Actualitate

Profesorii vor să execute silit Universitatea din Craiova

Datoria instituţiei faţă de cadrele unversitare se cifrează la aproximativ 200 de mii de euro

Universitatea din Craiova se confruntă cu o situaţie cel puţin inedită. Mai mulţi profesori universitari ameninţă deopotrivă Universitatea din Craiova, Ministerul Educaţiei Naţioale şi Facultatea de Medicină şi Farmacie din Craiova cu executarea silită pentru nişte drepturi salariale pe care nu le-au primit conform legii 221/2008. Circa 830 de profesori solicită sumele restante pe care Universitatea din Craiova le-ar avea de restituit odată cu intrarea în vigoare a legii 221/2008, care prevede creşteri de până la 50% a salariilor. „Avem 838 de persoane pentru care ar trebui acordată suma de 872.131 de lei. Procesele sunt atât cu Ministerul Educaţiei, cât şi cu Universitatea din Craiova şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi deţinem sentinţe definitive şi irevocabile. Dacă nu ne vom primi banii, vom trece la executări silite“, a declarat prof. univ. dr. Nicu Bîzdoacă, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Alma Mater.

Creşteri salariale obţinute în instanţă

În urma proceselor câştigate, profesorii ar fi trebuit să primească diferenţa eşalonat, în trei tranşe, prima tranşe fiind de 5%. „S-a acordat decât 1,25% aferent perioadei 2008-2009 pentru 535 de persoane, plătindu-se suma de 171.000 de lei. Între timp, numărul sentinţelor judecătoreşti pe această speţă a crescut”, a declarat prof. univ. dr. Nicu Bîzdoacă, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicale Alma Mater. Alături de Universitatea din Craiova, a mai fost dată în judecată şi Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Universitatea din Craiova se scuză şi spune că banii nu au fost viraţi în conturile Universităţii. „În clipa în care aceşti bani vor fi viraţi în conturile Universităţii, imediat Universitatea va proceda la acordarea acestor drepturi salariale câştigate în instanţă pe foarte bună dreptate”, a declarat Cristina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Craiova.

Sindicaliştii au somat şi Ministerul

Conducerea sindicatului Alma Mater a decis ca, înainte de a trece la executarea silită a Universităţii, să trimită o scrisoare către Ministerul Educaţiei, prin care să îi înştiinţeze de ceea ce urmează să facă. „Declanşarea executării silite a instituţiilor de învăţământ superior sau chiar a Ministerului reprezintă următorul pas în evoluţia acestei situaţii conflictuale, mai ales că prin decizia ÎCCJ nr. 1 din 16 ianuarie 2012 (Decizia nr. 27/2012) s-a apreciat că prin neexecutarea creanţei stabilite pe cale judiciară se aduce atingere dreptului creditorului la un proces echitabil, recunoscut prin art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care, potrivit jurisprudenţei Curţii de la Strasbourg, cuprinde şi executarea hotărârii judecătoreşti, indiferent de instanţa care o pronunţă, deoarece, dacă ordinea juridică internă a unui stat contractant ar permite ca o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă să rămână fără efect în detrimentul unei părţi, dreptul de acces la justiţie ar fi iluzoriu. În acest sens, Federaţia Sindicală Alma Mater a solicitat un răspuns clar asupra modului în care Ministerul Educaţiei Naţionale se va implica în soluţionarea acestor probleme, care, prin atitudinea excesiv autoritară a unor rectori, pot căpăta aspecte penale în cel mai scurt timp”, se arată în scrisoarea trimisă de liderii sindicatului Alma Mater către Ministerul Educaţiei Naţionale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...