Economic

Oltchim, raportul oficial de monitorizare a dezastrului şi hoţiei

Ministrul Vosganian şi administratorii judiciari Piperea şi Bălan au prezentat un raport preliminar al situaţiei în care se găseşte combinatul chimic vâlcean

Ministrul Economiei Varujan Vosganian şi administratorii judiciari ai Oltchim SA au ieşit săptămâna trecută la rampă pentru a prezenta raportul preliminar al situaţiei în care se găseşte combinatul chimic din Vâlcea. „Sunt în posesia unui raport preliminar de declanşare a procedurii de insolvenţă, urmând ca până la jumătatea lunii martie administratorul judiciar să prezinte un raport detaliat. Cred că pe cazul Oltchim se poate întemeia orice aserţiune ca statul să se retragă din economie, urmând ca statul să îşi menţină calitatea de garant al liberei competiţii. Strategia de marketing a Oltchim prevedea un astfel de deznodământ.
Oltchim a început să meargă tot mai mult pe relaţii dintre furnizorii de materie primă care erau în acelaşi timp şi clienţi care nu permiteau asigurarea fluxurilor curente şi a obligat Oltchim să facă datorii. Această strategie nu a fost doar greşită, ci şi extrem de îndoielnică din punct de vedere moral. Avem multe firme care sunt în acelaşi timp furnizori şi clienţi. Am să vă dau patru exemple:
- Chempro Chemical Vâlcea, printre administratori figurează fiul fostului director general al Oltchim, Călin Alex Roibu. Aceeaşi firmă este şi client;
- o altă fimă, Olt Grup Pvc SRL, printre administratorii statutari apare domnul Gheorghe Roibu, fratele fostului director general. Aceeaşi firmă se regăseşte şi printre clienţi;
- printre prestările servicii mentenanţă Protetchim SRL, unde găsim printre administratori pe Constantin Roibu, fostul director general şi pe Mihai Diculoiu, care este reprezentantul sindicaliştilor. Aceeaşi firmă este şi client.
- mai găsim firma SC Designo SRL, printre administratori domnul Constantin Roibu şi Radu Olaru, directorul general adjunct, aceeaşi firmă o găsim şi la clienţi. Şi mai interesant este că unele din aceste firme au intrat în insolvenţă, ducând în neant şi banii Oltchim. Firma Olt Grup PVC, care este administrată de fratele fostului director general şi firma Oltchim GMBH, au rămas, fiind în insolvenţă, cu o datorie, pe care probabil că nu o vor mai plăti niciodată, de 7 milioane euro”, a afirmat Varujan Vosganian.

Salarii umflate peste măsură

Nicolae Bălan, unul din administratorii judiciari ai combinatului chimic a precizat la rândul său: „Avem o sarcină deosebit de dificilă pentru că suntem confruntaţi cu dificultăţi cu operarea curentă. Suntem în negocieri cu sindicatele pentru a găsi o formulă de optimizare a cheltuielilor salariale, o legătură între venituri şi cheltuieli”. Din comparaţia făcută în ceea ce priveşte numărul de personal şi fondurile salariale, a rezultat că între 2009-2012 numărul de salariaţi a scăzut cu 12%, iar fondul de salarii a crescut cu 40%, rezultând o creştere salarială de 50%. În 2010, salariul mediu net la Oltchim era de 1900 lei, în timp ce la Arpechim ajungea la 3100 lei. Reglarea decalajului salarial după achiziţionarea secţiei de piroliză din cadrul Arpechim a fost făcută prin metoda mediei aritmetice fără a se lua în calcul faptul că muncitorii preluaţi de la Arpechim erau 500, iar numărul angajaţilor Oltchim era 3200. În acest moment, salariul mediu brut în Oltchim ajunge la aproape 4000 lei, salariul mediu net cifrându-se la peste 2800 lei. "Vom avea cu siguranţă o listă detaliată care să reflecte cauzele şi persoanele care se fac vinovate. Nu vă ascund că se cumpără în continuare energie electrică la preţuri foarte mari şi sunt capacităţi de producţie neutilizate", a mai spus Nicolae Barbu.

Vinovaţii: persoane juridice şi instituţii

„După ce am redactat acest raport preliminar, suntem în măsură să vă declarăm că sunt persoane care au cauzat în mod culpabil insolvenţa Oltchim. Dacă cineva îşi punea întrebarea când se va afirma acest lucru, acesta e momentul în care afirmăm că există persoane care sunt culpabile de insolvenţa Oltchim. Există contracte care sunt cauze subiective sau obiective ale insolvenţei şi s-ar putea să vedeţi şi instituţii, persoane juridice, care sunt culpabile de determinarea insolvenţei la Oltchim”, a comentat şi avocatul Gheorghe Piperea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...