Economic

Deputatul Rădulescu, atac la Vosganian

Parlamentarul democrat-liberal îl acuză pe ministrul Economiei de ipocrizie

Deputatul PDL vâlcean Romeo Rădulescu iese la rampă, acuzându-l pe Varujan Vosganian de lipsă de transparenţă în comunicarea adevăratei situaţii înregistrate pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea. În opinia parlamentarului democrat-liberal, insolvenţa declanşată la Oltchim SA are rolul de a trimite în şomaj muncitorii fără acordarea vreunui salariu compensatoriu, ca „bonificaţie” angajaţii combinatului chimic vâlcean primind doar dezinformări. „Nu este singurul caz, la Hidroelectrica s-a practicat acelaşi tip de insolvenţă indusă şi menţinută mult peste termenul anunţat iniţial. Rezultatul a constat în concedierea a peste 1500 de angajaţi Hidroelectrica la nivelul întregii ţări, fără acordarea vreunui salariu compensatoriu”, a afirmat Rădulescu.

„Muncitorilor nu li se spune adevărul!”

Din punctul de vedere al deputatului Rădulescu, muncitorii de la Oltchim rămân în continuare masă de manevră, de această dată în mâna USL-ului. „Guvernul a minţit şi şi-a bătut joc de aceşti oameni. Guvernul Ponta a devenit o fabrică de şomeri. Muncitorilor de la Oltchim nu li se pune adevărul! Nu li s-a transmis că nu îşi vor vedea salariile pe decembrie şi avansul pe ianuarie. Odată ce combinatul a intrat în insolvenţă nu au decât să se înscrie la masa credală cu aceste sume datorate. Ministrul Vosganian a pregătit o serie de concedieri masive, dar nici de această dată nu li se explică că în cazul insolvenţei unei societăţi nu se pot acorda salarii compensatorii. Nu este singurul caz în care guvernanţii procedează astfel. Mechel, Hidroelectrica, Hidroconstrucţia, Electromontaj au fost luate la rând, iar Hidroserv este pe drum”, afirmă deputatul Romeo Rădulescu.

Reacţie în cascadă: 16.000 de şomeri în Vâlcea

Cifrele avansate de Romeo Rădulescu după evaluarea situaţiei existente pe platforma chimică a Vâlcii sunt alarmante. „Iniţial am vorbit de 15.000 de şomeri în cazul falimentării combinatului chimic. O nouă estimare indică însă 16.000 de şomeri în judeţ. Sigur, este o reacţie în lanţ. Uzinele Sodice Govora îşi pierd furnizorul de materie primă în cazul dispariţiei Oltchim, CET este într-o situaţie gravă, exploatarea de calcar de la Costeşti îşi va reduce activitatea, la fel ca şi exploatarea de sare de la Ocnele Mari. Da, Guvernul Boc avea o strategie de privatizare a Oltchim la pachet cu Arpechim. Existau deja două oferte: de la TISE şi încă o companie. Cei de la TISE erau de acord să ajute statul român în achiziţionarea rafinăriei Arpechim”, a mai spus Romeo Rădulescu.

Vosganian poartă discuţii cu Ambasadorul Rusiei la Bucureşti

„Guvernul are mai multe oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime”, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este „foarte sceptic”, compania vâlceană fiind în totalitate, “până la ultima bordură”, gajată la bănci. „Nu vă pot spune cine sunt companiile interesate pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să transform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut”, a afirmat Vosganian în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV. Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia. Vosganian a adăugat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel, care de curând au fost vândute pentru 52 de euro. „Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de ofertă există în continuare şi această ipoteză”, a declarat ministrul Vosganian. El a adăugat că are şi un „plan B” în ceea ce priveşte Oltchim, care constă în accesarea unor fonduri de la un consorţiu de bănci şi numirea unui management privat care să atragă şi traderi de produse şi materii prime în sprijinirea combinatului chimic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...