Actualitate

Noua taxă de poluare îi zăpăceşte şi mai rău pe şoferi

Mehedinţenii care s-au bucurat că şi-au recuperat, prin instanţă, taxa pentru emisiile poluante plătită la înmatricularea maşinii ori cei care au obţinut, tot prin instanţă, dreptul de a-şi înmatricula maşinile fără să plătească această taxă au acum toate motivele să regrete succesul de la judecată.

Potrivit inspectorul principal Dorinel Nache de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Mehedinţi, cumpărătorii de maşini second-hand vor fi obligaţi să prezinte la dosar un act din care să reiasă faptul că pentru maşina cumpărată a fost sau nu recuperată taxa auto. „La dosarul de înmatriculare se cere şi o adeverinţă eliberată de Finanţele Publice, din care să rezulte dacă a fost achitată taxa pentru emisiile poluante şi dacă a fost restituită. În cazul în care taxa a fost restituită printr-o hotărâre judecătorească, cetăţeanul este îndrumat din nou la ghişeele Trezoreriei, pentru a achita, din nou, taxa. Serviciul nostru nu va înmatricula sau va transcrie vreo maşină decât pe baza acelei adeverinţe”, explică Nache. De asemenea, potrivit lui Nache, taxă vor plăti, la reînmatriculare, şi cei care îşi cumpără maşini second-hand intrate în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, pentru care s-au plătit, la acea vreme, taxe vamale.

Proprietarii care şi-au recuperat taxa, vor vinde mai greu maşina

Principalul efect al acestor măsuri va fi, cu siguranţă, o nouă blocare a pieţei auto, întrucât, pe de-o parte, cumpărătorii vor fi dispuşi să plătească doar un preţ mai mic, redus cu taxa de poluare pe care o vor avea de plătit, iar pe de altă parte, vânzătorii vor continua să ţină cu dinţii de preţ. „Deja ne-au dat peste cap cu atâtea articole şi legi schimbate şi preschimbate la taxa auto. Eu mi-am recuperat peste 1.000 de euro în instanţă la un Opel adus din Germania şi vreau să o vând pentru că nu mai pot să o întreţin şi carburantul se scumpeşte de la o săptămână la alta. Sper să iau măcar trei sferturi din banii care i-am dat pe ea pentru că numai eu ştiu câtă grijă am avut de ea. E clar că această măsură este în dezavantajul nostru pentru că un cumpărător pune acum în balanţă dacă eu mi-am recuperat sau nu taxa auto în instanţă. Omu’ se va duce să caute mai mult pe la cei care nu au dat statul în judecată. Asta e, ne-am bucurat degeaba pentru banii luaţi înapoi”, a spus un samsar din oraş. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mehedinţi, numai în anul 2012 s-au înregistrat peste 1.700 de dosare cu litigii instanţă privind returnarea taxei auto din care 950 de dosare au fost soluţionate irevocabil, restul fiind pe rol în diverse etape. Alte câteva sute de mehedinţeni şi-au recuperat şi în anii trecuţi taxa auto în instanţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...