Eveniment

Fântâni otrăvite la Nicolae Bălcescu

Mai mulţi localnici din comuna vâlceană au fost la un pas să îşi piardă viaţa după ce sursele de apă le-au fost intoxicate cu motorină

11 persoane dintr-o familie din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu au fost la un pas să ajungă la spital după ce au consumat apă infectată cu combustibil, cel mai probabil motorină. Poliţia a început o anchetă pentru a afla cine le-a contaminat apa din bazinul pe care îl folosesc de mai bine de 10 ani, responsabilul riscând până la patru ani de închisoare dacă va fi prins. Deocamdată, autorul gestului criminal nu a fost descoperit, chiar dacă cei intoxicaţi bănuiesc câţiva vecini din zonă.

11 dintr-o gură de apă cu motorină

Mai mulţi membri ai familiei Maria din comuna Nicolae Bălcescu susţin că li s-a făcut rău după ce au consumat apă din sursa pe care o folosesc de mai bine de 10 ani. Aceştia spun că au simţit miros de combustibil în apă, dar au băut din ea pentru că nu au altă sursă în apropiere. „11 persoane câte suntem, noi şi familia cumnatului meu, de la mic la mare, cu toţii am consumat apă, inclusiv animalele din curte pe care le avem. Am vomitat şi noi, şi copiii, ne-am simţit rău şi am venit şi am văzut ce s-a întâmplat. Ne-au băgat motorină în bazin”, spune Maria Mari. Şi cumnata femeii spune că a avut probleme de sănătate după ce a consumat apă infectată. „Avea gust de motorină, iar a doua zi m-a durut stomacul de nu am mai putut. Acum cărăm apă cu bidoanele de la un kilometru şi jumătate, iar eu mai şi lucrez şi să vii de la serviciu şi să cari apă, iar apoi să te întorci la serviciu şi să faci şi mâncare e greu. Să ai apa în casă şi să nu o poţi folosi, nu e deloc normal!”, adăugă femeia.
Poliţiştilor din Nicolae Bălcescu le-a luat ceva timp până să se edifice dacă trebuie sau nu să dea curs solicitării venite din partea familiei Maria şi asta pentru că oameni şi-au făcut singuri o captare de apă la vreo 500 de metri de casă pe un teren proprietate personală. În satul lor nici pomeneală de reţea publică de apă, iar oamenii legii le-au spus că analizele de laborator se fac pe cheltuiala proprie. „Am sesizat autorităţile şi mi s-a spus că nu e de competenţa organelor de poliţiei sau a primăriei. Am fost cu apa şi la laboratorul de la Sanepid şi tot aşa mi s-a spus că nu e de competenţa lor”, a precizat şi Florian Maria.

Cer primăriei să îi lase să mute conducta pe domeniul public

Oamenii au şi câteva bănuieli despre cine ar putea fi autorii acestui atentat la sănătatea lor, conducta de apă trecând pe câteva proprietăţi private, dar se feresc să facă acuzaţii şi cer ajutor autorităţilor locale pentru ca pe viitor să evite astfel de situaţii. „Din câte ştiu eu, conducta a fost trasă prin anul 2000. Am participat la realizarea acestei lucrări şi atunci, din câte îmi amintesc, nu se retrocedaseră pădurile. Acum trece un pic pe pământul unui localnici de aici. Problema s-ar rezolva şi nu ar mai fi discuţii dacă primăria ar fi de acord să-i lase să treacă cu ea pe drumul public!”, spune Gheorghe Sîrbu, un localnic.
Poliţia din localitate a început totuşi o anchetă în acest caz şi a prelevat mostre de apă din bazin pentru a vedea despre ce substanţă este vorba. Responsabilii riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare sau amendă dacă vor fi prinşi, infestarea prin orice mijloace a surselor sau reţelelor de apă, dacă este dăunătoare sănătăţii oamenilor sau plantelor, fiind considerată infracţiune.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...