă două propuneri aflate pe ordinea de zi au trecut la foc rapid, printre acestea numărându-se şi intrarea în această entitate a încă 17 localităţi: Amărăşti, Bărbăteşti, Budeşti, Câineni, Cernişoara, Drăgoeşti, Făureşti, Fârtăţeşti, Galicea, Olanu, Pesceana, Racoviţa, Runcu, Scundu, Titeşti, Tomşani, Voiceşti. Cu toate că în sală se aflau 36 de reprezentanţi ai unor localităţi din Vâlcea, Ion Cîlea a căzut în propria-i capcană, considerând că are cvorumul necesar pentru a-şi vota propunerile de pe ordinea de zi. „S-a înşelat amarnic domnul Cîlea. Nu s-a întrunit cvorumul pentru că reprezentantul oraşului Horezu nu a primit încă mandatul de reprezentare din partea Consiliului Local Horezu. În aceeaşi situaţie este şi reprezentantul Băbeniului. Tot ce au aprobat în această şedinţă este lovit de nulitate”, consideră primarul Mateescu. Liberalii vâlceni au anunţat că vor contesta în instanţă hotărârile adoptate în şedinţa ADI Apa Vâlcea din 27 februarie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...