Actualitate

Apicultorii din Mehedinţi, supăraţi foc pe Guvernul Ponta

Producătorii de miere se plâng de impozitele aplicate de „trântorii” din Guvern

Ce n-a făcut niciun guvern român, de pe vremea regelui şi până în prezent, nici măcar comuniştii, face Guvernul Victor Ponta. Este vorba de impozitarea stupăritului. Apicultorii din Mehedinţi susţin că acest bir aberant, care îl vizează şi pe ţăranul cu mai mult de două vaci, două hectare de cereale, 10 oi sau capre, sau cu mai mult de 6 porci, încurajează nemunca şi descurajează investiţiile şi implicit creşterea producţiei! Ca un paradox, numele de Ponta nu e străin de domeniul apicol. „Ponta mătcii“ se spune atunci când regina stupului începe să depună ouă în vederea creşterii numărului de albine şi dezvoltării familiei, coloniei. Din păcate, măsurile lui Ponta-premier au efectul invers, de scădere a numărului de albine.

O măsură dură, luată în pripă de Guvernul USL, este impozitarea veniturilor din agricultură, mai exact, birul pe spinarea ţăranului. Puţini agricultori ştiu că de acum înainte vor fi obligaţi să plătească impozit dacă au mai mult de 2 vaci, mai mult de 2 hectare de cereale cultivate, mai mult de 10 oi sau capre, mai mult de 6 porci sau mai mult de 50 de familii de albine. Iar ţăranul care nu depune declaraţia de venit până pe data de 25 mai riscă să primească şi o amendă în afară de plata efectivă a impozitului. Gospodarii de la ţară nu ştiu despre acest bir, întrucât a fost introdus discret, fără o comunicare serioasă din partea guvernanţilor, prin ordonanţă de urgenţă. Primii care s-au arătat revoltaţi au fost apicultorii.

Supărarea apicultorilor

Apicultorii susţin că stupăritul nu s-a impozitat de pe timpul regelui. Nici comuniştii n-au impozitat stupăritul, nici toate guvernele de la Revoluţie şi până în prezent. Doar Guvernul Ponta o face. Cu toate că numele premierului nu e străin de domeniul apicol. Toţi stuparii ştiu că din februarie - martie, regina începe să depună ponta, adică să înceapă ouatul, „să puieze”. Ponta mătcii sau ponta reginei înseamnă depunerea ouălelor. Specialiştii în apicultură susţin că cel mai important rol al albinelor este polenizarea, lucru evidenţiat în multe tratate de specialitate. Cât priveşte valorificarea mierii, în ultimii ani, din cauza secetei, cei mai mulţi stupari nu au câştigat mai nimic. În plus, pentru o familie de albine nu se dă subvenţie de la APIA cum se dă pentru terenuri şi animale. Preotul Ştefan Daia, din parohia Cujmir, este apicultor cu ştate vechi. Dragostea lui faţă de albine şi stupărit este arhicunoscută în judeţ. La fel ca toţi apicultorii din comuna sa, părintele ne-a povestit că a primit cu stupefacţie vestea că se impozitează stupăritul: „Îţi spun sincer că de când ştiu eu niciodată nu s-a impozitat apicultura. Ce le-a venit conducătorilor noştri, nu ştiu. Nu pot judeca eu pe mai marii ţării, dar parcă mai rău încurcă decât să facă bine. Am 90 de stupi, dar nu ştiu cu ce voi ieşi din iarnă că iernatul e cu probleme. Părerea mea este că vom ajunge la faliment. Şi-aşa cheltuim cu ei mai mult decât producem. Nu vedeţi că dacă nu este irigare nu există cules ca să facem miere. E mai tot timpul secetă. Nici comuniştii cât au fost de comunişti n-au impozitat apicultura. Din contră, ne dădeau zahăr de stimulare, lăzi noi ca să ne dezvoltăm, să facem polenizarea plantelor. Acum n-avem ce face!” ne-a declarat preotul apicultor Ştefan Daia. Mulţi apicultori au accesat fonduri europene prin măsurile 141 şi 112 de sprijinire cu 1500 de euro pe an timp de 5 ani şi respectiv 20.000 de euro, însă acestea sunt proiecte cu condiţionalităţi stricte de dezvoltare şi extindere şi nu subvenţii. „Guvernanţii cred că au văzut că apicultorii primesc bani europeni pe proiecte şi din acest motiv s-au gândit să pună impozit. Dar aceşti bani nu reprezintă subvenţii, ci sunt daţi ca să respecţi un plan de afacere”, susţine preotul Ştefan Daia.

