Actualitate

Arhivele Naţionale Mehedinţi, în vizorul prefectului Drăghiea

Directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Mehedinţi se plânge de lipsa personalului din subordine

Lipsa personalului de specialitate, dar şi neseriozitatea autorităţilor publice locale, care sunt obligate să răspundă de organizarea arhivelor de documente, sunt câteva nemulţumiri pe care directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Mehedinţi , dr. Tudor Răţoi le-a adus în atenţia prefectului Nicolae Drăghiea în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Cu doar opt persoane aflate în subordine, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, dr. Tudor Răţoi trebuie să facă faţă unui volum extrem de mare de muncă. Reprezentantul instituţiei a prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural doar o parte dintre problemele cu care se confruntă instituţia pe care o conduce de atâta timp. Cele mai importante se referă la ignoranţa pe care angajaţii care au drept sarcină organizarea arhivei instituţiilor o manifestă atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor de serviciu. „În 2007 apăruse o Ordonanţă de Urgenţă care ne obliga să preluăm anumite categorii de documente şi ni se promitea că se va suplimenta schema de personal. Şi chiar s-a şi făcut acest lucru, dar numai teoretic, pentru că practic, atunci când am fost să luăm bani pentru plata acestor oameni, ni s-a spus că nu sunt bani. În momentul în care s-au făcut reducerile de personal din Ministerul de Interne, lucrurile s-au rezolvat pe seama Arhivelor Naţionale, pentru că s-au redus posturile create pentru acest Compartiment de Îndrumare şi Control. În momentul de faţă, noi suntem doar nouă oameni”, a declarat directorul Arhivelor Naţionale din Mehedinţi, dr. Tudor Răţoi.

Acte importante, neclasificate

"În 2007 apăruse o Ordonanţă de Urgenţă care ne obliga să preluăm anumite categorii de documente şi ni se promitea că se va suplimenta schema de personal. Şi chiar s-a şi făcut acest lucru, dar numai teoretic, pentru că practic, atunci când am fost să luăm bani pentru plata acestor oameni, ni s-a spus că nu sunt bani.", dr. Tudor Răţoi, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Mehedinţi

De multe ori, în controalele pe care le efectuează în teritoriu, angajaţii direcţiei descoperă faptul că actele importante care trebuie să fie arhivate şi clasificate conform legilor în vigoare sunt dispărute sau nu se regăsesc acolo unde trebuie. „Este un pericol de care nu ne dăm seama acum, dar poate fi catastrofal atunci când vor trece anii, iar cineva va avea nevoie de aceste acte. Pentru că există documente care ar trebui inscripţionate cu litera «P», ceea ce înseamnă că ar trebui păstrate. Astfel, Arhivele Naţionale nu preiau toate documentele, ci numai cele care în nomenclatoarele arhivistice sunt desemnate cu această literă. Sunt documente care, în perspectiva timpului, vor asigura cunoaşterea istoriei”, a declarat dr. Tudor Răţoi, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale din Mehedinţi.

„Multe instituţii au deficienţe la arhivare”

Dintre cei 78 de creatori de documente pe care reprezentanţii Serviciului Judeţean i-au verificat în ceea ce priveşte legalitatea şi corectitudinea clasificării şi arhivării documentelor, 14 creatori de documente au fost descoperiţi cu deficienţe foarte grave la capitolele menţionate. „Situaţia este mediocră, poate chiar submediocră. Din păcate, instituţiile care desfăşoară activitatea de arhivistică nu se implică suficient de mult. Documentele trebuie selecţionate anual de către o comisie de selecţionare, formată de şeful compartimentelor creatorilor de documente. Acest lucru însă nu se întâmplă, din păcate. Se observă o slabă lucrare în ceea ce priveşte prelucrarea arhivistică a documentelor. Inventarierea este o lucrare fundamentală, iar în acest sens au apărut o serie de firme private care iau foarte mulţi bani pentru aşa ceva, iar calitatea lucrărilor executate este foarte proastă. Am întâlnit un caz, la o primărie, unde s-au plătit sute de milioane de lei vechi pentru o astfel de firmă, iar cei de acolo nu au făcut decât să pună actele în nişte cutii, care nici măcar nu erau cutii speciale pentru arhivare”, a concluzionat directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Tudor Răţoi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...