Inedit

Comandantul puşcăriei, condamnat la viaţă de ocnaş

Lovitură dură pentru fostul director al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin

Fostul director de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, comisarul-şef Sever Sâma a primit o condamnare definitivă de 3 ani de închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi tovarăşa lui de fapte penale Cornelia Cotârţă, şi ea fost salariat la acelaşi penitenciar. Cei doi se află încarceraţi în arestul IPJ Mehedinţi şi urmează a fi predaţi în sistemul penitenciar pentru a-şi ispăşi pedepsele. În aceste zile, comisarul şef Sever Sâma va fi găzduit într-o celulă cu deţinuţi de drept comun, poate chiar în Penitenciarul Severin!

Comisarul-şef Sever Sâma, fostul director al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, se întoarce în instituţie. Însă nu pe funcţie, nu ca salariat, nici ca vizitator, ci în calitate de deţinut, adică de persoană privată de liberate. Tot aceeaşi soartă o are alt lucrător al penitenciarului, agentul principal Cornelia Cotârţă, însă, fiind femeie, cel mai probabil va fi trimisă „la răcoare” în Penitenciarul Târgşor. Comisarul-şef Sever Sâma şi prietena lui Cornelia Cotârţă au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil, ambii la câte 3 ani de închisoare cu executare, într-un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova, care a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Infracţiunile din acest dosar sunt multiple: delapidare, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la punerea în circulaţie a unui autovehicul cu numere false de înmatriculare în formă continuată. În baza mandatelor de executare a pedepselor cu închisoarea primite, poliţiştii compartimentului Urmăriţi al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Mehedinţi i-au săltat de la domicilii, joi 21 februarie 2013, pe comisarul-şef Sever Sâma şi pe agentul principal Cornelia Cotârţă şi i-au depus în arestul IPJ Mehedinţi. În cursul acestei săptămâni, cei doi condamnaţi urmează să fie predaţi în sistemul penitenciar pentru a-şi ispăşi pedepsele. Comisarul-şef Severin Sâma ar putea avea parte de cea mai mare umilinţă din viaţa lui. Aceea de a fi trimis ca deţinut chiar în Penitenciarul Severin, unde înainte a fost ditamai directorul...

Comandantul Sâma şi prietena Cornelia Cotârţă, afaceri penale din penitenciar

Comisarul-şef Sever Sâma se pensionase de ceva timp. Însă plecase cu tinicheaua de coadă cum se spune, mai precis cu un dosar penal extrem de stufos. Pe vremea când era comandant la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin şi avea în mână pâinea şi cuţitul, cum se spune, comisarul-şef Sever Sâma nu a putut-o refuza pe colega lui de serviciu, Cornelia Cotârţă, o femeie finuţă şi atrăgătoare, de altfel, care i-a pus sub nas să semneze mai multe adeverinţe din care să reiasă că nu mai puţin de cinci persoane sunt salariaţi ai unităţii, deşi aceştia nu aveau legătură cu penitenciarul. Cu aceste adeverinţe false, femeia, creierul afacerii necurate, „i-a ajutat” pe cei cinci civili să scoată bani de la mai multe bănci, pentru ea, contra unor comisioane atrăgătoare. Ulterior, însă, când ratele de la bănci i-au sufocat pe cei împovăraţi, iar doamna Cotârţă s-a făcut că plouă, doi dintre falşii salariaţi de penitenciar s-au hotărât să dea totul în vileag, la poliţie. Oamenii legii au mai fost sesizaţi şi de reprezentanţii băncilor, dar şi de conducerea penitenciarului.
Toată afacerea a început să dea de bănuit când băncile au trimis adrese la penitenciar, în care cinci salariaţi erau consideraţi rău-platnici, cerându-se re-ţinerea banilor pe ştatul de plată. Noua conducere a unităţii a intuit că la mijloc este vorba de un matrapazlâc şi că respectivii nu sunt de fapt salariaţi ai penitenciarului, aşa cum reieşea din adeverinţele completate de agentul principal Cotârţă şi semnate de comisarul-şef Sâma.

Unii din falşii salariaţi erau rudele doamnei Cotârţă

În dosarul penal 2448/P/2009, instrumentat de procurorii Curţii de Apel Craiova, prejudiciul creat băncilor se ridică la câteva miliarde de lei vechi. Fostul comandant al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, comisarul-şef în rezervă Sever Sâma, a ajuns, astfel, un pensionar stresat, tocmai pentru că ştia că putea ajunge după gratii, adică din comandant ar putea ajunge condamnat. Dosarul, aşa cum prevăd procedurile legale în cazul unor persoane cu epoleţi, a fost instrumentat de procurorii de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Asta după ce ancheta preliminară au efectuat-o poliţiştii de la Ser-viciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi. Prejudiciul băncilor păcălite cu adeverinţe de către falşii angajaţi de penitenciar este de 600 de milioane de lei vechi, 45.000 de euro şi 24.000 de franci elveţieni. Cei cinci civili din Severin de care Cornelia Cotârţă s-a folosit sunt Erji L., Victor N., Iuliana V., Marius C. şi Ana C., aceştia doi din urmă chiar rude cu ea.

Ştampila lui Sâma era falsă, nu şi semnătura

În timpul anchetei, s-a stabilit cu certitudine că adeverinţele false au fost completate olograf de agentul Cornelia Cotârţă. Şi mai important este că, tot în urma unei expertize grafologice, s-a stabilit că ştampila de pe acele adeverinţe nu este cea originală a Penitenciarului Severin, însă semnătura comandantului de atunci, Sever Sâma, nu a fost falsificată, aşa cum acesta a susţinut iniţial la începutul interogatoriului. Deci el a semnat clar, cu mâna lui, pe acele adeverinţe, că cele cinci persoane sunt angajate ale instituţiei, când de fapt nu era aşa. În plus, nu intra în atribuţiunile de serviciu ca agentul principal Cornelia Cotârţă să completeze astfel de adeverinţe, ci a altor persoane din penitenciar. Şi cum în scriptele Penitenciarului Severin, nu s-a înregistrat nimic în acest sens, s-a dovedit că Sâma şi Cotârţă au fabricat adeverinţele false, în afara penitenciarului. Şi inspectorii de credite de la bănci au vina lor. Asta pentru că n-au verificat autenticitatea adeverinţelor respective, când au dat undă verde pentru împrumuturile celor cinci persoane, care nu erau salariaţi la penitenciar. De precizat că Sever Sâma a avut şi dosare penale pentru încălcarea legislaţiei rutiere, de notorietate fiind condusul maşinii sub influenţa băuturilor alcoolice ori cu permisul auto suspendat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...