Afacerea cu miere, în declin

Un alt contestatar al măsurii adoptate de guvernanţi privind impozitarea stupăritului este Doru Bivolaru din Isverna. Acesta susţine că în ultimii ani s-a înregistrat un regres în producţia de miere din România, iar noua taxă pare menită să reducă numărul apicultorilor în ţară.
„Suntem foarte dezamăgiţi şi pesimişti pentru că ne-au mai pus un bir pe cap. Majoritatea stuparilor din zona pe care o reprezint au peste 50 de familii de albine, deci sunt nevoiţi să plătească acest impozit. Pe lângă faptul că este un bir destul de mare, trebuie să se ia în considerare şi faptul că noi avem câştigul în funcţie de an. Este posibil să nu scoţi nici cheltuielile dacă anul apicol este prost, dar să mai plăteşti şi impozit...! Spre exemplu, anul trecut nu a fost rapiţă, la salcâm a plouat, la tei a fost secetă, iar floarea-soarelui este modificată genetic. De unde să mai produci miere?!”, spune apicultorul Doru Bivolaru din Isverna. El susţine că anul trecut s-au obţinut aproape 20 de kilograme pe fiecare familie, destul de puţin la câte cheltuieli implică munca de apicultori.

Pragul de impozit, de la 50 de stupi în sus

Măsura îi nemulţumeşte şi pepreşedinţii asociaţiilor apicole din judeţ care spun că foarte mulţi membri le-au spus că se văd nevoiţi să nu îşi mai extindă afacerea pentru a fi scutiţi de impozit. Căci puţini ştiu că profitul în apicultură apare după trei-patru ani de investiţii serioase. „Pe mulţi nu-i mai trage inima să mai dezvolte această afacere. Vor încerca să mai vândă din stupi pentru ca să rămână la pragul maxim neimpozabil de 49 de stupi. Eu sunt apicultor din anul 1975 şi ştiu foarte bine că nici pe timpul comuniştilor n-am fost impozitaţi. Motivele sunt multe. Sunt ani când nu scoţi nimic profit, e vorba de polenizare şi multe alte motive. Acum, dacă tot s-a băgat impozitarea, asociaţia noastră a propus să se dea la anul subvenţie de 10 lei pentru fiecare familie de albine, cum se dă de la APIA pentru terenuri şi pentru animale. Am mai cerut să ne plătească polenizarea, că prin polenizarea culturilor se creşte producţia cu 30% până la 100%. Asta pentru anul viitor, să vedem ce se va stabili”, ne-a declarat preşedintele ACA Mehedinţi, Ştefan Lungu. „Cea mai importantă activitate a albinelor este polenizarea şi din acest motiv stupăritul nu s-a impozitat de pe vremea regelui. Acum, că s-a băgat impozitarea aceasta, nu pot decât să vă confirm şi eu că apicultorii sunt supăraţi şi descurajaţi”, ne-a declarat la rândul său preşedintele asociaţiei apicole „Pro Apis”, Angel Băloi.

Impozite pentru toţi agricultorii

O. G. nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale vizează impozitarea veniturilor din agricultură. A fost publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23.1.2013, este deci literă de lege cum se spune.
Art. 74 (5) Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:
a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv;
b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

04.04.2014 - 23:25nu conteaza :este mai important ce faci tu sau sau sa cumperi de la import. dupa acest subiect cu toate ca sunt incepator si vroiam sa ma dezvolt cred ca le dau foc.nu are nici un rost sa muncesti degeaba.sa ne amintim de birurile turcesti,cand se platea in miere. intrebare mai merita apicultura in tara la atatea taxe si restul.sictir onor.............

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...