Actualitate

FMI este sceptic în legătură cu privatizarea Oltchim

Vosganian: Avem mai multe oferte pentru Oltchim

Guvernul are mai multe oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic", compania vâlceană fiind în totalitate, “până la ultima bordură”, gajată la bănci.

"Nu vă pot spune cine sunt companiile interesate pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să tranform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut", a afirmat Vosganian în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV. Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia.
Vosganian a adăugat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel, care de curând au fost vândute pentru 52 de euro.
"Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de ofertă există în continuare şi această ipoteză", a declarat ministrul Vosganian.

El a adăugat că are şi un "plan B" în ceea ce priveşte Oltchim, care constă în accesarea unor fonduri de la un consorţiu de bănci şi numirea unui management privat care să atragă şi traderi de produse şi materii prime în sprijinirea combinatului chimic.

Potrivit lui Vosganian, Oltchim este în continuare o companie "privatizabilă", însă organismele financiare internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt "foarte sceptice" în reuşita unui astfel de demers.
"Am trei orizonturi de timp petru Oltchim. Unul scurt, de două luni, în care eu trebuie să rezolv problema funcţionării curente.(...) Orizontul pe termen mediu este iunie-iulie, pentru că până atunci noi trebuie să ştim dacă Oltchim este privatizabil sau nu. Eu încă mă încăpăţânez să cred ca este privatizabil. Vă mărturisesc că organismele financiare internaţionale sunt foarte sceptice în privinţa Oltchim. Orizontul pe termen lung este până la sfârşitul acetui an, când Oltchim trebuie să intre în astfel de parametrii încât să înceapă să aibă dialog şi cu creditorii şi să înceapă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară", a spus Vosganian.

"Planul B este să luăm nişte bani de la un consorţiu de bănci, să facem un management privat la Oltchim, chiar de forma unei societăţi comerciale, (...) care să dea încredere traderilor să vină şi ei în această combinaţie cu băncile", a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Arpechim, la pachet cu Oltchim

Vosganian a mai declarat că strategia Guvernului rămâne în continuare ca rafinăria Arpechim, care asigură materia primă pentru combinatul Oltchim, să fie dată la pachet în cazul unei privatizări. Vosganian spune că CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe, a promis că va menţine Arpechim pe linia de plutire, până la o eventuală privatizare a Oltchim.

“Dacă Arpechim nu are viitor, eu nu am nicio şansă să merg la bănci şi să cer bani în contul garanţiei. De aceea, pentru mine un mesaj pozitiv din partea OMV Petrom este fundamental. Am avut o discuţie cu Mariana Gheorghe şi în paralel cu băncile şi am obţinut următoarele garanţii: de la bănci, că orice formulă de privatizare va avea o formulă integrată cu platforma de petrochimie, iar de la doamna Mariana Gheorghe că Arpechim va fi ţinut într-o formulă integră fizic şi funcţional, până când noi vom face oferta de privatizare Oltchim. Noi dorim o privatizare integrată chimie-petrochimie, iar pentru asta avem nevoie de ipoteza rafinăriei Arpechim. Pentru că s-ar putea ca unii doritori să ia Oltchim să aibă sursele lor de materie primă, iar alţii să găsească o formulă de integrare a rafinăriei”, a spus Vosganian.

Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat până la jumătatea acestui an, pentru că altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciază că soluţionarea din partea Comisiei Europene pe această temă nu va veni curând.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...